Gefilterd op genre 'Roman'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 2343 gevonden boeken.

8
Jonge vrouw in blauw bij avondlicht (Roman)
Geschreven door Alena Schrder, gelezen op 15-8-2021

Hannah is de hoofdpersoon in dit verhaal, naast haar oma Evelyn, die in haar eigen wereld leeft. Maar als Hannah een brief ziet die bij haar oma ligt, maakt ze die open en gaat op onderzoek uit. Tegen de zin van haar grootmoeder trouwens. Ze had die brief moeten weggooien natuurlijk. Evelyn heeft als erfgename recht op een kunstverzameling, maar ze wil er absoluut niets mee te maken hebben. Hanna gaat de familiegeschiedenis ontrafelen, te beginnen in de jaren twintig van de vorige eeuw in Warnemünde, Duitsland. De moeder van Evelyn laat haar dochter over aan de opvoeding door schoonzus Trude. Senta, de moeder van Evelyn, verkeert in Joodse kringen, terwijl Trude de zijde van de nazi's kiest. Enerzijds gaat het over de keuzes die vrouwen maken als moeder, maar anderzijds krijg je ook veel te horen over de geschiedenis van Duitsland. Zeker omdat het ook autobiografisch is, althans gedeeltelijk. Mooie roman.

7
Ten zuiden van de grens (Roman)
Geschreven door Haruki Murakami, gelezen op 20-7-2021

Een prachtig en indringend verhaal over Hajime, die in zijn jongste jaren omding met een vriendin, Shimamoto, evenals hij enig kind. Ze vulde hem aan, op allerlei gebieden. Later raken ze elkaar kwijt, Hajime trouwt, heeft een gezin en kinderen, maar op een of andere manier mist hij Shimamoto nog steeds. Als ze elkaar na jaren weer tegenkomen, doet hij inderdaad alles om haar weer tot de zijne te maken. Een ouder boek van Murakami, maar je herkent er al weer veel in. 

9
Willem die Madoc maakte (Roman)
Geschreven door Nico Dros, gelezen op 26-6-2021

Een boek om in een adem uit te lezen! Prachtige beschrijving van het naar zijn idee geleefde leven van Madoc/Willem, echt geweldig. Het voert te ver om er hier bij stil te staan, maar neem van mij aan dat het zeer prijzenswaardig is! 

8
Hard Land (Roman)
Geschreven door Benedict Wells, gelezen op 4-6-2021

Coming of age roman van de gevierde schrijver. Ook boeiend genoeg: de hoofdpersoon Sam (15 jaar) groeit naar volwassenheid, terwijl zijn moeder sterft aan kanker en zijn vader zich terugtrekt. Sam neemt een baantje bij een bioscoop, wordt verliefd en lijkt de wereld in te trekken. Als zijn moeder overlijdt wordt dat anders. Niet zo mooi als Het einde van de eenzaamheid, maar zeer de moeite waard. 

5
Clint E. Busken (Roman)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 3-4-2021

Het is ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar eerlijk gezegd verdient dit boek het niet te winnen, althans volgens mij. Ik kwam er nauwelijks doorheen, heb zelfs hier en daar diagonaal gelezen. Het betreft het leven van een oude, invalide man, die zich in een soort oudereninstelling bevindt en daar al mopperend (in zichzelf) verslag van doet. Niet echt aan mij besteed, ondanks de lovende kritieken. 

En inderdaad heeft hij de Libris Literatuurprijs gewonnen op 10 mei 2021, maar ik blijf het niet geweldig vinden. Al is het hem gegund uiteraard, maar Confrontaties vond ik beter (Bekono).

8
Wij zijn licht (Roman)
Geschreven door Gerda Blees, gelezen op 31-3-2021

Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en niet ten onrechte denk ik. Vooral de benadering van de wooongroep, het woongroepje eigenlijk, dat wil gaan leven van het lich en de lucht, totdat een van hen overlijdt. Elk hoofdstuk begint met 'Wij zijn', zoals Wij zijn de nacht, Wij zijn klank en liefde, maar ook Wij zijn de ouders, Wij zijn het verhaal enz. Eigenlijk zou ik alle hoofdstukken moeten noteren, maar dat is teveel. Vanuit dat standpunt (bijvoorbeeld 'de twijfel') wordt de geschiedenis langzamerhand duidelijk. Heel origineel eigenlijk en soms ook wel komisch. Het einde is aangrijpend. 

6
Het aanbidden van Louis Claus (Roman)
Geschreven door Helena Hoogenkamp, gelezen op 25-3-2021

Niet slecht voor een debuutroman, maar wel meer van hetzelfde, vind ik. Ze - de ikfiguur - kent een jeugdliefde, die na jaren niet degene blijkt te zijn die ze altijd in gedachten had. Maar van wie ze ook een kind kreeg, althans bijna. Ook de dood van haar moeder speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Eerlijk gezegd denk ik wel dat het een boek is dat veel jongeren zal aanspreken, eind voortgezet onderwijs, twijfelend over eenzaamheid en liefde. 

7
De verborgen apotheek (Roman)
Geschreven door Sarah Penner, gelezen op 20-3-2021

Een heel aardig tussendoortje! Het verhaal kent twee lagen, een in 1791 en een in het heden. Kunstig heeft Sarah Penner alles door elkaar gegooid en gemengd, zodat dezelfde motieven terugkomen. Bovendien is het een aardige speurtocht voor een historicus die plotseling gegrepen wordt door odnerzoek. Op de voorzijde staat: Een vergeten geschiedenis. Een geheim netwerk van vrouwen. Een erfenis van vergif en wraak. Leuk boek!

8
Confrontaties (Roman)
Geschreven door Simone Atangana Bekono, gelezen op 19-3-2021

Gelezen omdat het in de cursus wordt besproken maar ook omdat het (terecht m.i.) is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2021. In een adem uitgelezen, dit verhaal van een meisje dat zich gediscrimineerd voelt en dat ook wordt, en een half jaar in een soort gevangenschap doorbrengt. Haar gedachten zijn uitmuntend weergegeven, en langzaam maar zeker kom je erachter wat er werkelijk gebeurd is en - vooral - hoe ze zich daaronder houdt. Haar karakter is goed verwoord, je kunt je echt inleven in haar positie. Maar vooral is de schrijfster in staat om allerlei 'kunstgrepen' toe te passen, waardoor de spanning alleen maar groter wordt. Onderaan pagina 13 staat het verwoord: '(...) het land is niet wat je dacht, je bent zelf niet eens wat je dacht. Je kunt het niet vasthouden. Je had het niet juist. Je zag niet wat je dacht dat je zag.' Heel mooi! 

8
De verdwenene (Roman)
Geschreven door Lot Vekemans, gelezen op 13-3-2021

Een mooi verhaal, spelend in Canada. Een zus van Simon, de hoofdpersoon, stuurt haar zoon van zestien naar hem toe om los te komen van zijn verslaving en zijn lamlendigheid. Maar Simon is een eenling, iemand die erg op zichzelf is en snapt niet goed hoe hij met 'de jongen' om moet gaan. Zus en zwager (en met hen hun problemen en vragen) komen naar Canada om te helpen zoeken naar de jongen als hij - na een sterk door hem gewenst uitje in de Rocky Mountains - verdwenen blijkt te zijn. Uiteindelijk valt het allemaal mee, de jongen is er sterker door geworden en het lijkt of ook Simon er iets van mee heeft gekregen, ook al is hij blij dat hij weer alleen is. Hij staat duidelijker in het leven in ieder geval. Je blijft lezen!! 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende