Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 13 gevonden boeken.

6
De dood in Taormina (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 19-12-2021

Waarschijnlijk heb ik dit te snel gelzen, het nieuwe boek van Grunberg. Het gaat over Zelda, een meisje, dat haar moeder 'verliest' op jonge leeftijd (ze vertrekt naar Canada naar haar vriendin) en haar vader belooft dat ze zal blijven leven. Het begin is nogal logisch en invoelbaar, maar verderop krijgt Zelda steeds keer ambivalente trekjes. Ze wordt een soort van lokeend, voor een jeugdbende, en later wordt ze min of meer verliefd op Jona, een oudere man en een acteur. Maar al gauw voelt ze ook iets voor Per, een mooie jongen die zegt een scenario te schrijven. Bovendien heeft ze een voetballer als minnaar. Het gaat over acteren, over verdwijnen, maar vooral over de dood. Grunberg leest heel makkelijk en je hebt de neiging (ik althans) om het boek sneller te lezen dan goed voor je is ...

8
Moedervlekken (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 12-5-2016

Otto Kadoke (met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een psychiater die werkt bij een crisiscentrum en zijn taak is mensen met suïcidale neigingen te 'redden'. Hij is 42, gescheiden, ziet er wel goed uit en heeft verschillende affaires gehad met artsen in opleiding. Als hij op een dag bij zijn moeder komt, die verzorgd wordt door twee Nepalese meisjes (illegaal in Nederland), wordt hij door een van de meisjes, Rose, opengedaan terwijl zij slechts in een badhanddoek is gehuld. Dat sleept hem mee, maar deze handeling heeft grote gevolgen. Rose loopt weg, maar ook haar Nepalese vriendin June. In de tussentijd gaat het met Otto, die zich consequent als Oscar laat aanspreken (zijn ouders hadden hem Otto genoemd naar Otto Frank), steeds slechter. Hij neemt niet altijd de juiste beslissing, hij wordt door zijn nieuwe arts in opleiding, Dekha, bijzonder op de proef gesteld, maar op een of andere manier houdt hij stand. Hij zorgt ervoor dat een jonge vrouw die aanvankelijk via zijn nachtdienst bij hem terecht is gekomen, als een soort therapie bij zijn moeder intrekt, met het doel dat zij, Michette, de moeder van Kadoke gaat verzorgen waardoor zowel zij als de moeder van Kadoke zich beter zullen voelen. Dan ontspint zich een merkwaardige relatie natuurlijk. Ondanks Grunbergs sombere levensvisie, geeft dit verhaal toch een glimpje hoop. De trauma's die (vrijwel) iedereen heeft, moeten doorleefd worden, mensen met een trauma kunnen, moeten zelfs, ermee leren leven. De afstandelijke houding van Kadoke, de merkwaardige relatie met zijn moeder (of vader), veel herinneringen aan de prachtige documentaire over Grunberg en zijn moeder, de zwarte humor af en toe niet te vergeten, dat alles biedt voldoende om dit boek positief te waarderen. Behalve voor de echte Grunberg-haters natuurlijk. Ik vond het zeer de moeite waard. 

6
Het bestand (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 26-2-2015

Hoe prachtig dit boek er aan de buitenkant ook uitziet, de inhoud viel nogal tegen. Althans als je meer van Grunberg gewend bent. Is het humor? Cynisme misschien? Hoe dan ook, het verhaal van Lilliane, die als een soort super digitaal meisje het internet afstruint, samen met hackers een pedofiel ontmaskert, totaal vervreemd als een prototype van het nerdmeisje opereert, is eigenlijk niet heel bijzonder. Sterker nog, een echte plot ontbreekt. De beschrijving van Lillian volgens Dirk Leyman (cobra.be): ze is wel 'erg afwerend tegenover haar Umwelt. De chatrooms maakt ze onveilig als 'Oosterse prinsis' of 'Prinses Saba'. Met haar tatoeages, "haar koeienbillen" en haar eeuwige zak paprikachips onder handbereik, leeft ze in een soort cocon.' Enzovoort. Gelukkig slepen de zinnen en de stijl van Grunberg je altijd weer mee. 

