Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 28 gevonden boeken.

8
De nachtstemmer (Roman)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 4-9-2019

Maarten 't Hart lees ik altijd graag. Ook nu weer eigenlijk. De Groningse orgelstemmer Gabriël Pottjewijd krijgt de opdracht een orgel te stemmen in een klein en bekrompen deel van een buitenwijk van Rotterdam. Dat gebeurt niet zonder humor en zelfspot, die ik altijd kan waarderen. Het werk van Gabriël krijgt thrillerachtige proporties, maar uiteindelijk loopt het toch min of meer goed af. Leuk om te lezen. 

 

7
De moeder van Ikabod (Verhalen)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 8-7-2016

Dit is een verhalenbundel, die veel herkenbaars biedt, maar weer veel leesplezier oplevert. De thema's die in de verhalen voorkomen, zijn bijna allemaal al bekend en toch weet Maarten 't Hart je op een aangename manier bezig te houden. Wat vooral opvalt is zijn eigen (gespeelde?) naïviteit, zeg maar zijn manier om zichzelf als hulpeloos voor te stellen. Die komt in veel verhalen terug. Tegelijkertijd lees je daarachter dat hij er ook een zeker behagen in schept dat zo te doen en dat levert weer hele aardige verhalen op. Je stuit natuurlijk op zijn gereformeerde jeugd, zijn muzikale kennis, zijn liefde voor de natuur en zijn tuin, zijn grafdelvende vader, zijn hopeloze en plotseling hem bijna overvallende amoureuze gevoelens voor vrouwen (de vrouwelijke dominee die haar toga uittrekt!) en ga maar door. Kortom, ontspannend en met een licht melancholische ondertoon, mooi! 

7
Magdalena (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 4-3-2015

Magdalena is een verhaal over de moeder van Maarten 't Hart, maar zoals meestal bij hem lees je net zoveel over hemzelf als over zijn moeder. Die overigens een hoogst merkwaardige, maar wel constante vrouw was, die aan het einde enigszins de draad kwijtraakt. Ernstige wanen en angsten had ze, dat wel (zo meent ze haar hele leven dat haar man altijd maar 'naar vreemde mokkels loerde', waar hij ook maar was en was ze panisch voor dieren, van klein tot groot) en een zeer vast geloof ('Dat vindt de Here niet fijn'), dat leidde tot veel ongemak. Toch bleef 't Hart zijn moeder trouw, tot aan het einde toe, ondanks de bijnaam 'varkensbeest', die ze hem gaf. Prachtige beschrijvingen van het gezinsleven, de omstandigheden tijdens zijn jeugd, de vroege dood van zijn vader, het tweede huwelijk van zijn moeder met 'oom Jaap' en de dood van zijn moeder. De verhalen die zijn moeder vertelt, de dingen die ze zegt, ze blijven in je hoofd rondspoken. Het is een heerlijk boek, met een enigszins verlopend einde. Het lijkt wel alsof hij het boek per se 250 bladzijden dik wilde maken ... als dat anders was geweest, had ik het boek een 8 gegeven. 

8
Een soort vervolg op Het roer kan nog zesmaal om, dus aardige autobiografische stukken, soms hilarisch en altijd de moeite waard. De stukken over zijn schrijversreizen zijn erg aardig, een van de mooiste stukken is het stuk over zijn beenbreuk en zijn verblijf in het ziekenhuis, maar ook het stuk over Lucia B. is zeer de moeite waard.
8
Verlovingstijd (Roman)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 4-12-2009
Een ouderwets aardige 't Hart roman, waar ik echt van kon genieten. De hoofdpersoon (sprekend Maarten 't Hart) heeft een vriend, Jouri, die vanaf de bewaarschool de vriendinnetjes van de hoofdpersoon 'afpakt'. Dit patroon gaat door tot het einde, dat overigens niet zo onthutsend is als de achterflap doet vermoeden. Het is wel heel consequent doorgevoerd, dit motief. Uiteraard wordt de hele roman gelardeerd met boeiende beschrijvingen van de bioloog, maar ook met hele herkenbare inkijkjes in de vijftiger en zestiger jaren. Zeer de moeite waard.
7
Het Psalmenoproer (Roman)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 9-9-2006
Een documentaire roman noemt 't Hart zelf zijn nieuwste boek. De achterflap spreekt van een historische roman, hoe dan ook; het is het eerste boek van Maarten 't Hart in dit genre en blijkens de verantwoording achterin ligt er heel wat bronnenstudie aan ten grondslag. Het verhaal gaat over een kleine reder van vissersboten en speelt, uiteraard, in Maassluis. De man blijkt onbekwaam in zijn gearrangeerde huwelijk, maar verwekt een buitenechtelijk liefdeskind. Vakkundig vermengt 't Hart dit met het gegeven van het psalmenoproer. Hierbij gaat het erom dat de merendeels arme bevolking zich verzet tegen de nieuwe manier van psalmen zingen, in feite is het een kleine revolutie van de verpauperde massa tegen de maatschappelijke elite. En passant beschrijft 't Hart een bezoek aan het Binnenhof en,veel later, aan Napolon. Het is een vakkundig geschreven, prettig leesbaar boek . Voor een historisch of documentaire roman had het boek echter wel iets meer historische body mogen hebben. Nu blijft het een breed uitgesponnen verhaal met te weinig inhoud. (FW)
8
Lotte Weeda (Roman)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 6-10-2004
Lotte maakt een fotoboek van (voornamelijk oudere) bewoners van het dorp. De ikfiguur schrijft er een voorwoord in. Vervolgens sterven nogal wat mensen die in het boek gefotografeerd staan, wat tot nogal wat consternatie leidt. Intussen raakt de ikfiguur - meestal vergezeld van zijn hondje Anders - verstrikt in dit n allerlei andere avonturen (mkz, vogelpest, verliefdheden, raadsels). Met erg veel humor geschreven. Ondanks de gedeeltelijke herhaling van het scheltopoesikverhaal een prima roman.
6
De scheltopusik (Novelle)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 15-3-2003
Aardig verhaal over belevenissen van de schrijver rond een gevonden slang, een scheltopusik bij een mooie vrouw bij hem in de buurt. Stelt niet veel voor maar leest als altijd vlot weg. Uitgegeven door De Bijenkorf in het kader van de boekenweek 2003.
7
De zonnewijzer (Roman)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 24-8-2002
Eigenlijk een vervolg op De Kroongetuige. Weer een raadselachtige moord, op een vriendin van Leonie Kuyper. Met veel humor en veel aandacht voor dameskleding (naast andere bekende motieven), dat wel, maar inhoudelijk niet bijzonder. Maar het leest natuurlijk wel lekker weg. Je krijgt de indruk dat hij er zelf wel veel schik in had om dit te schrijven.
7
Johan Sebastian Bach (Biografie)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 20-7-2000
In aansluiting op de volledige werken van Bach, uitgegeven op talloze cd's door Het Kruidvat, dit biografieachtige boekje over de grote componist.