Resultaat 21 tot 30 van in totaal 4290 gevonden boeken.

6
Ik zoek mijn man (Roman)
Geschreven door Hans Munstermann, gelezen op 9-9-2021

Anita is de vrouw van Erwin Kropp, fotograaf die na zijn werk niet meer terugkomt. Door Anita's ogen zien we de geschiedenis, die zich vooral in de auto op weg naar Polen afspeelt. Ze zit daarin met haar schoonouders, maar ze belanden in een gigantische file. Niet zo best al met al ... 

7
De overlevenden (Roman)
Geschreven door Alex Schulman, gelezen op 4-9-2021

Het verhaal is duidelijk: drie broers gaan terug naar een verlaten huisje, waaraan ze akelige herinneringen hebben. Ze hebben het overleefd, dat wel, maar ten koste van veel. Hun ouders waren vooral druk met elkaar en met drank en lieten de jongens aan hun lot over, ze bestraffend als het ze uitkwam. Op zoek naar de geschiedenis om een vreselijke gebeurtenis te vinden. De structuur van het verhaal is bijzonder vind ik. Benjamin, de jongste zoon, is degene door wiens ogen we het verhaal horen, maar de tijd is vreemd, je moet goed lezen! 

7
Omstandigheden (Roman)
Geschreven door Koos van Zomeren, gelezen op 20-8-2021

Koos van Zomeren is net zo oud als ik, maar deze roman is behoorlijk 'grimmig' zoals Tzum schrijft. Dat herken ik wat minder, maar het thema liegt er niet om: aftakeling, van alles. En niets gaat eigenlijk goed, zijn dochter Debbie is dood, zijn zoon Leo laat niets meer van zich horen, zijn hond is dood, zijn klachten zijn legio. Het is een boekverkoper, met pensioen, de hoofdfiguur Ronald Walraven, maar hij heeft het erg moeilijk. De omstandigheden zijn treurig, dit boek ook. 

8
Jonge vrouw in blauw bij avondlicht (Roman)
Geschreven door Alena Schrder, gelezen op 15-8-2021

Hannah is de hoofdpersoon in dit verhaal, naast haar oma Evelyn, die in haar eigen wereld leeft. Maar als Hannah een brief ziet die bij haar oma ligt, maakt ze die open en gaat op onderzoek uit. Tegen de zin van haar grootmoeder trouwens. Ze had die brief moeten weggooien natuurlijk. Evelyn heeft als erfgename recht op een kunstverzameling, maar ze wil er absoluut niets mee te maken hebben. Hanna gaat de familiegeschiedenis ontrafelen, te beginnen in de jaren twintig van de vorige eeuw in Warnemünde, Duitsland. De moeder van Evelyn laat haar dochter over aan de opvoeding door schoonzus Trude. Senta, de moeder van Evelyn, verkeert in Joodse kringen, terwijl Trude de zijde van de nazi's kiest. Enerzijds gaat het over de keuzes die vrouwen maken als moeder, maar anderzijds krijg je ook veel te horen over de geschiedenis van Duitsland. Zeker omdat het ook autobiografisch is, althans gedeeltelijk. Mooie roman.

7
Een Duitse fantasie (Verhalen)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 28-7-2021

Eigenlijk is dit een kleine roman, die bestaat uit verhalen. Verhalen met als thema schuld, uiteraard over de tweede wereldoorlog en daarna, vreselijke verhalen die toch iets met elkaar te maken hebben. Claudel probeert aan het einde nog een uitleg te geven en daar slaagt hij gedeeltelijk ook in. Het is maar een kort boekje, maar je blijft erover nadenken.

 

7
Ten zuiden van de grens (Roman)
Geschreven door Haruki Murakami, gelezen op 20-7-2021

Een prachtig en indringend verhaal over Hajime, die in zijn jongste jaren omding met een vriendin, Shimamoto, evenals hij enig kind. Ze vulde hem aan, op allerlei gebieden. Later raken ze elkaar kwijt, Hajime trouwt, heeft een gezin en kinderen, maar op een of andere manier mist hij Shimamoto nog steeds. Als ze elkaar na jaren weer tegenkomen, doet hij inderdaad alles om haar weer tot de zijne te maken. Een ouder boek van Murakami, maar je herkent er al weer veel in. 

7
Aan de dijk (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Koos van Zomeren, gelezen op 3-7-2021

Herwijns dag- en fotoboek. Koos van Zomeren is weer op zoek naar zijn roots en laat daarbij allerlei prachtige foro's van het dorp Herwijnen zien. Een prachtig bladerboek dit!!

6
Camino (Thriller)
Geschreven door Anya Niewierra, gelezen op 2-7-2021

Het is eigenlijk een thriller, ze heeft ook de Hebban Thrillerprijs al eens gewonnen. Een jaar na de zelfmoord van haar man Emil (vluchteling uit Bosnië) besluit Lotte de sporen van hem te volgen in Bosnië. Ze strooit zijn as daar uit en dan ontdekt ze dat er iets niet klopt. Vervolgens loopt ze de Camino zelf en daarin volgt ze exact wat Emil allemaal deed en zag en plande. Hij liep namelijk ook de Camino, toen hij zelfmoord pleegde. Toch volgt iemand Lotte en daar weet ze niet goed raad mee ... Je komt veel te weten over Bosnië aan de ene kant en de beschrijvingen van het lopen van de Camino. Maar de spanning is best groot, je moet ervan houden.

9
Willem die Madoc maakte (Roman)
Geschreven door Nico Dros, gelezen op 26-6-2021

Een boek om in een adem uit te lezen! Prachtige beschrijving van het naar zijn idee geleefde leven van Madoc/Willem, echt geweldig. Het voert te ver om er hier bij stil te staan, maar neem van mij aan dat het zeer prijzenswaardig is! 

8

Denken met Carry van Bruggen. Boeiend en bij beetjes tot je te nemen, maar erg goed. Behalve een soort levensbeschrijving is het vooral het denkpatroon dat Barber van de Pol nagaat. Dat noopt tot bladzijde voor bladzijde rustig kijken en lezen. En meedenken dan. Mooi!