Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 69 gevonden boeken.

7
Pogingen iets van het leven te maken (Dagboeken)
Geschreven door Hendrik Groen, gelezen op 16-10-2014

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4, zo luidt de ondertitel van dit boek, dat een beetje moeizaam op gang komt. Maar gaandeweg verandert dat en beschrijft deze tachtiger met verve, humor en gevoel hoe het leven eruit ziet in het bejaardentehuis in Amsterdam. Hij beschrijft zijn pogingen greep te houden op wat zich om hem heen en in de maatschappij afspeelt, hij krijgt een vriendenclubje om zich heen, vrienden met wie hij allerlei activiteiten onderneemt en je leest ook over verdriet en eenzaamheid. Wel altijd onder een ironische deken. Niet slecht, dit dagboek van 1 januari tot en met 31 december 2013. 

7
Oorlogsdagboeken (Dagboeken)
Geschreven door Virginie Loveling, gelezen op 22-4-2014

Een vrouw vertelt over haar Eerste Wereldoorlog. Virginie Loveling leefde van 1836 tot 1923 en schreef in haar dagboeken over de bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog. Haar angsten, de belevenissen, veel details in een prachtig dagboek, dat je beetje bij beetje moet lezen. 

 

9
Naar de natuur (Dagboeken)
Geschreven door Koos van Zomeren, gelezen op 19-8-2012
Een mooi dagboek dat je kunt zien als een afscheid, pensionering nadert, maar dat je absoluut weer uitnodigt nog meer te wandelen, nog meer rond te kijken. Tussen de talloze waarnemingen van flora en fauna door schrijft hij over de komst van zijn twee kleinzoontjes, zonder overdrijving, bijna terloops. Zeer de moeite waard!
7
De tafel van 13 (Dagboeken)
Geschreven door Familie Kooiman, gelezen op 20-2-2012
Een familiegeschiedenis. Elf kinderen van hetzelfde gezin, de kinderen van Aafje Dijkstra en Arie Kooiman, vertellen het verhaal van hun jeugd in Andijk. We hebben het dan over Piet, Gr, Lolke, Alie, Marrianne, Egbert, Arie, Rob, Paula, Frans en Magda Kooiman. Het geheel doet aandoenlijk aan. En herkenbaar trouwens ook op sommige punten. Grappig is dat elk zijn of haar eigen verhaal vertelt, waardoor je toch een andere kijk krijgt op bepaalde gebeurtenissen. En op de personen zelf uiteraard. Het tijdsbeeld is historisch en persoonlijk. Ieder schrijft op zijn of haar eigen manier en ook dat doet aardig aan. Geen literatuur, wel een mooie historie.
8
De liefde en de vrijheid, natuurlijk! (Dagboeken)
Geschreven door Mineke Bosch, gelezen op 10-2-2011
Dagboek van Frederike van Uildriks (1854-1919), door Mineke Bosch bezorgd. Zeer de moeite waard, niet alleen omdat ze een tijdgenoot van Louise Stratenus was (ze bezoekt zelfs een lezing van haar in Groningen!), maar vooral door de dagboeknotities zelf. Van gedetailleerd, maar nooit al te gedetailleerd (het was geen 'geheim dagboek') naar globaal en opsommend, geeft het een heel aardig beeld van het leven van deze bijzondere vrouw. Keurig opgevoed, maar uiteindelijk een vrije vrouw, die ging samenwonen met een (getrouwde) man, in die tijd! Ook haar enthousiasme voor de natuur zie je groeien, naast haar kijk op de historische ontwikkelingen in de sociale en politieke verhoudingen. En, zoals op de achterkant van het boek vermeld staat, je ziet iets van de samenhang tussen verschijnselen als feminisme, socialisme, vrijdenkerij, de liefde en biologisch reveil. Zeer de moeite waard.
7
Alles ging aan flarden (Dagboeken)
Geschreven door Klaartje de Zwarte - Walvisch, gelezen op 8-11-2010
