Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 21 tot 30 van in totaal 198 gevonden boeken.

8
De liefdesval (Verhalen)
Geschreven door Bernhard Schlink, gelezen op 30-7-2008
Een mooie verhalenbundel. Ik ben meer een romanlezer dan dat ik van verhalen houd, maar deze zijn prachtig, bijna allemaal. De eerste verhalen spelen zich in Duitsland af en hebben vaak iets met de Wende te maken, al gaan alle verhalen uiteindelijk over het in mindere of meerdere mate najagen van een passie, wat leidt tot een val, in de meeste situaties inderdaad een liefdesval. Het mooiste verhaal is 'Suikererwten', over een man die uit verveling drie relaties aanknoopt en onderhoudt en tenslotte door de drie vrouwen wordt 'klem' gezet. Niet tot zijn ongenoegen zelfs. En in het laatste verhaal, 'De vrouw van het bezinestation' zitten veel details uit films (The postman allways rings twice, Caf Bagdad bijvoorbeeld). Prima kost voor een vakantiedag.
7
Rode regen (Verhalen)
Geschreven door Cees Nooteboom, gelezen op 4-6-2008
Buitengewoon aangename en onderhoudende verhalen en herinneringen, die zich overal afspelen. Niet om in een keer uit te lezen, wel om lang bij de hand te houden. De tekeningen van Jan Vanriet passen uitstekend in dit lichtvoetige boekje. Met dank aan Piet!
8
Na de aardbeving (Verhalen)
Geschreven door Haruki Murakami, gelezen op 21-1-2008
Hoewel ik eigenlijk niet zo'n liefhebber ben van verhalen, maar een roman prefereer, moet ik zeggen dat ik deze verhalen in een adem uitlas. Murakami is een bijzondere schrijver, die vooral perfect in staat is een subtiele sfeertekening te geven. De gebeurtenissen in deze verhalen spelen zich allemaal buiten Kobe af, de plaats waar de aardbeving de grootste ramp veroorzaakte, maar ze hebben er van alles mee te maken. Het laatste verhaal is het mooiste, 'Honingkoekjes', waarin net als in de andere verhalen, uiteindelijk na een soort katharsis, een nieuw begin gevonden wordt. Maar hier zijn de subtiliteit en de karaktertekening het mooiste.
6
Een handvol vonken (Verhalen)
Geschreven door Inez van Dullemen, gelezen op 22-7-2007
Dit zijn vier verhalen, waarvan de laatste in deze Salamanderuitvoering is toegevoegd aan de eerste drie. Toch vind ik juist die laatste, Silhouet van mijn grootmoeder, wel erg mooi. Het geeft een melancholiek beeld van de vergankelijkheid, getekend in het beeld van de grootmoeder. De verrader, een oorlogsverhaal, is - vooral nu ik 'Heldendroom' heb gelezen - een herkenbaar verhaal. Een wonderdoener, over de gebedsgenezer 'Lennie Mos', is wat minder, De kreeft, over twee vissers, ook. Toch lezen ze, zo oud als ze zijn, nog prima weg. Ook uit de erfenis van oom Rinus Guldenberg (1998).
8
Een goed verhaal (Verhalen)
Geschreven door Lidewijde Paris, gelezen op 15-7-2007
Deze bundel verhalen is verschenen ter gelegenheid van de jaarwisseling 2006-2007 voor vrienden en relaties van Vrij Nederland. Het zijn prachtige verhalen, ingeleid en becommentarieerd door Lidewijde Paris. Stuk voor stuk juweeltjes, ik kan niet anders zeggen, terwijl ik eigenlijk niet zo'n verhalenlezer ben.
8
Dorrestijns vogelgids (Verhalen)
Geschreven door Hans Dorrestijn, gelezen op 12-5-2007
Dorrestijn lijkt bekeerd, maar dan op een vrolijke en natuurlijke wijze. Met veel plezier vertelt hij over zijn ontdekkingstocht naar de vogelwereld, waar hij zich uitstekend bij voelt. Erg leuk om in te bladeren en opnieuw in te bladeren. En je leert er nog wat van ook!
5
Hoog aan de wind (Verhalen)
Geschreven door Thomas Rosenboom, gelezen op 1-10-2006
Had ik de verantwoording achterin eerst gelezen, dan had ik geweten dat het hier gaat om een verzameling van oude, her en der verschenen verhalen (11), uitgezonderd het laatste verhaal (11pag.), dat een voorstudie zou zijn van een nieuwe roman. Nu ontdekte ik het pas al lezende. En dat lezen viel niet mee. Rosenboom is geen korteverhalenverteller, bijna alle verhalen komen niet verder dan een aanzet, een plot zit er niet in, hooguit als rode draad de ondergang van de hoofdpersoon. Alleen het verhaal Mechanica, in opdracht geschreven voor het jaarverslag 2000 van het KPMG (!), springt er wat mij betreft enigszins uit. Kortom, zelfs voor deze Rosenboomfan geen aanrader, deze waarschijnlijk louter om commercile redenen verschenen verhalenbundel. (FW)
4
Vermist en vermoord (Verhalen)
Geschreven door Jaap Jongbloed, gelezen op 2-9-2006
Het verhaal van de vader van Tinka van Rooij, over de moord op zijn dochter. Opgeschreven of herschreven door Jongbloed, misschien schrijf je zo een drama van je af, maar eigenlijk moet je dit niet lezen.
6
Droomen en Werkelijkheid (Verhalen)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 18-8-2005
Afwisselend verhalen en artikeltjes, alles met zedenkundige strekking: goed zijn voor de armen en minder bedeelden, opofferingsgezindheid, werken voor je brood, trouw aan het koninklijk huis. Opgedragen aan de koninklijke weduwe, in 1879. De moraal ligt er duimendik bovenop. Het verhaal Zielen-adel is het meest uitvoerig in hoe een opofferende ziel toch nog enig geluk kan vinden. Het verhaal Een Eerenteken is ook niet mis: twee broers, van wie de een niet wil deugen, gaan ieder hun eigen weg. Door de goedheid van de oudste komt de jongste uiteindelijk tot inkeer. In 'Arbeid' gaat de schrijfster in op de positie van de vrouw: trouw je niet, om welke reden dan ook, zorg ervoor dat je iets om handen hebt, zorg voor anderen, maar zorg er ook voor dat je jezelf kunt bedruipen en niet afhankelijk hoeft te zijn van familieleden of andere weldoeners. Een heel voorzichtig pleidooi voor zelfstandigheid dus en in die zin opmerkelijk voor die tijd (1879).
7
Buiten (Verhalen)
Geschreven door Susanna Tamaro, gelezen op 17-7-2005
Vier verhalen over allochtonen en autochtonen in Itali. Onbegrip, eenzaamheid en onvermogen. Niet om vrolijk van te worden en helaas de werkelijkheid.