Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 1 tot 4 van in totaal 4 gevonden boeken.

7
Conventionele Correspondentie (Proefschrift)
Geschreven door Willemijn Ruberg, gelezen op 22-1-2006
Briefcultuur van de Nederlandse elite, 1770-1850. Uiterst informatief en hier en daar vermakelijk boek over de correspondentie van een beperkt aantal families in de genoemde periode. Met veel aandacht voor de regels, afspraken, etiquette in die tijd. Leest buitengewoon prettig bovendien.
8
Tussen salon en souterrain. (Proefschrift)
Geschreven door Greddy Huisman, gelezen op 20-11-2005
Ondertitel: Gouvernantes in Nederland 1800-1940. Dissertatie uit 2000 en een zeer leesbare. Met illustraties en uiteraard noten en literatuurverwijzingen. Over rol en positie van de gouvernante, over het onderwijs dat zij gaf. Was het een bewuste keuze voor dit beroep of uit nood geboren, roeping of beroep? Uit archieven zijn mooie egodocumenten benut. Een aangenaam studieboek!
7
Strijd tegen de stilte (Proefschrift)
Geschreven door Maria Grever, gelezen op 1-10-2005
Proefschrift over 'Johanna Naber en de vrouwenstem in geschiedenis'. Een biografie, beperkt, met vooral de feministische aspecten in het centrum, naast de belangstelling voor de geschiedenis. Bovendien vergelijkt de schrijfster de geschiedschrijving van Naber met die van anderen en met de vrouwlijke gepromoveerden tussen 1904 en 1948. Johanna Naber leefde van 1859-1941 en was een selfmade, strijdbare vrouw, die haar mannelijke familieleden nooit liet vallen, ondanks de tegenwerking van sommigen van hen.
Een Receptie-historisch overzicht van het proza tussen 1885 en 1900. Proefschrift: Inleiding, Het contemporaine beeld, Canonisatie, Een nieuwe literatuurgeschiedenis? Wel aardig om al die recensies op een rijtje te zien, al leidt ook dat tot de canonisatie van Emants, Van Eeden, Van Deyssel en Couperus. Ze geeft een aardige suggestie voor een ander soort literatuurgeschiedenis, waarin meer auteurs aan de orde kunnen komen. Uit 1993. Nuttig en bruikbaar.