Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 41 tot 50 van in totaal 141 gevonden boeken.

7
Dronken van het leven (Biografie)
Geschreven door Hans Olink, gelezen op 6-5-2014

A. den Doolaard, zwerver, schrijver, journalist, zo luidt de ondertitel van deze biografie door Hans Olink. Een avontuurlijk en enerverend leven had Bob Spoelstra (pseudoniem A. den Doolaard) en zo leest deze biografie ook. Een echte literaire schrijver was hij niet, wel een heel principieel en overtuigend schrijvende en levende journalist. Hij maakt van alles mee en zwerft erop los, waar hij kan. Een aangenaam boek om te lezen, ik kan niet anders zeggen. 

8
Hoe mooi alles (Biografie)
Geschreven door Mirjam van Hengel, gelezen op 3-5-2014

Geen volledige biografie natuurlijk is dit boek, maar het beschrijft de periode totdat Tineke en Leo Vroman elkaar daadwerkelijk in de armen kunnen vallen in de Verenigde Staten, in september 1947. Voor die tijd hebben ze elkaar zeven jaar niet gezien. Leo's liefde houdt hem op de been, tijdens zijn vlucht, tijdens de ontberingen in de kampen in Indonesië en in Japan. Tineke, als jong (zes jaar jonger immers dan Leo) meisje als Indische Nederlander teruggekeerd, probeert te doen wat ze kan in 'Holland' en wacht ondanks alles (tussentijdse verliefdheden, studie, problemen tijdens de oorlog) op haar Leo. Ik vond het een boeiend verhaal, ook al wist ik als elke goede lezer al veel. De gedichten van Vroman laten daaroveer geen twijfel bestaan. Mirjam van Hengel heeft er een redelijk persoonlijk verhaal van gemaakt, zonder zelf nadrukkelijk op de voorgrond te treden. Aan de hand van brieven, dagboeken en gesprekken met Leo en Tineke, heeft ze van dit eigenlijk prachtige liefdesverhaal een mooi boek gemaakt. Ondertitel: Leo en Tienke Vroman, een liefde in oorlogstijd. 

 

Pas nadat ik dit boek van Annejet van der Zijl uit had, las ik de (talloze) recensies erover. 'De vader van Freddy Heineken was een buitenechtelijk kind', stond er o.a. in de Volkskrant. Het vreemde is dat ik het sensationele daarvan helemaal niet zag, zo goed en zo weinig op sensatie gericht heeft Van Zijl alles weergegeven. Alles wat ze vinden kon dan. Ze schrijft zo aangenaam leesbaar, dat je ook dit boek weer in een adem uitleest. De geschiedenis van de bierbrouwerijk is natuurlijk aardig, maar de sfeertekeningen en de historische gegevens van de stad Amsterdam zijn zeer de moeite waard. En dat Gerard Heineken samen met zijn zwager Henry Tindal aan de wieg van de Telegraaf stond? Nooit geweten! Hij stierf overigens jong (51), kreeg een plotselinge harstilstand tijdens een op het punt van beginnen staand feest. Zijn weduwe trouwde vervolgens met de 'echte' vader van de jonge Henry Pierre Heineken, de latere vader van Freddy. 

