Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 41 tot 50 van in totaal 2357 gevonden boeken.

8
De onafscheidelijken (Roman)
Geschreven door Simone de Beauvoir, gelezen op 15-10-2020

Een mooie autobiografische roman van De Beauvoir, nog niet eerder openbaar gemaakt. Kennelijk wilde ze ermee wachten tot Zaza, over wie dit gaat, gestorven was, of vond ze het niet publicabel genoeg. Het gaat over haar jeugdliefde, jeugdvriendin, in het boek Andrée genoemd, en haar reacties op haar leven. Mooi, herkenbaar ook, zoals ze alles schreef, ook dit kleinood. Nawoord van Sylvie Le Bon de Beauvoir en Bregje Hofstede. Vertaald door Martine Woudt.

8
Oorlog en Terpentijn (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 11-10-2020

Nu echt gekocht, want vorige keer geleend, in 2014. Omdat ik De Opgang zo mooi vond heb ik Oorlog en Terpentijn herlezen en opnieuw was ik onder de indruk van de manier van schrijven van Stefan Hertmans. Aan de hand van een 'onvergeeflijke daad' besluit hij min of meer als boetedoening het leven van zijn grootvader te boek te stellen. Hij heeft de memoires van zijn grootvader al lang in zijn bezit en besluit ze nu te openen. Het levert een prachtig beeld op van een man die enerzijds door de oorlog (WO1, 1914-1918) werd 'geregeerd' anderzijds door zijn schilder- en schetskunst zich aan zijn vader verplicht voelend. Zijn leven verliep niet bepaald op rolletjes, maar zijn houding bleef onveranderd, welke dramatische gebeurtenissen ook plaatsvonden, zowel privé als qua oorlogsacties. Prachtige roman, het herlezen meer dan waard. 

7
De preek over de val van Rome (Roman)
Geschreven door Jrme Ferrari, gelezen op 5-10-2020

Tot mijn verbazing vond ik dit boek in mijn boekenkast, nog ongelezen! Het kreeg de Europese Literatuurprijs in 2014, dat wel. En het is ook wel een mooi boek, met hele lange zinnen, soms wel een bladzijde lang. Eigenlijk speelt het zich af rond een café op Corsica, waar Matthieu Antonetti en Libero Pintus zich uiteindelijk min of meer als beheerders vestigen. Het gaat uiteindelijk niet goed, en volgens Ferrari is dat symbolisch voor wat er zich in de wereld voordoet. Je wordt er niet vrolijk van, maar het is bijzonder boeiend geschreven.

8
Ver van Verona (Roman)
Geschreven door Jane Gardam, gelezen op 4-10-2020

Deze debuutroman (1971) van Gardam (Yorkshire, 1928) toont al aan hoe bijzonder ze zal worden. Een mooi en ontroerend verhaal over enerzijds de coming of age van een (onaangepast) bijzonder meisje, Jessica Vye, uit een op het oog chaotisch gezin, anderzijds de geschiedenis zoals die zich afspeelt in haar omgeving. Dat alles met de nodige humor, haar enigszins eigenzinnige manier van schrijven en de typisch Engelse sfeer. Jessica is ervan overtuigd dat ze schrijfster wordt, misschien al is en beleeft van alles op school en met haar vriendinnen en een bijzondere vriend. Geweldig leesvoer, ook dit boek weer van Jane Gardam.

8
De opgang (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 29-9-2020

Op zijn eigen, haast journalistieke wijze combineert Hertmans een verhaal over een Vlaamse SS'er, Willem Verhulst, met zijn eigen ervaringen. Vanaf zijn jeugd tot zijn dood, met liefdes (3) die hij had en smerige daden (talloze) die hij verrichtte, lees je over het leven van Verhulst. Niet om blij van te worden, je zou die man wat aan willen doen, al blijft zijn vrouw Mientje, ondanks alles wat haar overkomt, trouw op haar manier. Ook de drie kinderen trouwens, van wie er twee nog leven als Stefan Hertmans dit boek schrijft. Het huis, dat Hertmans kocht en waar hij twintig jaar in woonde, blijkt het huis te zijn waar Mientje en Willem met hun kinderen hebben gewoond. De blauwe seringen, hoewel er niet veel meer van over is, herinneren daaraan. Het is een mooie roman, gebaseerd op de werkelijkheid. 