8
De man zonder ziekte (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 6-6-2012
In deze roman gaat het over de Zwitser van Indiase afkomstAmarendra Ambani, een architect met grootse plannen. Tegelijkertijd is hij ongelooflijk naief en laat hij van alles met zichzelf gebeuren, alsof het zo moet. Zijn grote 'liefde' is zijn gehandicapte zus, die hij wil laten helpen in Amerika. Een van de redenen waarom hij rijk wil worden. Eerst gaat hij naar Bagdad omdat hij denkt een nieuw operagebouw gaat ontwerpen. Hij keert ontgoocheld en gemarteld terug. Daarna probeert hij het nogmaals, maar helaas. Je krijgt er nogal Kafkaiaanse gevoelens van, maar je blijft doorlezen, wat mij betreft vooral door het fenomenale taalgebruik van Grunberg. De zinnen zijn meestal niet heel lang, maar zitten boordevol informatie. Een mooie roman en op naar de volgende denk ik.
8
Huid en Haar (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 26-7-2011
Roland Oberstein, universitair docent economie en al jaren bezig aan een boek over de 'Economische Bubbel', raakt verstrikt in diverse (liefdes)relaties en wordt inderdaad met huid en haar verslonden, schuldig of niet schuldig. Enerzijds een tijdsbeeld van de moderne liefdesmarkt, voorzien van alle gemakken en ongemakken van de moderne social media, anderzijds een treurigstemmende visie op de menselijkheid. Cynisch, sarcastisch, ironisch, hilarisch soms, maar ook weer vol prachtige zinnen en waarheden die op een als langs de neus weg genoteerde wijze tot je doordringen. Van de man Oberstein word je niet blij, je zou hem af en toe door elkaar willen schudden, maar tegelijkertijd weet je dat niets zal helpen.
8
Fantoompijn (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 1-7-2011
Harpo Saul Mahlman gaat op zoek naar de geschiedenis van zijn vader, maar ook naar zijn eigen geschiedenis. Zijn vader was een beroemd schrijver, althans van n boek. In een soort roadtrip, waarbij hij vele schulden maakt en heel veel geld uitgeeft, reist vader Mehlman met een vriendin, Rebecca, ook wel Het Lege Vat genaamd, door Amerika. Het verhaal op zich is redelijk hilarisch maar de waarheden in statements zijn absoluut bijzonder. De eenzaamheid en zinloosheid spatten ervan af in deze roman. 'Ik weet uit ervaring dat je sommige leugens tot het eind toe volhoudt. Niet omdat de ontmaskering ervan zo rampzalig zou zijn, maar omdat je aan bepaalde illusies geen einde wilt maken. Vaak gaat het om heel kleine illusies, maar ze zijn zo mooi, die kleine illusies.' Vergeet vooral niet te kijken op www.grunberg.nl.
8
Tirza (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 29-9-2006
Jurgen Hofmeester woont alleen met zijn jongste dochter, zijn oogappel en 'zonnekoningin' Tirza. Al zijn liefde en zorg richt hij alleen nog op haar. Zijn vrouw is al drie jaar weg, zijn oudste dochter Ibi woont in Frankrijk. Hofmeester is zijn baan verloren - hij hoeft niet meer te komen maar is te oud om ontslagen te kunnen worden - maar dat weet niemand. Dagelijks gaat hij met zijn aktetas naar Schiphol om daar rond te kijken. Als zijn dochter geslaagd is en aan de vooravond van een reis naar Afrika met haar voor Hofmeester zeer bedreigende vriendje staat, zijn vrouw teruggekomen is en Hofmeester een feest voor Tirza organiseert, verliest hij de greep op het leven meer en meer. Hoe schijnbaar geslaagd ook (hooggeschoold, goede baan gehad, prachtige woning op stand, tweede huis in de Betuwe), hij is een tragisch, overbodig mens en wil uiteindelijk alleen nog verdwijnen, al weet hij niet goed hoe dat moet. En ondanks zijn uiteindelijke, onverwachte wreedheid voel je op een of andere manier met hem mee. De roman boeit van begin tot eind, ondanks een enkele onwaarschijnlijkheid, met hier en daar een hilarische, zij het dieptreurige scene erin. De stijl is kort en krachtig, Grunberg sleept je mee, wat sterk bijdraagt aan het gevoel van zinloosheid, totale eenzaamheid en vervreemding dat je bevangt bij het lezen van deze mooie roman. Wat mij betreft zijn beste.
7
De joodse messias (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 4-5-2005
Brede roman over Xavier Radek, over joden, de messias, en een zoektocht door het leven en naar zoiets als helderheid, verstand van zaken. Om nog een keer opnieuw te lezen.
7
Het aapje dat geluk pakt (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 21-3-2004
Jean Baptist Warnke is tweede man op de ambassade van Lima, Peru. Een geslaagd man, die genant gelukkig is. Denkt hij. Dan ontmoet hij Malena en merkt hij pas hoe onjuist die gedachte is. Een vergissing, net als hijzelf. Prima boekenweekboekje van De Bijenkorf.
8
De asielzoeker (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 6-8-2003
Ik moet mijn mening over Grunberg gaan herzien. Deze roman is de moeite waard. Christian Beck, ontmaskeraar in het begin, illusieloze daarna, geeft alles op. Zijn vriending, 'de vogel' trouwt met een asielzoeker als ze ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. Gedrien worstelen ze zich door het leven. Niet een roman om blij van te worden, al zitten er ook enkele bijna hilarische scnes in, maar voor mij toch een reden om ook de Van der Jagt romans te gaan lezen. Zelfs in deze hitte was het de moeite waard. Van Piet geleend.