7
Gerrit Achterberg (Biografie)
Geschreven door Wim Hazeu, gelezen op 22-10-2012
Mooie biografie van de beroemde (en beruchte) dichter Gerrit Achterberg. De levensfeiten zijn bekend, maar Hazeu slaagt erin veel toe te voegen, al is de uitvoerigheid wel erg groot. Al eerder ter hand genomen, deze lijvige biografie uit 1988, maar in verband met het rondkijken in Langbroek en omstreken weer herlezen. En dan doe je dat toch anders!
Al eerder gelezen maar nu weer ter hand genomen in verband met de wandeling die we maakten rond kasteel Sandenburg bij Langbroek. Een mooie wandeling waar je veel kon terugvinden, maar die helaas enigszins ontsierd werd door de kaarsrechte wegen en (aangelegde) paden. Die waren er vroeger vast niet. Niettemin is deze eenvoudige biografische schets van het leven van Achterberg heel aardig om te lezen en de wandeling - zeker in de herfst - prima te maken!
8
In dit gevreesd gemis (Biografie)
Geschreven door Bart Slijper, gelezen op 25-9-2012
Over het leven van Willem Kloos, maar dan over een gedeelte van het leven van Kloos. Dat is niet zo erg, maar het is dus niet een volledige biografie in mijn optiek. Slijper beschrijft vooral - met heel veel inlevingsvermogen - de periode waarin Kloos met Perk en later met Verweij intensief omging en welke resultaten dat had. De grootsheid van Kloos wordt soms wat al teveel benadrukt, maar aan de andere kant is hij toch de grootste voorman van de Tachtigers. Maar het karakter van hem, de problemen die hij bij zichzelf oproept als de relaties hem niet datgene bieden wat hij verwacht (totale overgave)! Het heeft geleid tot prachtige pozie en tot mooie scheldsonnetten, dat is zeker waar. Als hij dan totaal ingestort wordt opgenomen, is het resultaat een keurige burgerman die zich laat fteren bij jubilea en vereren door menigeen, dingen die hij vroeger nooit zou hebben toegestaan. Hoe dan ook, een intrigerend biografisch verhaal.
7
Leer mij je liefhebben (Biografie)
Geschreven door Kristine Groenhart, gelezen op 9-9-2012
Het bewogen leven van een domineesvrouw, zo luidt de ondertitel van dit op feitelijke gegevens gebaseerde verhaal. Jo Liese trouwt met Wolter Smit en vertrekt met hem als zendelingenechtpaar naar Indi. Op basis van talloze brieven en dagboekfragmenten heeft haar kleindochter (zelf leefde ze van 1913 tot 1999) haar leven gereconstrueerd, daarbij veelvuldig citerend uit de documenten. Dit levert een boeiend verhaal op, van een vrouw die door geloof en tijd bepaald, zes kinderen krijgt, in de Jappenkampen terechtkomt, terwijl haar man het eigenlijk niet zo slecht heeft en zelfs min of meer beroemd wordt als 'vliegende dominee'. Ze blijft min of meer trouw aan haar geloof, maar het geloof in haar huwelijk verliest ze door de ontrouw van haar echtgenoot en door haar eigen onzekerheid.
8
Joke Smit (Biografie)
Geschreven door Marja Vuijsje, gelezen op 6-4-2012
Biografie van een feministe. Een beroemde en sterke vrouw was ze, Joke Smit, afkomstig uit een christelijk milieu, maar al snel met expliciete feministische opvattingen en houding. Ongelooflijk zoveel als ze ondernam, zo consequent als ze was, maar ook zo rechtlijnig (te rechtlijnig af en toe?). Vrij in relaties, voordat er van een seksuele revolutie sprake was, voorstander van euthanasie voordat deze min of meer mogelijk werd. En relaties, moederschap en werk altijd gecombineerd. Haar beroemdste artikel stamt uit 1967, 'Het onbehagen bij de vrouw'. De biografie is mooi, ingehouden, kritisch, zonder heldinnenverering. Zeer de moeite waard.
7
Tumult (Biografie)
Geschreven door Frank Okker, gelezen op 10-3-2012
Het levensverhaal van Madelon Szkely - Lulofs. Ze leefde van 1899 tot 1958 en was een bijzondere vrouw. Beroemd van haar is 'Rubber', haar eerste roman, als meer, over het leven van de planters in nederlands-Indi. Samen met haar man vertaalde ze o.a. werk van de destijds onbekende Sndor Mrai. Het is een heel lezenswaardige biografie over deze gecompliceerde vrouw en haar opmerkelijke leven. Eigenlijk kreeg ze pas na haar dood de erkenning die ze verdiende. Ik kocht het omdat Willem Nijholt erover schreef in zijn brieven aan Hella Haasse.
7
In bed met de vijand (Biografie)
Geschreven door Hal Vaughan, gelezen op 20-1-2012
'Coco Chanels geheime oorlog', zo luidt de ondertitel en inderdaad gaat het over de rol van Coco Chanel tijdens de oorlog. Gecombineerd uiteraard met meer van haar leven, maar hierop ligt de nadruk. En daar hoorde je ook nooit zoveel over. Ze werkte samen met de Dutise geheime dienst en had een relatie met een Duitse spion. Na de oorlog ging ze in ballingschap en later kwam ze terug en ging schijnbaar ongeschonden verder met haar imperium.