Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 12 gevonden boeken.

7
Sloop (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 25-12-2021

Het is een mix tussen zwanger willen worden en dat eigenlijk niet aan kunnen en componeren. Het begin vond ik nogal saai en naar het einde toe pakte het me toch. Met grote stappen gaat ze door het verhaal van Alice, de componist, getrouwd met Mark, een jurist. In het verleden heeft ze een verhouding gehad met een docent van het conservatorium. Ze is een goede componist en heeft veel te danken aan Haydn, die ze enerzijds probeert na te volgen, anderszijds juist niet. Uiteindelijk komt alles - zo lijkt het althans - op zijn pootjes terecht. Opvallend vind ik de manier van schrijven: soms gaat het wel erg snel en in telegramstijl bijna. Dat lijkt me niet echt iets voor Enquist.

7
Want de avond (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 28-6-2018

Het echtpaar Jochem en Carolien en twee vrienden, Heleen en Hugo zijn slachtoffer geworden van een aanslag op de boot van Hugo. Daar maakten ze samen muziek in een kwartet. De aanslag heeft alles verwoest, althans in hun geest. Allen zijn veranderd, hebben een soort vluchtweg gekozen om eruit te komen. Na allerlei pogingen ondernomen te hebben om aan hun situatie te ontsnappen, brengt de rechtzitting waarin de dader veroordeeld wordt, hen weer bij elkaar. Het lijkt een eenvoudig verhaal met een correcte afloop, maar de stijl, het verhaal eromheen, de wijze waarop Enquist je bij de geschiedenis betrekt, is natuurlijk weer heel knap. Het is eigenlijk een vervolg op 'Het kwartet', maar kan heel goed als aparte roman gelezen worden. 

6
Kwartet (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 13-6-2014

Het eerste gedeelte van deze roman is wel mooi, dan blijkt dat Enquist echt kan schrijven. De personen zijn enigszins - qua achtergrond en verleden - bij elkaar gezocht, de rampen en ervaringen die ze hebben ondergaan zijn soms wat al te veel van het goede, de zinnen zijn soms wat al te kort, maar toch pakt het verhaal je. De muziek en het beleven van het zelf muziek maken, die dingen beschrijft ze als geen ander. Maar als dan gaandeweg het beloofde 'thrillerelement' erin komt (dat je overigens al lang voelt aankomen), dan blijkt toch dat dit een genre is dat haar niet ligt. Misschien heeft ze ook gewoon te veel willen zeggen: dood, rouwverwerking, de helende kracht van muziek, de neergang van het cultuurbeleid, de mislukkende zorg voor ouderen, het medische circuit, discriminatoir gedrag enzovoort en dat dan uiteindelijk gemengd met een thrillerachtig element (gebaseerd op wat er in de media heeft gestaan). Hoe dan ook, je leest het boek met gemak, maar als je het uit hebt, sta je toch een beetje met lege handen. 

8
Een kooi van klank (Gedichten)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 26-2-2013
Het is het poziegeschenk, met tien ontroerende gedichten over de troost van muziek in buitengewoon tragische omstandigheden.
7
De Verdovers (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 10-12-2011
Enquist slaagt er telkens weer in een roman te schrijven die boeit. Je blijft erin lezen, hij moet uit. Toch vind ik deze roman op het randje van lectuur, ondanks de thematiek. Anna Enquist was in het VU ziekenhuis op de afdeling anesthesiologie om research te doen en ze geeft dan ook details die echt zullen kloppen. Uiteindelijk gaat het over de vraag of je trauma's en diepe gevoelens moet wegstoppen (verdoven) of juist bespreekbaar moet maken en erkennen (psychotherapie). De plot lijkt erg op een doktersroman op niveau, dat dan weer wel. Maar nogmaals, het leest prima weg!
8
Contrapunt (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 7-5-2009
Ontroerend, boeiend, interessant, dat alles om verschillende redenen. Enquists dochter is omgekomen bij een ongeluk (een vrachtwagenchauffeur zag haar niet, op de fiets, vanwege de 'dode hoek' - hij had de spiegel niet - in 2001). In een poging grip te krijgen op dit gemis, het verdriet, de woede, maar ook op de gezinsherinneringen, worstelt de schrijfster in de persoon van 'de vrouw' zich door de Goldberg Variaties van Bach. Ze verweeft de variaties met de herinneringen aan haar dochter en aan haar gezin, toen alles nog overzichtelijk en min of meer gelukkig was. Ze verweeft dit alles ook met fragmenten uit het leven van Bach, met parallellen en vergelijkingen. Het mooiste is dit boek te lezen met de muziek in de oren en dat kan met de cd waarin de Goldberg Variaties worden gespeeld door Ivo Janssen, een cd die in de uitgave 2009 wordt meegeleverd. Ik heb ervan genoten, hoe treurig ook en te weten dat muziek kan troosten, en zeker oefening daarin, dat doet goed en biedt misschien ook wel perspectief.
8
De thuiskomst (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 22-4-2005
Historische roman over het leven van James Cook, geheel bezien via de persoon van zijn vrouw, Elizabeth. Een consequent perspectief, waarbij het geheim van de dood van Captain Cook een heel belangrijk element is, maar ook hun relatie op een bijzondere manier wordt geschetst. Een boeiend relaas, in een rustgevende stijl geschreven.
5
De ijsdragers (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 13-3-2002
Een echtpaar heeft een aangenomen dochter, die wegloopt. Dat leidt tot de ontbinding van het huwelijk, teloorgang van de man, die vergeefs carrire maakte en een soort van overwinning van de vrouw. Eigenlijk niet heel bijzonder. Boekenweekgeschenk Boekenweek 2002.
7
De kwetsuur (Verhalen)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 21-3-2000
Tien verhalen van wisselende kracht, waarbij soms personen terugkeren. Over mentale kwetsuren. Niet onaardig, maar ik ben geen verhalenfan.
7
Het geheim (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 20-3-2000
Tweede roman, met opnieuw muziek als achtergrond.