Gefilterd op genre 'Gedichten'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 51 gevonden boeken.

8
Mi sa skrifi a son opo kon (Gedichten)
Geschreven door Anne-Marrijn Ubbink, gelezen op 5-3-2009
Ik zal schrijven om de zon te laten opkomen, dat is de vertaling van de titel van deze debuutbundel van een heel jonge dichteres. Ze is 19 jaar en heeft zich heel stoer en zelfstandig uit donkere tijden geworsteld. De gedichten in deze bundel verhalen daarvan. De bundel begint met gedichten die iets laten zien van de diepe dalen, maar langzamerhand komen ook de positieve elementen naar voren. Voor jongeren een absolute aanrader, voor ouderen soms zelfs een wijze les. Maar vooral een ontdekkingsreis van Anne-Marrijn zelf: "Het is afgelopen, klaar / Gedaan met deze tijd / Wandel al jaren door een tuin die niet van mij is / Ik moet nu verder, moet mijn verleden kwijt / Nog n keer kijk ik achterom / Met in mijn ogen een pijnlijke, maar trotse blik / Neem afscheid van ieder moeilijk uur / Zeg vaarwel tegen mijn oude ik / En klim over mijn hoge muur / Alles gooi ik eruit, maak me niet meer dik / Hier ben ik dan, mijn nieuwe ik." Een foto van het omslag (ook door de dichteres zelf gemaakt) volgt nog.
8
Bitterzoet (Gedichten)
Geschreven door Cees Nooteboom, gelezen op 17-2-2008
Eigenlijk heb ik van Nooteboom niet zo veel gelezen, maar deze dichtbundel 'Honderd gedichten van vroeger en zeventien nieuwe' is zeer de moeite waard. Niet om in een keer uit te lezen, maar dat is zelden met gedichten, wel om voortdurend in te bladeren, naast je bed te leggen en er af en toe van te genieten. Er zit een cd bij, zodat je ze ook kunt beluisteren! Met dank aan Piet.
7
Het moest maar eens gaan sneeuwen (Gedichten)
Geschreven door Tjitske Jansen, gelezen op 22-11-2007
Dit is de debuutbundel, die je eigenlijk zou moeten lezen voor Koerikoeloem. Sterker nog: horen. En dat kan, want er zit een cd bij, waarop ze de gedichten voorleest. Dat heeft wel iets!
7
Koerikoeloem (Gedichten)
Geschreven door Tjitske Jansen, gelezen op 10-11-2007
Gisteren hoorde ik Tjitske Jansen bij Kunststof op Radio 1 voordragen en vandaag ging ik op zoek om haar boek(je) te vinden in Sluis. Het is vreemd. Het zijn vertelgedichten, waarin je iets snapt van haar geschiedenis, maar ook veel kunt herkennen. Ik ben heel benieuwd hoe iemand deze bundel ervaart als hij of zij haar niet heeft horen voordragen. Zelf denk ik dat het niet uitmaakt, maar helemaal zeker ben ik er niet van. Hoe dan ook, voor mij een mooi boek!
8
Verzamelde Gedichten (Gedichten)
Geschreven door Hans Andreus, gelezen op 30-10-2007
Veel gedichten las ik al in losse bundels of bloemlezingen, maar deze verzameling (7e druk, 2004) is zo bijzonder, doordat de gedichten in een mooie volgorde zijn geplaatst. Je krijgt daardoor een soort dagboek, althans het idee dat je in een dagboek leest. En daar houd ik van. De liefdesgedichten zijn prachtig, maar ook dit eenvoudige herfstgedicht: Al dagenlang vlagen regen./ In de bossen ruikt het naar whisky;/ sommige bladeren/ hebben al precies die kleur. Op het nachtkastje leggen dus.
Aantrekkelijke bloemlezing van gedichten en versjes voor kinderen. Van oud tot nieuw, allemaal de moeite waard. En veel versjes waarvan je de beginregels wel weet, maar niet meer precies hoe ze verder gingen. Heerlijk om in te bladeren!
7
Bouquet of my emotions (Gedichten)
Geschreven door Kim van de Kamp, gelezen op 6-10-2007
In deze bundel Engelstalige gedichten geeft Kim uitdrukking aan haar gevoel van afwisselend eenzaamheid en verlatenheid met vriendschap en liefde. Door alle gedichten speelt het gevoel van verlies, gemis en rouw, maar uiteindelijk komt toch een positief beeld van het leven naar voren. Hele persoonlijke, voor intimi bedoelde gedichten, om af en toe opnieuw te lezen. Ze schreef de gedichten van haar dertiende tot haar 22e jaar, tussen 1996 en 2005.
7
Stil leven (Gedichten)
Geschreven door Nina Schepers, gelezen op 19-8-2007
Een eenvoudige, maar mooie dichtbundel, die je langzaam moet lezen. Of, beter nog, van tijd tot tijd moet openslaan en herlezen, waardoor je meer ontdekt. Het zijn zeven cycli van twaalf gedichten, 't Verre Verleden, Duurzame tijd, Beloftevol geschenk, Jacht, Zij bleven, Herdenken en Dichter bij kunst. In de laatste cyclus zijn Die kus.. (naar aanleiding van het gelijknamige werk van Gustav Klimt) en Waterslangen mooie gedichten, ook door de beknoptheid van vooral Waterslangen. En in de cyclus Herdenken bevalt mij Weerschijn (in Zoutelande) erg goed, ook al omdat ik van de zee houd natuurlijk. Een bundel om te herlezen dus, en in de buurt te houden. Met dank aan Nina.
8
Verzamelde gedichten (Gedichten)
Geschreven door J.C. Bloem, gelezen op 28-5-2007
Deze pinksterdagen besteed ik veel tijd aan Bloem, o.a. door de biografie die ik aan het lezen ben. De gedichten blijven je boeien, door de jaren heen, dus heb ik ook de deze verzamelbundel weer ter hand genomen. Je kunt er wel in blijven lezen, steeds weer nieuw wat oud is, maar blijft. Er zijn zoveel citaten te melden, dat ik die maar achterwege laat. Maar mooie gedichten blijven het.
7
Over de dichter J.C. Bloem (Gedichten)
Geschreven door J.C. Bloem, gelezen op 28-5-2007
Door A.L. Soteman (de Soteman dus). Levensbeschrijving, redelijk kloppend met die van Clara Eggink (zie onder Clara Eggink, Leven met J.C. Bloem), maar wel aardige nuanceverschillen. Misschien omdat de heer Soteman later een relatie had met Clara? Hoe dan ook, het is een aardig overzicht, maar vooral de inventarisatie achterin, met de gedichten en iets van de geschiedenis, is de moeite waard. En de gedichten blijven mooi.