Gefilterd op genre 'Brieven'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 58 gevonden boeken.

7
Liefdevolle rivaliteit (Brieven)
Geschreven door Doeschka en Geerten Meijsing, gelezen op 10-2-2019

Mooie briefwisseling tussen zus en broer Meijsing, bezorgd door Nop Maas, die vele aantekeningen toevoegde, die je overigens niet allemaal per se hoeft te lezen. Wat eruit springt is enerzijds de liefde die ze voor elkaar voelen, als broer en zus, anderzijds de rivaliteit als het gaat om hun beider werk: het schrijverschap. Ze proberen elkaar in brieven te becommentariëren (vooral het werk dan) en gaan daarbij soms heel ver, soms blijven ze enigszins achter. Het geeft een mooi beeld van hun verhouding, die door opmerkingen over familie(leed), maar ook ziekte en recensies op hun werk veel extra's krijgt. Beiden wonnen ooit de AKO literatuurprijs maar financieel gaat het ze niet voor de wind. Aan het eind van het boek beschrijft Geerten de gevoelens - op een mooie manier, vind ik - die hem overspoelden na de dood van zijn zus Doeschka.

8
Gekleurd Grijs (Brieven)
Geschreven door Johannes Kneppelhout en Gerard Bilders, gelezen op 4-10-2012
Brieven en dagboek van Johannes Kneppelhout (1814-1885) en Gerard Bilders (1838-1865), bezorgd door Wiepke Loos. Een heerlijk lees- en bladerboek, met heel veel informatie en heel veel uit brieven en dagboeken, dus altijd de moeite van het lezen meer dan waard. De Leidse literator Johannes Kneppelhout was de mecenas van de op 26-jarige leeftijd aan tuberculose overleden landschapsschilder Bilders. Die overigens, blijkens de brieven en dagboeknotities niet slecht schreef ook! Het is echt een boek dat een hele tijd in je buurt blijft liggen en waarin je elke keer weer iets nieuws ontdekt.
8
Schrijf je me? (Brieven)
Geschreven door Orlando Figes, gelezen op 27-8-2012
Een verhaal van liefde en overleven in de Goelag. Een samenvatting plus beschrijving van de 1500 brieven die Lev en Svetlana Misjtsjenko aan elkaar schreven, tijdens het verblijf van Lev in een van de werkkampen van de Goelag, Petsjoralag. Indrukwekkend te lezen hoe deze twee mensen in de tijd vlak na de tweede wereldoorlog hun liefde levend hielden via brieven. Af en toe bezocht Svetlana Lev in het kamp, grote risico's nemend. Daarnaast krijg je een goed beeld van het leven in het kamp maar ook van het leven in Moskou en de omstandigheden waaronder de Russen moesten leven. Een prachtig document!
5
Verder alles goed (Brieven)
Geschreven door Nico Dijkshoorn, gelezen op 8-4-2012
Briefjes en ansichtkaarten over vriendschap, uitgegeven in het kader van de Boekenweek 2012. Niet erg verheffend, de eerste brieven zijn nog leuk, daarna is het veel van hetzelfde.
Een vriendschap in brieven. Manon Uphoff en Herman Franke kenden elkaar al jaren en hadden een schrijversvriendschap sinds een jaar of veertien. Deze vriendschap wordt overhoop gegooid doordat Herman een dodelijke vorm van kanker heeft en niet lang meer heeft te leven. De briefwisseling die het gevolg is, liegt er niet om. Uiteraard schrijft Uphoff meer dan Franke,. De inhoud en de stijl van haar brieven zijn de moeite waard en het is logisch en begrijpelijk dat de antwoorden van Herman Franke steeds korter worden. Mooi documentje! Herman Franke stierf op 14 augustus 2010, zijn laatste briefje is van 2 augustus. 'Het leven is hard en de dood is een groot democraat', met deze zin berichtte Herman Manon over zijn uitzichtloze situatie.
7
Met bonzend hart (Brieven)
