Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 9 van in totaal 9 gevonden boeken.

8
Fortuna's kinderen (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 1-12-2021

Een Trans-Atlantische familiekroniek. Gesigneerd door de schrijfster zelf, heb ik dit boek pas net gelezen. Het is prachtig en je leest het echt in een adem uit. Gisteravond tot door enen zitten lezen, het boeit en de schrijfstijl is perfect voor mij. Eigenlijk is het een uitwerking en vermeerdering van het boekenweekgeschenk 'Leon en Juliette'. Zoals het op de achterkant staat, klopt het precies: 'Fortuna's kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.' 

7

Een aardige biografie van prins Bernhard, vanaf zijn jeugd (verwend!) tot aan zijn dood. Het valt me op dat Annejet van der Zijl niet dol op hem was, wat ik overigens wel kan begrijpen maar in een biografie hoor je dat niet te laten merken, toch? Zeer leesbaar, dat zeker. 

8
Leon en Juliette (Novelle)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 8-3-2020

Het verhaal van Leon Herckenrath (1800-1861) en zijn zwarte vrouw Juliette (1809-1856), hun liefde, hun grote gezin en het feit dat hij zijn vrouw als slavin had leren kennen (in Charleston, VS). Dat alles tegen de achtergrond van de politieke strijd in de VS, de burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij. Boeiend opgezet dit boekenweekgeschenk, het eerste dat min of meer non-fictie bevat. Ze gaat er vast een langer en diepgravender boek over schrijven. 

9
De Amerikaanse prinses (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 22-11-2015

Opnieuw een prachtig verhaal van Annejet van der Zijl. Ze beschrijft het leven van Allene Tew, ons - althans mij - onbekend, die een turbulent leven geleid heeft en bovendien een rol speelde bij het huwelijk van Bernhard en Juliana. Tijdens het schrijven van het boek over Bernhard, kwam ze haar op het spoor. Op onnavolgbare wijze beschrijft Van der Zijl hoe deze vrouw vijf huwelijken en veel verdriet heeft meegemaakt, maar ook hoe ze telkens weer haar ondernemingsgeest (geërfd van haar familie) laat overwinnen en overeind krabbelt. Ze wordt schatrijk, maar of ze ook gelukkig is geweest? Wel een korte periode in ieder geval. Eigenlijk bestaat het boek uit drie lagen: de geschiedenis van Amerika (Jamestown, New York, de pioniers, de immigranten), de geschiedenis van Allene Tew als historisch belangrijke vrouw die talloze beroemde mensen leert kennen en zowel in Amerika als in Europa verblijft en een laag die bestaat uit de vraag: hoe kun je omgaan met verdriet en tegenslag. Dat deze vrouw daar een soort 'oplossing' voor had, lijkt niet helemaal waar, maar ze doet (deed) haar uiterste best. Voorzien van fotomateriaal en als altijd geschreven in een flow. Zeer de moeite waard!

 

Pas nadat ik dit boek van Annejet van der Zijl uit had, las ik de (talloze) recensies erover. 'De vader van Freddy Heineken was een buitenechtelijk kind', stond er o.a. in de Volkskrant. Het vreemde is dat ik het sensationele daarvan helemaal niet zag, zo goed en zo weinig op sensatie gericht heeft Van Zijl alles weergegeven. Alles wat ze vinden kon dan. Ze schrijft zo aangenaam leesbaar, dat je ook dit boek weer in een adem uitleest. De geschiedenis van de bierbrouwerijk is natuurlijk aardig, maar de sfeertekeningen en de historische gegevens van de stad Amsterdam zijn zeer de moeite waard. En dat Gerard Heineken samen met zijn zwager Henry Tindal aan de wieg van de Telegraaf stond? Nooit geweten! Hij stierf overigens jong (51), kreeg een plotselinge harstilstand tijdens een op het punt van beginnen staand feest. Zijn weduwe trouwde vervolgens met de 'echte' vader van de jonge Henry Pierre Heineken, de latere vader van Freddy. 

8
Opnieuw een biografie om van te smullen. Je weet al heel veel van prins Bernhard natuurlijk, maar Van der Zijl slaagt er opnieuw in je bij de les te houden, ondanks dat. Bovendien zitten er toch weer nieuwe elementen in, die zoals verwacht mocht worden, de prins niet sympathieker maken. Hoewel? Het blijft een onderhoudende en voor zijn - zeker oudere verwanten - buitengewoon vriendelijke man, die ondertussen volstrekt zijn eigen gang ging en altijd uit was op eigenbelang. Van der Zijl maakt dat vanuit zijn opvoeding en jeugdjaren helemaal verklaarbaar, dat wel. De ondertoon van venijn vind ik helemaal prachtig. Een heerlijk boek!
8
Jagtlust (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 13-11-2005
De (literaire) geschiedenis rond het landhuis Jagtlust in het Gooi, waar Fritzi ten Harmsen van Beek het middelpunt was. Prachtige impressies, zowel met betrekking tot haar ouders als rond haar leven, werk (of juist niet werken) en liefdes op Jagtlust. Mooi tijdsbeeld ook en net als Anna en Sonny Boy leest het aangenaam weg. Vierde druk (2005) na derde herziene druk 2003 en eerste druk uit 1998.
8
Sonny Boy (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 30-11-2004
Aangrijpend en op feiten berustend verhaal over Rika van der Lans(getrouwd, moeder van vier kinderen) die in 1928 kennis maakt met Waldemar Nods (een Surinaamse jongen van 21) en met vallen en opstaan een bestaan opbouwt. Tijdens de tweede wereldoorlog helpen zij Joodse onderduikers en de gevolgen zijn voor hen uiteindelijk desastreus. De eerste helft sleept je mee, de tweede helft is iets minder, ondanks de dramatische inhoud. Maar het is goed dat deze verhalen geschreven worden, zoals het motto zegt: : Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen moet biografien lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografien van onbekende burgers." (Sebastian Haffner)
Biografie die verder gaat dan de vorige twee en een aardig beeld geeft van het leven van de schrijfster. Van der Zijl schrijft heel prettig, het boek leest als een roman, en het geeft een scherper en genuanceerder beeld dan we van Annie MG wel eens over zichzelf vernamen. Het blijft een bijzonder mens, dat zeker. De moeite waard.