Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 198 gevonden boeken.

7
Wapenbroeders (Verhalen)
Geschreven door A.L. Snijders, gelezen op 20-3-2014

Deze bundel zeer korte verhalen (zkv's) van A.L. Snijders laat zich moeilijk samenvatten. Het zijn alle zkv's uit 2012, inclusief de nodige citaten, want daar bedient Snijders zich rijkelijk van. Als je eraan begint, valt het wat tegen, kom je verder, dan spreken ze je (lees: mij) toch zeer aan. De illustraties van Roland Sips zijn ook de moeite waard trouwens. Maar sommige verhalen blijven echt hangen, zoals bijvoorbeeld '05.08 Het verleden' over een motorrijder die bij hem langskomt en hem een foto laat zien. Het gaat om de hond op de foto, die in 1991 (want zo oud is die foto) door Snijders is 'geadopteerd' omdat de eigenaar, een timmerman, in scheiding lag. Hij overtuigde Snijders dat deze de hond moest accepteren, door te zeggen dat het dier anders een spuitje zou krijgen. 'Nu, eenentwintig jaar later, vraag ik aan zijn baas of hij dat werkelijk meende, van dat spuitje. Hij lacht en zegt dat hij vermoedde dat ik een sentimentele man was, bij wie zo'n verkapt dreigement wel zou werken. Een goed antwoord, ik houd er wel van als een timmerman mensenkennis heeft.' Op de achterflap staat nog: 'Mijn affiniteit met het zkv wordt bepaald door mijn angst voor de anakoloet.' Zijn stijl is er dan ook een van korte zinnen, zonder ingewikkelde bijzinnen en lastige voegwoorden. Mooi!

8
Voor jou (Verhalen)
Geschreven door K. Schippers, gelezen op 31-1-2014

De verhalen in dit werk van K. Schippers zijn wisselend van aard, maar praktisch allemaal bijzonder genoeg. De grote lijn is te vinden in het afscheid dat hij neemt van zijn twee vrienden, Bernlef en Brands, die beiden stierven in 2012. In veel verhalen komen ze terug en dat zijn mooie portretjes. De mooiste verhalen vind ik echter 'Verhuisd' (over een min of meer verliefd klein meisje dat naar een nieuwbouwwijk verhuist en haar vriendje moet achterlaten), 'Over bosgeluiden' (een heel kort verhaal over regen in een bos) en vooral 'Brief uit het verleden' (waarin de schrijver een brief leest, die hij zichzelf heel lang geleden heeft gestuurd en waarin allerlei herinneringen, ogenschijnlijk kleine observaties, worden getoond). 

9
De zeven laatste zinnen (Verhalen)
Geschreven door Dimitri Verhulst, gelezen op 2-10-2012
Zeven korte maar indringende verhalen, gebaseerd op de zeven laatste zinnen die Christus aan het kruis sprak. Er zitten twee cd's bij dit boekje, een waarop Verhulst zelf de verhalen voorleest en een waarop het Ensor Strijkkwartet 'Die Sieben Letzten Worte van Joseph Haydn speelt. Een prachtig kleinood, waar ik veel plezier aan beleef. Gekregen van een gulle gever!
Mooie korte en heel korte verhaaltjes, soms bijna gedichten, over niets en over iets. Vrijwel altijd kun je er van alles achter zoeken en vinden. Als je dit op je 83e nog uit je pen kunt krijgen, wat bof je dan. Of wat ben je dan een goede schrijver.
7
Het begin van iets (Verhalen)
Geschreven door Siegfried Lenz, gelezen op 27-7-2011
Negen mooie verhalen, althans ik vind ze erg mooi, terwijl ik helemaal niet van verhalen houd. Elk verhaal gaat eigenlijk over iemand die iets moeilijks gaat doen, een keus moet maken, een beslissing moet nemen, een verdriet moet accepteren, allemaal dingen die in de meeste gevallen niet lukken. Echt de moeite waard, elke dag een verhaaltje lezen dus!
6
Bezoek onze kelders (Verhalen)
Geschreven door Koen Peeters, gelezen op 16-5-2011
Omdat ik De bloemen en Grote Europese Roman van Peeters zo mooi vond, heb ik een paar oudere boeken van hem opgezocht. Deze bundel met samenhangende verhalen is uit 1991 en je herkent er al zijn stijl en thematiek in, maar ik moet zeggen dat het even doorbijten was. Uiteindelijk gaat het in deze vijf verhalen steeds om mensen die op zoek zijn naar hun identiteit en dat doen door zich in iemand anders te verplaatsen. Soms heel subtiel, soms heel overdreven, maar altijd met dezelfde relativerende bedoeling, waarbij duidelijk wordt dat ook de schrijver op zoek is naar zichzelf, naar zijn stijl, naar zijn toekomst.
8
Om vijf uur in de middag (Verhalen)
Geschreven door Remco Campert, gelezen op 13-2-2011
Verhalen, door een oude schrijver geschreven, maar nog steeds de moeite waard. Ik ben niet zo'n verhalenfan, maar deze mogen er zijn. Vooral het laatste (titel)verhaal vind ik heel bijzonder. Je krijgt het gevoel dat Campert dit allemaal op een achternamiddag even uit de mouw schudt, maar zo zal het ongetwijfeld niet zijn. Hoe dan ook, prachtig. Vooral lezen dus!
8
Maar niet uit het hart (Verhalen)
Geschreven door Toon Tellegen, gelezen op 7-1-2011
Prachtige, subtiele dierenverhalen over afscheid. Eekhoorn en Mier hebben het er moeilijk mee en Tellegen weet als geen ander die gevoelens weer te geven. In heel eenvoudig taalgebruik. Een juweeltje, deze gebundelde verhalen die ook voorkomen in 'Misschien wisten zij alles' en 'Is er dan niemand boos?' Met dank aan Det Verbunt die mij dit passende afscheidsboekje gaf.
6
Klein Avontuur (Verhalen)
Geschreven door Top Naeff, gelezen op 6-8-2010
Door de biografie van Top Naeff en het herlezen van Schoolidyllen ben ik verder gaan zoeken naar werk van haar en die vond ik op een braderie in Dwingeloo (!). Dit is een bundel verhalen, niet spectaculair, wel aardig. Vooral misschien omdat er een verhaal bij zat dat over mijn naamgenoot ging, Nannie dus, al stierf zij heel jong. Hierna neem ik 'Voor de Poort' ter hand. Het is overigens een prachtige oude uitgave, uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
8
Geleende levens (Verhalen)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 28-4-2010
Drie langere verhalen: De rol van zijn leven, Geleend leven, Eeuwige roem, die alle drie gaan over identiteit en hoe daarmee om te gaan. Soms doet het denken an Kafka, maar de eigen toon van Bernlef is continu aanwezig. Het eerste verhaal vond ik het moiste. Daarin speelt een soapster de hoofdrol, letterlijk en figuurlijk. Als hij in de serie wordt doodgeschreven, blijft er weinig van hem over. Maar ook de andere verhalen gaan over de eigen werkelijkheid, waarbij het voor alle personen heel moeilijk is om door het leven te geraken. Zeer de moeite waard.