Dit is het oorlogsdagboek van de schrijfster en hoewel nauwelijks literair waardevol toch een uniek document. Klaartje wordt met haar man opgepakt in Amsterdam, in maart 1943. Eerst gaan ze naar de Hollandse Schouwburg en vervolgens naar kamp Vught. Klaartje wordt uiteindelijk vervoerd naar Westerbork en vandaar naar Sobibor vanwaar ze nooit terugkeert. Haar man Joseph wordt eerst tewerkgesteld aan de Moerdijk en later gedeporteerd naar Polen. De dagboekaantekeningen zijn aandoenlijk, eerlijk, af en toe nog enigszins optimistisch en verbijsterend. Nogmaals, literair is het niet, maar als menselijk document hartverscheurend.
8
Geheim Dagboek 21, 1998-2000 (Dagboeken)
Geschreven door Hans Warren, gelezen op 22-2-2010
Echt het laatste dagboek dus, want in 2001 sterft hij, zoals we al lazen in het eerder uitgegeven allerlaatste deel. Het blijft de moeite van het lezen waard en je waant je helemaal in zijn wereld, ergens in Zeeland (Kloetinge), van waaruit hij tochten maakt, moet maken soms, met Mario. Maar van waaruit hij ook van alles ziet in de natuur dichtbij en iets verder weg, geniet van de voor hem aantrekkelijke kunst, lekker eten en de nog mooie dingen om hem heen. Met een eerlijkheid om jaloers op te zijn vult hij zijn dagboeken met alles wat hem overkomt en wat hij denkt, tot schaamteloosheid aan toe. Ruzies met Mario zijn aan de orde van de dag, maar worden altijd weer - soms stilzwijgend - bijgelegd. Jammer dat dit de laatste was. Maar ik heb deel 19 nog steeds niet gevonden, dus er rest er nog eentje.
6
Zoals dat gaat met wonderen (Dagboeken)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 16-5-2009
Dagboeken 2000-2007. Gek is dat. Ik ben dol op dagboeken en begon er enthousiast aan. Zeker tot ver over de helft bleef dat enthousiasme bestaan, maar daarna verflauwde mijn aandacht. Teveel van hetzelfde, ik miste de diepgang en van 'gluren' was geen sprake meer. Jammer, maar voor een echte dagboekenlezer toch een must.
8
Geheim Dagboek 20, 1996-1998 (Dagboeken)
Geschreven door Hans Warren, gelezen op 6-8-2008
Tot mijn grote ergernis heb ik deel 19 gemist, niet gekocht en ook niet gelezen, terwijl het vorig jaar is uitgekomen. Op zoek dus en al wel dit deel gelezen. Weer veel geruzie, kunstaankopen, tochtjes, maar toch steeds weer de moeite waard. Ik kan er niet genoeg van krijgen tenminste. De kwalen nemen toe, dat wel, maar het hoort bij het ouder worden en zijn zelfspot, maar ook zijn getob boeit me telkens weer.
8
Marie Cornelie (Dagboeken)
Geschreven door Thera Coppens, gelezen op 13-1-2008
Ondertitel: Dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg 1824-1825. Marie Cornelie is de schatrijke freule Van Wassenaer. Zij schreef uitvoerige dagboeken en liet veel brieven na, bronnen waaruit Thera Coppens put, in dit mooi uitgevoerde boek met prachtige illustraties. Het complete reisdagboek van Marie Cornelie is erin opgenomen. In 1824 en 1825 maakte ze namelijk een reis - per koets uiteraard - van Brussel naar het hof van tsaar Alexander I in Sint-Petersburg. Ze ging mee met het reisgezelschap van Anna Paulowna, de Russische echtgenote van kroonprins Willem Frederik van Oranje. De reis is al erg boeiend (je zou de route zo opnieuw kunnen volgen), maar ook haar beschrijvingen van de mensen die ze in Rusland ontmoet, de gewoontes en gebruiken aan het Russische hof zijn heel interessant en bovendien goed geschreven. Coppens geeft een globale levensbeschrijving van Marie Cornelie, maar ook van het koninklijk huis in Nederland en van de tsarenfamilie in Rusland omheen, wat een mooi beeld schetst van het karakter van deze zeer bescheiden en goedhartige vrouw.