Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 31 tot 40 van in totaal 198 gevonden boeken.

6
In vogelvlucht (Verhalen)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 9-7-2005
Uit het Zweeds van Sophie Elkan. Het zijn verhalen, waar een zekere moraal uit spreekt, over trouw en ontrouw, liefde voor het kind, eerlijkheid, verloren liefde, verdriet, oorlog zelfs. Er zit hier en daar wel een aardig verhaal tussen, waarbij je kunt zien dat of Sophie Elkan of Louise Stratenus goed de nuances kon onderscheiden. Het boek heeft geen jaartal, maar volgens mijn gegevens is het in 1908 uitgegeven, vertaald dan. Gekopieerd van microfiche in de KB.
7
In extremis (Verhalen)
Geschreven door Melati van Java, gelezen op 21-11-2004
Twee verhalen, In Extremis en Vacantie, uit 1915. Melati van Java was een veelschrijver van een iets hoger niveau dan Louise Stratenus. Haa romans en verhalen zijn ook moralistisch, maar iets moderner. Van inhoud zowel als van stijl. Bij Laarmans Antiquariaat gevonden, mooie uitgave van Veen's Gele Bibliotheek.
7
Dwaallichtjes (Verhalen)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 27-10-2004
Een dubbele verhalenbundel, van Louise Stratenus n Catharina Alberdingk Thijm. Acht verhalen, vier van ieder. Zonneschijn na rampen (LS), De jonge monnik (CAT), Zelfverloochening (LS), De laatste van het geslacht (CAT), Ontwaakt (CAT), Kampioenen (LS), Wanda (CAT), Vergeten (LS). Het een nog dramatischer dan het ander, maar alle verhalen met een boodschap: de rijken hebben het ook niet gemakkelijk, maar goedheid voor alles. In Antwerpen bij antiquariaat Eric Tonen gekocht, eerste druk, nog open te snijden zelfs. Uit 1884.
9
Groeten uit Nieuwvliet (Verhalen)
Geschreven door Erwin Mortier, gelezen op 4-1-2004
Wat kan hij toch mooi schrijven. Een verhaal over een jongen die bij de buurvrouw komt 'oppassen', als haar bij haar wonende zoon dat vraagt. Een hele vakantie helpt hij haar en bestudeert ondertussen haar zoon, de heer Duchenne. Er bloeit iets op, maar het blijft ongezegd. Dat is het knappe van zijn manier van schrijven. Nieuwjaarsgeschenk van Uitgeverij Cossee.
7
De donkere kamer (Verhalen)
Geschreven door Rachel Seiffert, gelezen op 11-8-2003
Drie verhalen. Een over Helmut, een jongeman die voor en tijdens de tweede wereldoorlog foto's maakt van wat er om hem heen gebeurt en zo de hele geschiedenis registreert uit een vorm van vaderlandsliefde. Een tweede over Lore, een meisje van 12 dat aan het einde van de oorlog haar vier broertjes en zusje moet brengen naar haar oma, omdat haar vader en moeder in Russische en Amerikaanse krijgsgevangeschap zitten. En het derde verhaal gaat over Micha, een jonge Duitser in deze tijd, die worstelt met het verleden van zijn aardige grootvader, die bij de Waffen SS was. De stijl is niet alles, maar de thematiek is wel aansprekend, zeker als je je realiseert dat de schrijfster van 1971 is.
7
Een huis in Spanje (Verhalen)
Geschreven door J.M. Coetzee, gelezen op 2-1-2003
Over de liefde voor een huis in Spanje, een kort verhaal, aangeboden door uitgeverij Cossee ter gelegenheid van de jaarwisseling 2002-2003, oplage 1500 exemplaren. Een Engelse en een Nederlandse versie in n boekje. Van Piet gekregen.
5
Van een kind (Verhalen)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 2-7-2002
Drie verhalen: Van een kind over de arme Lea die uiteindelijk verdrinkt, Onnozelheid vermoord over Hermine die in haar liefde voor Bart wel heel ver gaat en hem desondanks verliest en Boete over Leentje, joods meisje dat boete wil doen door 24 uur te vasten omdat ze Christelijke gezangen en gedachten in haar hoofd heeft. Het laatste verhaal is mooi, het tweede erg vlak en weinig overtuigend, het eerste heeft mooie natuurbeschrijvingen. Niet het beste van Van Bruggen, al met al.
6
In de schaduw (van kinderleven) (Verhalen)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 11-6-2002
Eerste publicatie van Carry van Bruggen, verhalenbundel met naturalistische trekken. Negen verhalen over joodse kinderen die 'slachtoffer' zijn van hun geloof, hun afwijken van de toenmalige norm. Hoe treurig ook en soms overdreven aandoend, ze zijn goed leesbaar en na even wennen meeslepend genoeg. Dit is de tweede druk, van het in 1907 uitgekomen boek, toen bij Van Holkema & Warendorf, nu 1983. In Bredevoort gekocht.
6
'n Badreisje in de tropen (Verhalen)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 21-4-2002
Indische verhalen. De eerste twee en het zesde de moeite waard, het derde gaat wel. De andere drie lijken meer pobeersels. Maar plaats ze in die tijd en kijk naar haar leeftijd en je moet ze waarderen. Ad vond dit mooie exemplaar in Brussel.
7
Alle verhalen (Verhalen)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 14-2-2002
Verhalen uit andere bundels en nieuwe, althans die ik nog niet eerder las. Er zijn prachtige bij, zoals De 6e van de 6e van het jaar 1966 over de eenzaamheid van een opgroeiend meisje. Ook Terug vind ik erg mooi, als ze een weekje bij haar ouders op vakantie is en probeert hen niet ongerust te maken en te zien hoe het was. Heel mooi.