Geschreven door Willem Nijholt, gelezen op 10-11-2011
Herinneringen aan Indi, maar ook belevenissen en ervaringen van korter geleden schrijft Willem Nijholt in brieven aan Hella Haasse in wie hij een geestverwante ziet. Soms is de stijl wat onbeholpen, soms doet hij bewuste pogingen om 'mooi' te schrijven en relativeert hij dat meteen ook weer, maar altijd zijn de brieven oprecht en eerlijk. Niet een boek om snel uit te lezen, maar elke avond een paar brieven voor het slapen gaan: prima plan!
5
C'est la vie (Brieven)
Geschreven door Deborah Campert en Barbara van Kooten, gelezen op 15-9-2010
Tja, wat moet je hier nu van zeggen. Het is natuurlijk altijd grappig om achter de schermen van zogenaamde BN-ers te kijken, maar dit is wel heel suf. De echtgenoten van Remco Campert en Keest van Kooten mailen elkaar over herinneringen en over hun dagelijkse dingen, met hier en daar wat inkijkjes in hun vriendschap en in andere relaties en informatie over hun echtgenoten en natuurlijk over anderen. Dat laatste valt wel mee en de verveling slaat helaas toch al redelijk snel toe. Je leest het uit omdat je erin begonnen bent en als je het uit hebt, denk je, ach ja, C'est la vie. Althans voor sommigen. Niet kopen!
8
Brieven uit Veere (Brieven)
Geschreven door Nescio, gelezen op 8-8-2010
Aandoenlijk mooie brieven van Frits Grnlo aan zijn vrouw Agaath Tiket, als hij twee weken in Veere verblijft. Bezorgd door Lieneke Frerichs, die uitlegt dat veel in Veere en Zeeland beleefde dingen als basis voor De Uitvreter hebben gediend. Ook de brief van zijn vrouw aan hem is opgenomen, zij moet een schat van een vrouw zijn geweest!
Ontroerend, scherp, eerlijk en bijna spannend, zo zou ik deze briefwisseling tussen Geert van Oorschot en Vasalis omschrijven. Vasalis is kritisch, op zichzelf, op haar werk en op haar vriendschap met Van Oorschot. Aanvankelijk zijn het vooral brieven van haar aan Van Oorschot, later worden de brieven van Van Oorschot langer en absoluut boeiend. Hij beschrijft zowel de gebeurtenissen in zijn tuin als zijn 'zieleroerselen' heel mooi, maar vooral, bij het laatste, heel eerlijk. En zij spaart hem niet, in al haar oprechtheid, waar ze dan later soms spijt van heeft, althans zich onzeker over voelt. Het benvloedt hun vriendschap niet en je krijgt tranen in je ogen als je de laatste brieven leest. Wat een geluk dat die brieven niet vernietigd zijn, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Nu ga ik Verkleed als mens, van zoon Wouter van Oorschot natuurlijk ook lezen. Want de breuk tussen vader en zoon wordt in de brieven niet expliciet weergegeven, dat was kennelijk de afspraak. Wat een mooie bundel, uitgegeven omdat zowel Vasalis als Geert van Oorschot in 2009 honderd jaar zouden zijn geworden.
8
Welk een waagstuk is een brief (Brieven)
Geschreven door Emily Dickinson, gelezen op 27-4-2009
Gekozen en vertaald door Bert Keizer, deze brieven van Emily Dickinson. Zij leefde van 1830-1886 en wordt beschouwd als de grootste 19e eeuwse dichteres in Amerika. Vanaf haar twaalfde jaar schreef ze talloze brieven, aan familie, vrienden, kennissen en de brieven zijn stuk voor stukj juweeltjes. Weliswaar zijn de eerste brieven oefeningen, maar gaandeweg ontwikkelt ze zich tot een begenadigd briefschrijfster. Haar gedichten werden pas na haar dood (wereld)beroemd. Een ongelooflijk boeiende bundel, waarbij je bij bijna elke zin de jaloezie bekruipt: als je toch eens een heel klein beetje zo kon schrijven.
1 2 3 4 5 6 volgende