Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 10 gevonden boeken.

9

Jacob van Lennep leefde van 1802-1868. Wat een prachtige biografie! Om van te smullen en (heel veel) van te leren. Van Lennep was van alles, vrouwenliefhebber, spotter, gangmaker, maar ook een goede vriend die zijn vrienden graag hielp. Hij was heel actief op allerlei terreinen, maar zijn grootste voorliefde had de geschiedenis en de literatuur. Zijn productiviteit kent nauwelijks grenzen. In deze biografie lees je ook heel veel over de geschiedenis van de 19e eeuw, van de tijd van Van Lennep. Over zijn dilemma's, zijn tijdelijke 'dompeling' in het geloof, zijn liefdes buiten het huwelijk, zijn buitenechtelijke kinderen, maar ook over zijn teleurstellingen, die hij overigens meesterlijk wist te verbloemen. Zeer toegankelijk geschreven, in een jaloers makende stijl! 

7
Historiezucht (Studieboek)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 2-1-2014

Een prachtig cadeau kreeg ik met Kerst! Historiezucht (Marita Mathijsen) is een heerlijk bladerboek, waarin je veel te weten komt over het ontstaan van de belangstelling voor geschiedenis, in de 19e eeuw. De ondertitel luidt dan ook: De obsessie met het verleden in de negentiende eeuw. Niet een boek om in één keer uit te lezen, wel een boek om telkens weer open te slaan. Met dank aan de gulle gever! 

Breed opgezet boek over de Nederlandse romantiek, de maatschappelijke betrokkenheid van de schrijvers uit de 19e eeuw en veel over leven en werk van diezelfde schrijvers. Zeer de moeite waard.
8
Verliefd op het verleden (Essays)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 28-11-2004
Ontboezemingen van een letterkundige, is de ondertitel van deze verzameling columns en persoonlijke publicaties. Het is heel aardig ze in combinatie te lezen, dat boeit meer dan af en toe een stukje, merk ik. Het stuk over apenkooi is erg grappig, het stuk over de ideale universiteit heel verleidelijk. Alles bij elkaar is het aangenaam leesvoer voor de liefhebbers van literatuur en taal.
8
De brieven van De Schoolmeester (Studieboek)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 24-5-2004
Documentair-kritische uitgave, diss. 1987. Drie delen: Brieven en documenten, Toelichtingen en Commentaar. Aangenaam en interessant om in te grasduinen en veel van op te steken. En eenmaal helemaal door te ploegen natuurlijk. Meest aansprekende stellingen: '1. Er is geen reden om de kwaliteit van de negentiende-eeuwse literaire produkten lager aan te slaan dan die van de zeventiende-eeuwse of de twintigste-eeuwse' en '10. Alleen vrouwen met een grote familie kunnen een dissertatie voltooien in de eerste levensjaren van hun kind,' hoewel ik het met die laatste stelling niet helemaal eens ben. Er zijn ook vrienden en een echtgenoot, zonder wie het niet lukt. (Jonge) kinderen of niet.
8
Schandaal in Leiden (Biografie)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 7-2-2004
Beschrijving van de gebeurtenissen rond het schandaal dat theologiestudent en dichter Gerrit van de Linde veroorzaakte in 1833-1834: het verwekken van een kind bij een jonge vrouw en het verleiden van de vrouw van een hoogleraar. Daarna werd hij geholpen door zijn vrienden, onder wie Van Lennep en kon hij - tot overmaat van ramp ook nog achtervolgd door schuldeisers - in Engeland een nieuw bestaan opbouwen. Na deze beschrijving volgen de brieven van hem en een aantal van zijn vrienden over de kwestie. Heerlijk om te lezen. Uitgegeven in de serie Amsterdamse Smaldelen (nr. 8) en samen geschreven met Henk Eijssens en Dick Welsink.
7
Gij zult niet lezen (Studieboek)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 23-1-2004
De geschiedenis van een gedoogproces. Vijfde Bert van Selm-lezing, over hoe in de 19e eeuw de bestrijding van de leeslust langzaam maar zeker overging in een gedoogproces: van Gij zult niet lezen naar Gij zult de lettervruchten van de dominee lezen. Geeft een mooi beeld van die verandering.
6
De geest van de dichter (Studieboek)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 7-12-2003
Tien interviews met schrijvers uit de 19e eeuw, waarbij Mathijsen probeert hun toon te vatten. Inhoudelijk is alles gebaseerd op authentiek materiaal, alles in deze zogenaamde gesprekken komt voort uit gepubliceerde en niet gepubliceerde werken en brieven van de auteurs. Het gaat om Van Lennep, Beets, Bilderdijk, Bosboom-Toussaint, De Gnestet, Da Costa, HaverSchmidt, Potgieter, Kneppelhout en De Schoolmeester (Gerrit van de Linde).
8
De gemaskerde eeuw (Studieboek)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 2-12-2003
Mooie weergave van leven en opvattingen in de 19e eeuw. De negentiende eeuw is een vrouw, zegt ze. Het boek bestaat uit drie delen, het onderlijf, het midden en het hoofd. In het eerste deel gaat het over vooral de seksuele moraal. In het tweede deel (over de realiteit) gaat het over ziekte en dood, zelfmoord, misdaad en straf en alcoholisme. In het derde deel tenslotte gaat het om de idealen van die tijd: het gezin, de filantropie en het geloof. Dat in de 19e eeuw vele maskers gedragen werden, werkt ze in een aangename stijl uit, waardoor het boek leest als een roman. Met veel bronvermeldingen en mooie illustraties.
Een globaal overzicht van het 'literaire bedrijf' in de 19e eeuw: over het leespubliek (wie konden er lezen, het onderwijs, verboden boeken etc.), over wat men zoal las, over druktechnieken en andere boekzaken, over het sociale proces (leesgezelschappen, letterkundige genootschappen, reciteren etc.). Maar ook over de verspreiding van boeken (bibliotheken, boekhandels, uitgeverijen), de schrijvers en hun positie en uiteraard over veranderingen in de literatuur zelf. En dat alles nog in een aangename schrijfstijl.