Resultaat 1 tot 10 van in totaal 4256 gevonden boeken.

6
Wat wij willen (Autobiografie)
Geschreven door Isabel Allende, gelezen op 24-4-2021

Tja, dit is een van de mindere boeken van Isabel Allende, al leest het ook weer heel makkelijk weg. Eigenlijk is het ook geen roman, maar een soort autobiografietje met trekken die ze zelf meent te hebben. Niet voor niets staat er op de voorkant 'Mijn leven als moeder, vrouw, feminist'. Maar eigenlijk is het een beetje bij elkaar gezocht, er zit geen echte lijn in. Meer voor de verzameling dan voor het leesgenot. 

8
Moederstad (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Philip Drge, gelezen op 18-4-2021

Moederstad, Jakarta, een familiegeschiedenis. Doordat Dröge zelf Indonesische roots heeft, gaat hij zoeken naar zijn voorgeslacht. Prachtig beschreven en steeds weer terug naar Djakarta of Batavia, waar hij probeert zijn voorvaderen te plaatsen tegen de achtergrond van de huidige stad. In die zin is het ook een familiegeschiedenis, maar vooral zijn zoektocht in het heden naar plaatsen waar zijn voorouders ooit gewoond en geleefd moeten hebben, zijn zeer de moeite waard. Hij zoekt veel uit maar heeft ook een zeer leesbare en prettige stijl van schrijven. Aanrader! 

5
Clint E. Busken (Roman)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 3-4-2021

Het is ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar eerlijk gezegd verdient dit boek het niet te winnen, althans volgens mij. Ik kwam er nauwelijks doorheen, heb zelfs hier en daar diagonaal gelezen. Het betreft het leven van een oude, invalide man, die zich in een soort oudereninstelling bevindt en daar al mopperend (in zichzelf) verslag van doet. Niet echt aan mij besteed, ondanks de lovende kritieken. 

En inderdaad heeft hij de Libris Literatuurprijs gewonnen op 10 mei 2021, maar ik blijf het niet geweldig vinden. Al is het hem gegund uiteraard, maar Confrontaties vond ik beter (Bekono).

8
Wij zijn licht (Roman)
Geschreven door Gerda Blees, gelezen op 31-3-2021

Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en niet ten onrechte denk ik. Vooral de benadering van de wooongroep, het woongroepje eigenlijk, dat wil gaan leven van het lich en de lucht, totdat een van hen overlijdt. Elk hoofdstuk begint met 'Wij zijn', zoals Wij zijn de nacht, Wij zijn klank en liefde, maar ook Wij zijn de ouders, Wij zijn het verhaal enz. Eigenlijk zou ik alle hoofdstukken moeten noteren, maar dat is teveel. Vanuit dat standpunt (bijvoorbeeld 'de twijfel') wordt de geschiedenis langzamerhand duidelijk. Heel origineel eigenlijk en soms ook wel komisch. Het einde is aangrijpend. 

6
Het aanbidden van Louis Claus (Roman)
Geschreven door Helena Hoogenkamp, gelezen op 25-3-2021

Niet slecht voor een debuutroman, maar wel meer van hetzelfde, vind ik. Ze - de ikfiguur - kent een jeugdliefde, die na jaren niet degene blijkt te zijn die ze altijd in gedachten had. Maar van wie ze ook een kind kreeg, althans bijna. Ook de dood van haar moeder speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Eerlijk gezegd denk ik wel dat het een boek is dat veel jongeren zal aanspreken, eind voortgezet onderwijs, twijfelend over eenzaamheid en liefde. 

7
De verborgen apotheek (Roman)
Geschreven door Sarah Penner, gelezen op 20-3-2021

Een heel aardig tussendoortje! Het verhaal kent twee lagen, een in 1791 en een in het heden. Kunstig heeft Sarah Penner alles door elkaar gegooid en gemengd, zodat dezelfde motieven terugkomen. Bovendien is het een aardige speurtocht voor een historicus die plotseling gegrepen wordt door odnerzoek. Op de voorzijde staat: Een vergeten geschiedenis. Een geheim netwerk van vrouwen. Een erfenis van vergif en wraak. Leuk boek!

8
Confrontaties (Roman)
Geschreven door Simone Atangana Bekono, gelezen op 19-3-2021

Gelezen omdat het in de cursus wordt besproken maar ook omdat het (terecht m.i.) is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2021. In een adem uitgelezen, dit verhaal van een meisje dat zich gediscrimineerd voelt en dat ook wordt, en een half jaar in een soort gevangenschap doorbrengt. Haar gedachten zijn uitmuntend weergegeven, en langzaam maar zeker kom je erachter wat er werkelijk gebeurd is en - vooral - hoe ze zich daaronder houdt. Haar karakter is goed verwoord, je kunt je echt inleven in haar positie. Maar vooral is de schrijfster in staat om allerlei 'kunstgrepen' toe te passen, waardoor de spanning alleen maar groter wordt. Onderaan pagina 13 staat het verwoord: '(...) het land is niet wat je dacht, je bent zelf niet eens wat je dacht. Je kunt het niet vasthouden. Je had het niet juist. Je zag niet wat je dacht dat je zag.' Heel mooi! 

8
De verdwenene (Roman)
Geschreven door Lot Vekemans, gelezen op 13-3-2021

Een mooi verhaal, spelend in Canada. Een zus van Simon, de hoofdpersoon, stuurt haar zoon van zestien naar hem toe om los te komen van zijn verslaving en zijn lamlendigheid. Maar Simon is een eenling, iemand die erg op zichzelf is en snapt niet goed hoe hij met 'de jongen' om moet gaan. Zus en zwager (en met hen hun problemen en vragen) komen naar Canada om te helpen zoeken naar de jongen als hij - na een sterk door hem gewenst uitje in de Rocky Mountains - verdwenen blijkt te zijn. Uiteindelijk valt het allemaal mee, de jongen is er sterker door geworden en het lijkt of ook Simon er iets van mee heeft gekregen, ook al is hij blij dat hij weer alleen is. Hij staat duidelijker in het leven in ieder geval. Je blijft lezen!! 

6
Rebecca (Thriller)
Geschreven door Daphne du Maurier, gelezen op 10-3-2021

Een jong (althans dat lijkt ze) meisje trouwt met een rijke weduwnaar Maxim de Winter. Ze vertrekken naar zijn Landgoed Manderley, maar daar blijkt de eerste vrouw van Maxim nog steeds aanwezig, althans bij de mensen die er wonen. Rebecca heette ze. Het is de vraag of deze jonge gezelschapsdame erin slaagt in haar voetsporen te treden? Niet helemaal aan mij besteed, maar ze schrijft wel goed en houdt de spanning er mooi in.

 

7
Naar Lillehammer (Roman)
Geschreven door Vonne van der Meer, gelezen op 4-3-2021

Een vrouw wordt op een kinderspeelplaats gevraagd of ze even op Faith wil passen. Faith is 3 jaar oud en zit op de schommel. De vrouw verdwijnt en komt pas na een paar dagen terug ... De (kinderloze) vrouw zorgt voor Faith en ook voor haar Nigeriaanse moeder totdat ze naar Lillehammer vertrekken. Het is een mooi verhaal over goede en kwade zaken, en over Nigeriaanse gebruiken en gewoonten. Maar ook over de wens van de vrouw, Cécile trouwens. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende