Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 14 gevonden boeken.

7
KliFi (Roman)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 2-3-2021

Een boek dat als ondertitel draagt: 'Woede in de Republiek Nederland'. Ja, want de Oranjes zijn verdreven en nu wordt het land geregeerd door een merkwaardig soort van president. Als het land ten onder dreigt te gaan aan overstromingen, stormen en algemene klimaatwijzigingen zorgt deze president ervoor dat het allemaal wel 'meevalt' en 'goedkomt', wat natuurlijk niet zo is. De schrijver (niet Van Dis, maar Jákob Hemmelbahn, gevlucht ooit uit Hongarije, waardoor ook de vluchtelingenproblematiek nadrukkelijk aan de orde komt) probeert alles op te tekenen in een boekje, dat uiteindelijk leidt tot KliFi. Niet om vrolijk van te worden, wel om vrolijk om te lachen, want ironie en satire vieren hoogtij in dit boek, wat je toch wel aan het denken zet. Leuke vormgeving ook, door Van Dis zelf aangegeven. Zo wilde hij het hebben. 

7
In het buitengebied (Novelle)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 6-6-2017

Aardig, zo zou ik dit boekje van Van Dis willen noemen. Het eerste verhaal vind ik het minste, de verhalen over Claire, Ronnie en Victor vind ik prachtig. De bladspiegel is wel erg ruim, eerlijk gezegd ... maar eerlijk is hij wel, de schrijver. Hij is buiten gaan wonen om alleen te zijn, maar dat valt hem niet altijd mee. 

8
Ik kom terug (Roman)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 11-11-2014

Adriaan van Dis heeft altijd een merkwaardige relatie met zijn moeder gehad, een soort haat-liefdeverhouding was het. Als zijn moeder de honderd nadert, heeft ze genoeg van het leven en begint ze met haar zoon te praten. Ze vertelt hem allerlei dingen die haar zijn overkomen, in haar boerendorp waar ze werd geboren, in Indië waar ze naartoe trok met haar donkere man; dat alles terwijl ze haar leven lang gezwegen heeft over haar eigen geschiedenis. Allerlei gebeurtenissen verhaalt ze, waarbij de aanleiding vaak iets eenvoudigs is (een geur, een detail, een foto) en ze haar zoon met telefonades overstelpt, waarbij zij de enige is die praat. De zoon mag het in een boek verwerken, maar daar staat tegenover dat hij haar aan een zachte dood moet helpen. Dat lukt niet echt. De beschrijvingen zijn subtiel, soms banaal, altijd eerlijk, ook als hij dat zelf betwijfelt en van tijd tot tijd met de nodige humor. Toch een soort eerbetoon aan een moeder die hij nooit heeft begrepen en die deed voorkomen alsof ze haar zoon (en dochters eigenlijk ook) nooit heeft willen begrijpen. Dat laatste deed ze eigenlijk wel. De stijl en de sfeer zijn echt Van Dis. Een mooi boek, aan te raden! 

8
Stadsliefde (Reisverhalen)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 20-1-2012
Scnes in Parijs. Hele leuke verhaaltjes, inderdaad scnes bij allerlei plekken in de lichtstad. Foto's van Tessa van der Waals en Frans Toet. En met een register om na te wandelen of te fietsen. Een boek om altijd mee te nemen naar Parijs en tussendoor thuis erin bladeren om de herinneringen weer vast te houden. De moeite waard!
8
Tikkop (Roman)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 30-4-2011
Mulder/Marten en Donald hebben samen in een verzetsgroep gezeten die vanuit Parijs tegen de Apartheid in Zuid-Afrika streed. Mulder komt naar Zuid-Afrika en onderneemt samen met Donald een geheugenreis. Langzaam ontrolt zich hun 'vriendschap' en krijg je zicht op wat hen bewoog. Sfeertekening van de situatie in Afrika is prachtig, de onmacht om echt iets te veranderen houdt je continu bezig. Mooie roman, mooie zinnen, hier en daar misschien iets overgenomen of bewerkt, maar dat maakt niet uit. Je hebt het gevoel even in dat land te zijn, waar je overigens - afgezien van de schoonheid ervan - niet echt blij van wordt.
8
De wandelaar (Roman)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 27-4-2007
Mulder - een deftig geklede rentenier in Parijs - maakt tijdens zijn avondwandeling een brand in een huis vol vluchtelingen mee. Er vallen veel doden en gewonden. Mulder ontfermt zich over de hond die uit het huis komt. Door deze hond wordt hij opeens gekend in de stad en ziet hij wat er plaatsvindt onder de zwakkeren in de samenleving. Hij probeert te helpen, wat niet altijd lukt, maar lijkt zich hierdoor beter thuis te voelen in de wereld. Hij blijft met de hond door Parijs wandelen en maakt van alles mee, wat Van Dis in rake en subtiele observaties neerzet. Sommige figuren worden prachtig getypeerd, bijvoorbeeld pater Bruno, die zich net als hij probeert in te zetten om de machtelozen enigszins te helpen. Helaas blijkt alles vergeefs of slechts een druppel op de gloeiende plaat. Zeer de moeite waard.
8
Familieziek (Roman)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 14-9-2002
Heel mooie roman in fragmenten, over een jongen met een Indische vader (Meneer Java), een moeder en drie halfzusters. De relatie met zijn vader intrigerend in beeld gebracht. De moeite waard.
7
Dubbelliefde (Roman)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 8-9-1999
Roman over opgroeien, seksuele keuzes etc. Iets minder dan het vorige werk.
7
Palmwijn (Novelle)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 20-3-1996
Boekenweekgeschenk 1996.
8
Indische duinen (Roman)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 30-9-1994
Prachtige autobiografische roman, Indische en Nederlandse herinneringen.