8
De val van Thomas G. (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 22-9-2020

Mooi verhaal, goed geschreven en vanuit verschillende personen gezien. Uitgever Thomas G. heeft een boek (Hedendaags Fanatisme) uitgegeven dat een storm aan reacties heeft losgemaakt. Geschreven door de tamelijk uitgerangeerde docent Rudolf Merkelbach. De vrouw van Thomas, Isa, heeft zich teruggetrokken in Ierland na de dood van haar man, haar dochter Leonie is sarcastisch over de dood van haar vader (met wie ze zich zeer verbonden voelde, tot hij het boek uitgaf), het zich terugtrekken van haar moeder en bovendien zeer carrièrebewust. Haar broer Arthur trekt zich sowieso terug, hij komt in het boek ook nauwelijks naar voren. Joris de Groot is een journalist die denkt de hele affaire te kunnen beschrijven en Anne Benraad is mede-uitgeefster van de uitgeverij van Thomas G (meestal wordt zij opgevoerd via Joris). Uiteindelijk komt het vreemde leven en de voorgeschiedenis van Thomas G naar voren ... 

8
Mrs. Degas (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 17-9-2020

Mooie geromantiseerde geschiedenis over Edgar Degas en zijn verleden. Plus zijn liefde voor Estelle, een nichtje van hem. Met veel aandacht voor Louisiana en het einde van de slavernij. Het verhaal op zich is sterk opgebouwd, iemand helpt Degas (die blind is geworden) zijn huis 'leeg' te maken. Pas gaandeweg kom je te weten wie dat precies is. Mooie roman.

8
Het leugenachtige leven van volwassenen (Roman)
Geschreven door Elena Ferrante, gelezen op 14-9-2020

Een echte Ferrante weer, al gaat het nu ergens anders over. De vader en moeder van Giovanna lijken een harmonieus echtpaar te zijn. Maar er sluipen steeds duidelijker veranderingen in hun relatie. Giovanna zoekt haar tante Vittoria op, een vreemde vrouw die haar vader (haar broer dus) niet wil ontmoeten. Er ontwikkelt zich een situatie waarin de scheiding tussen oud en jong steeds nadrukkelijker vorm krijgt. Tegelijkertijd wordt Giovanna ouder en 'wijzer', eigenlijk is het de coming out van een meisje tot vrouw. Onder invloed van de volwassenen om haar heen. Boeiend!

7
De kaasfabriek (Roman)
Geschreven door Simone van der Vlugt, gelezen op 11-9-2020

Een historische roman is dit eigenlijk, op het randje dan. Het beschrijft (1892) de situatie van Lydia, wier ouders zijn overleden. Ze wil haar vaders plan uitvoeren: het starten van een moderne kaasfabriek in Purmerend. Ze doet dat samen met Huib, een moderne boer uit de omgeving (haar vader had hem ook genoemd in zijn plannen). Als ze een kind van hem krijgt, rijst er een standenprobleem. 

Wanneer haar dochter dit uiteindelijk ontdekt, is het drama compleet. Zij trouwt en verblijft in Antwerpen als de eerste wereldoorlog losbarst. Dan blijkt dat ze op haar moeder (en vader) lijkt: ze wordt zelfstandig en ontwikkelt haar eigen weg. Eigenlijk zijn het twee ondernemende vrouwen, moeder en dochter, die zich bovendien tegen de standenmaatschappij verweren. 

8
Suikerbastaard (Roman)
Geschreven door Jaap Scholten, gelezen op 7-9-2020

Achterflap: In de jaren 50 en 60 reisden tientallen Twentse jongens naar het Abessinië van keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond.(...) Zodra hun driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok en de draaibank in Hengelo. Een van de jongens kon dat niet.

Het is een prachtige roman, gebaseerd op eigen ervaringen maar dan wel geromantiseerd. Intussen krijg je wel de geschiedenis van Abessinië/Ethiopië te lezen en iets over de suikerfabrieken van Dupont (gebaseerd op die van Stork uiteraard). Vooral het middendeel is bijzonder, de geschiedenis van de gezochte vader van de jeugdvriendin van de hoofdpersoon. Degene dus die niet terug kon en wilde.