Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 190 gevonden boeken.

8
Het geluk van de wolf (Novelle)
Geschreven door Paolo Cognetti, gelezen op 20-10-2021

Nadat zijn relatie met Veronica slecht is afgelopen trekt Fausto Milaan zich terug in de Alpen, in een klein dorpje. Hij werkt er als kok en wordt direct verliefd op een serveerster, Silvia. Alleen is in de bergen alles anders en als de lente weer aanbreekt, begint alles opnieuw. Mooi en subtiel. 

7
Langs het Pad naar de Tempel (Novelle)
Geschreven door Hans van den Pol, gelezen op 13-1-2021

Gekocht en van een berichtje voorzien van de schrijver zelf! Mooi verhaal over de comeback van Cornelis Vreeswijk. 'De maatschappelijke bewogenheid van Cornelis Vreeswijk en de artistieke betekenis van zijn werk komen prachtig tot hun recht' zegt het Cornelis Vreeswijk Genootschap op de achterkant! 

8
Leon en Juliette (Novelle)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 8-3-2020

Het verhaal van Leon Herckenrath (1800-1861) en zijn zwarte vrouw Juliette (1809-1856), hun liefde, hun grote gezin en het feit dat hij zijn vrouw als slavin had leren kennen (in Charleston, VS). Dat alles tegen de achtergrond van de politieke strijd in de VS, de burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij. Boeiend opgezet dit boekenweekgeschenk, het eerste dat min of meer non-fictie bevat. Ze gaat er vast een langer en diepgravender boek over schrijven. 

7
De pruimenpluk (Novelle)
Geschreven door Dimitri Verhulst, gelezen op 1-7-2019

Weer een mooi boekje van Dimitri Verhulst, minder - veel minder - dan Mevrouw Verona daalt de heuvel af, maar het laat zijn meesterschap wel weer zien. De hoofdpersoon Mattis woont ver weg aan een meer en denkt net dat hij zijn huis zal gaan verkopen als er een weduwe opduikt. Als zij aanwezig is, veranderen zijn gevoelens van eenzaamheid, mislukking en mensenhaat in andere. Wat tot vreemde gebeurtenissen leidt, dat dan weer wel. Schrijven kan hij zeker! 

 

5
Jas van belofte (Novelle)
Geschreven door Jan Siebelink, gelezen op 28-3-2019

Geen goed boekenweekgeschenk, dit boekje van de grote, ijdele schrijver. Het voldoet nauwelijks of niet aan het thema (de moeder!), haalt allerlei gegevens die ik al eerder las, te voorschijn, nee, ik las het omdat het hoort, maar ik vind het niet geweldig en zeker geen 'geschenk'. 

7
De lange droogte (Novelle)
Geschreven door Cynan Jones, gelezen op 25-8-2018

In dit boekje vertelt de schrijver uit Wales over Gareth die op zoek gaat naar een verdwenen koe. Tijdens zijn zoektocht, door verdroogd land omdat de regen uitblijft, droomt hij over de situatie nu en over zijn jonge jaren. Steeds verspringt de tijd, je moet goed opletten over wie het gaat en hoe het verhaal, voor zover daar sprake van is, verloopt. Associatief, in flarden, komt het op je over. Je voelt dat er een verandering gaat plaatsvinden, je blijft dat gevoel houden. Een knap boek.

7

Merkwaardig, zo'n boekje dat je koopt op de titel en op het uiterlijk. Het ziet er zo leuk uit, met al die boeken ... De inhoud was niet onaardig, al doet de schrijfster wel erg haar best op de stijl. Dat merk je goed, maar je leest eroverheen als de thematiek je aanspreekt. De thematiek van het doorgeven van boeken, van het bekijken wat boeken met mensen (kunnen) doen. Juliette is een teruggetrokken jonge vrouw, die helemaal opgaat in haar eigen wereld van boeken. Ze kijkt in de metro op weg naar haar werk altijd naar mensen die zitten te lezen: wat lezen ze, hoe reageren ze erop, wat gebeurt er met ze. Als ze door min of meer toeval in aanraking komt met Soliman en zijn dochter Zaide, wordt ze uiteindelijk waar ze voor geschikt blijkt: bookcrosser. Ze brengt boeken bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. 

4
Gezien de feiten (Novelle)
Geschreven door Griet op de Beeck, gelezen op 12-3-2018

Het boekenweekgeschenk 2018 en het viel me wat tegen helaas. Olivia verliest haar man, haar dochter Roos lijdt er meer onder dan zijzelf. Ze gaat ontwikkelingswerk doen en ontmoet een prachtige weduwnaar. Enzovoort. Het had stukken beter gekund, lijkt mij. 

 

8
Een botsing op het spoor (Novelle)
Geschreven door Joris van Casteren, gelezen op 12-12-2017

Eigenlijk is dit een documentaire op papier. Minutieus en uitgebreid beschrijft Van Casteren de situatie. Het is alsof je naar een gedocumenteerde film kijkt. Een moeder en haar dochter gaan met vijf honden op de trainrails staan en laten zich overrijden. Een gruwelijk verhaal natuurlijk. Maar op deze journalistieke manier wordt het verhaal van alle kanten belicht, je hoort van het voorval van de getuigen, van de machinist, van de nabestaanden, van de medewerkers van de uitvaartorganisatie. Je voelt je echter geen gluurder, niet iemand die 'geniet' van andermans leed. Mooi beschreven, deze gebeurtenis, die plaatsvond in november 2016. 

7
De dia's van Andrea (Novelle)
Geschreven door Geert van Beek, gelezen op 7-12-2017

In De dia's van Andrea stuurt dit jonge, onbevangen meisje een brief naar een vriendin. In delen, bij elke dia iets, beschrijft ze wat ze meemaakt als ze met haar vader (door de moeder van Andrea verlaten) een vakantie doorbrengt in Duitsland, vlakbij het IJzeren Gordijn ... Sommige stukjes zijn aandoenlijk in hun eenvoud, andere zijn treurig stemmend, al blijft de jeugd en de onbevangenheid overeind. Alles gezien door de ogen van een jong meisje geeft dit boek een beeld van wat er in die jaren gebeurd is en hoe Andrea en haar vader daarop reageren. Mooi en subtiel geschreven. In 1977. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende