Dit is de persoonlijke website van Nannie van Berkum. Op de site staan boeken die ik gelezen heb, met daarbij mijn review. Veel plezier!

7 boeken, gesorteerd op gelezen datum

Een lange zomer vrij

Jane Gardam Romans • gelezen op 15 februari 2025


Prachtig verhaal! Je moet er even inkomen maar dan gaat het op Gardamiaanse wijze. Het speelt in de zomer van 1946. Drie vriendinnen hebben te horen gekregen dat ze een beurs hebben ontvangen en verlangen naar die periode. Maar eerst nog de zomervakantie, waarin Una met haar Ray verkeert, Hetty haar moeder verliest en min of meer verliefd wordt op Rupert. Lieselotte (Joods, maar ze weet er niets van, is met het kindertransport naar Engeland gebracht, heeft geen ouders) is door een rijke tante (enig overgebleven familielid) in Amerika geweest. Als ze weer verenigd zijn, klopt het weer. Het is boeiend geschreven!

Ver van Verona

Jane Gardam Romans • gelezen op 4 oktober 2020


Deze debuutroman (1971) van Gardam (Yorkshire, 1928) toont al aan hoe bijzonder ze zal worden. Een mooi en ontroerend verhaal over enerzijds de coming of age van een (onaangepast) bijzonder meisje, Jessica Vye, uit een op het oog chaotisch gezin, anderzijds de geschiedenis zoals die zich afspeelt in haar omgeving. Dat alles met de nodige humor, haar enigszins eigenzinnige manier van schrijven en de typisch Engelse sfeer. Jessica is ervan overtuigd dat ze schrijfster wordt, misschien al is en beleeft van alles op school en met haar vriendinnen en een bijzondere vriend. Geweldig leesvoer, ook dit boek weer van Jane Gardam.

Op de klippen

Jane Gardam Romans • gelezen op 27 januari 2020


Margaret is het dochtertje van een godsvruchtig echtpaar. Als ze een broertje krijgt, wordt ze veel alleen gelaten, totdat Lydia, een wulpse jonge vrouw op haar gaat passen. Ze gaan samen naar het strand en naar een bos. Margaret ziet een groot huis op een landgoed. Ze ontmoet daar een oude zieke dame en een vreemde schilder. Totdat de godsvruchtige vader zich vergrijpt aan Lydia en Margarets moeder dat ziet ... dan loopt alles op de klippen. Mooie roman uit 1978, kennelijk nu pas vertaald door het succes van de andere boeken van Jane Gardam. 

Angel

Elizabeth Taylor Romans • gelezen op 27 juli 2018


In de NRC las ik onlangs dat er vier 'vergeten' schrijfsters waren (Jane Gardam, Elizabeth Jane Howard, Penelope Fitzgerald en Elizabeth Taylor). Van drie van hen las ik het nodige, maar van Elizabeth Taylor nog nooit. In vertaling kwam eind 2016 uit de roman 'Angel', uit 1957 n.b.! Het boeide van begin tot eind en je vraagt je inderdaad af, waarom deze schrijfster niet beroemder is geworden. Angel is een meisje dat ervan overtuigd is een beroemd schrijfster te worden en dat wordt ze ook. Ten koste van heel veel zelfs. Angelica Deverell wordt door haar moeder in een armoedige straat min of meer opgevoed. Haar moeder heeft een kruidenierszaakje en Angel probeert aan haar toekomst te ontsnappen. Dat lijkt haar ook te lukken. Haar hele leven wordt beschreven in dit boek en je ergert je aan haar en hebt medelijden met haar. Ze loopt zich zelf voorbij, helemaal, maar het verhaal wordt met zoveel zorg en aandacht verteld, dat je het blijft doorlezen. 

Laatste vrienden

Jane Gardam Romans • gelezen op 23 januari 2018


Het laatste deel van de trilogie over Old Filth, Terry Veneering en Betty, de vrouw van Old Filth en de geliefde van Terry. Twee uitnemende advocaten, een 'gewone' maar bijzondere vrouw, het zijn drie hoofdfiguren om nooit te vergeten. Deze keer zijn het oude vrienden die vertellen over het leven van de drie en speciaal over Terry. Wonderbaarlijk mooi weer, net als de andere twee delen (Een onberispelijke man en Een trouwe vrouw). Ook de afwisseling van de vorm is boeiend. De perspectieven wisselen, wat het ook aantrekkelijk maakt. Prachtig geschreven, een boeiend verhaal, humor af en toe, echt geweldig. Jammer dat de drie boeken uit zijn, eigenlijk. 

Een trouwe vrouw

Jane Gardam Romans • gelezen op 10 september 2017


Elizabeth Macintosh is de hoofdfiguur in deze roman, die gaat over huwelijk, trouw, vriendschap en integriteit. Ze trouwt met Edward Feathers (Old Filth) maar heeft kort voor haar huwelijk een relatie met Terence Veneering, de absolute 'vijand' van Old Filth, zakelijk een groot rivaal en zoals later blijkt ook persoonlijk. We krijgen ogenschijnlijk hetzelfde verhaal voorgeschoteld als in 'Een onberispelijke man' van Jane Gardam, maar nu gezien vanuit het perspectief van Betty (Elizabeth). Het is - net als het vorige boek - een pageturner geworden, waarbij de prachtige stijl en de mooie beschrijvingen extra opvallen. Soms in telegramstijl, soms in toneelvorm (heel zelden trouwens), altijd boeiend. Ik kijk met spanning uit naar deel drie (perspectief van Veneering) dat deze trilogie over een huwelijk besluit (Laatste vrienden, komt uit in januari 2018). Overigens zijn de boeken ook heel goed apart te lezen. 

Een onberispelijke man

Jane Gardam Romans • gelezen op 2 april 2017


Edward Feathers is de hoofdfiguur in deze roman, zijn bijnaam is Old Filth. Inderdaad lijkt hij onberispelijk, maar gaandeweg het verhaal komen er bij hem twijfels op. Hij schijnt een beroemde en onberispelijke advocaat te zijn geweest. Als zijn vrouw Betty is overleden, gaat hij terug in de tijd, zoekt oude vriendinnen op en de lezer krijgt via flashbacks, afgewisseld met passages uit het heden (Feathers is een oude man geworden) een beeld van zijn leven. Hij was een Raj-weeskind en had het niet gemakkelijk. Had hij nu een goed huwelijk of was het een redelijk samengaan van twee mensen die bij elkaar hoorden? De volgende twee delen geven de visie van zijn vrouw Betty en zijn tegenhanger Terence Veneering op dezelfde periode. Die vertalingen komen later dit jaar uit. Gardam heeft een heel aparte stijl, korte zinnen, veel tussen de regels, af en toe een in toneelvorm geschreven dialoog, je moet er even aan wennen, maar dan is het wel heel bijzonder. 

1