Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 23 gevonden boeken.

7
Alles verandert (Roman)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 24-9-2015

Dit is wel een intrigerende roman, een soort spiegeling van In ongenade van Coetzee. Dat Hemmerechts kan schrijven, wisten we al, maar soms gaat het mis. Hier niet, al kon ik me niet bepaald verplaatsen in de hoofdpersoon Iris. Dat hoeft natuurlijk ook niet, de gedachte achter de roman is herkenbaar genoeg. Het gaat om machtsverschuiving. Iris is een goede en erkende hoogleraar die zich plotseling (en daar is het onherkenbare dan) inlaat met, verliefd wordt op een Pools meisje. Met desastreuze gevolgen voor haarzelf. Ze komt terecht bij haar zoon Peter, die zich van alle veranderingen niets aantrekt en zijn eigen gang blijft gaan, accepteert wat er gebeurt. Iris niet. Ze blijft proberen op te krabbelen en gaat uiteindelijk anderen helpen, maar of het lukt? 'Alles verandert, wij kunnen dat niet tegenhouden. We kunnen het proberen, maar het verandert toch. Een mens kan beter buigen, zoals riet, dan glijdt het water over je heen.' Coen Peppelenbos zei het en ik ben het met hem eens: 'Iris heeft een ontwikkeling meegemaakt, zij is in ongenade geraakt, maar lijkt op het einde van de roman toch weer in haar oude denkpatronen te vervallen: de naïviteit van een westerse vrouw, die wellicht model staat voor de gehele westerse wereld. Doen alsof de wereld maakbaar is, terwijl je onder je ogen het tegendeel ziet.' 

5
Gitte (Roman)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 20-11-2013
Deze roman heb ik met gemengde gevoelens gelezen. Ik ga hem herlezen, want ik merk dat ik Hemmerechts steeds minder ga waarderen en dat is misschien niet helemaal juist. Nu zou ik het boek een vijf geven, maar wie weet ga ik dat later aanpassen; ik zeg er dus nog niets definitiefs over!
De volledige titel is 'De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze'. De thematiek betreft de vraag in hoeverre je mag schrijven over dingen die je misschien niet op mag schrijven. In dit geval de incestueuze liefde van een broer en zus, die vergaande consequenties heeft voor de schrijfster en haar relatie met de familie Rooze. Wat betekent schrijven? Wat betekent vriendschap, verraad, eerlijkheid en eenzaamheid. Maar bovenal: hoe belangrijk is het schrijverschap voor schrijvers en lezers en wat doen ze (we) ermee. Het is niet de sterkste roman van Hemmerechts, maar hij boeit niettemin.
5
De laatste keer (Roman)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 29-2-2004
Yoko Debondt (haar ouders waren 'hippies', vandaar de naam) verliest haar man David door een auto-ongeluk. Daarna raakt ze verloren en verliefd op een zwerver. Een zoektocht naar hoe het verder moet wordt gecombineerd met een stinkende stad en de dreiging die daarvan uitgaat. Er worden zoveel lijnen uitgezet in deze roman dat het totaal een verbrokkelde indruk maakt. Een belangrijk motief vormt de film- en tv-/radiowereld, met name de films spelen een belangrijke rol. Hoe het ook zij, ik vond deze roman nogal teleurstellend, voornamelijk door de veelheid van onafgemaakte motieven en deelonderwerpen.
5
Hotel Terminus (Essays)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 15-3-2003
Over de dood. In het kader van de boekenweek 2003. Niet onaardig, maar ze heeft betere stukken geschreven.
8
Een jaar als (g)een ander (Dagboeken)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 3-2-2003
Dagboeken, van 5 februari 2001 tot 15 februari 2002, met een epiloog tot iets later. Aanvankelijk niet best, gaandeweg beter en aan het einde weet ik weer dat ik dit soort autobiografische geschriften van haar eigenlijk beter vind dan haar romans. Zie ook Taal zonder mij. Maar ook het stuk over haar fietstocht op Madagaskar heeft het helemaal. En tenslotte houd ik veel van dagboeken, dat scheelt natuurlijk. Wetend dat ze nooit helemaal oprecht (kunnen) zijn, behalve dan die van Hans Warren. Toch de moeite waard.
7
Donderdagmiddag. Halfvier. (Roman)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 3-3-2002
Een tikleraar geeft tikles op school. In zijn camionette vertelt Hassan aan Karen en een paar vrienden elke donderdagmiddag verhalen. Dat loopt deze keer slecht af. Vanuit verschillende gezichtspunten krijgen we een idee van wat er gebeurt en waarom. Het verhaal intrigeert wel. Maar vooral het ritme en de stijl zijn Hemmerechtiaans. Somber blijft het natuurlijk wel.
8
Taal zonder mij (Autobiografie)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 24-2-2002
Ook herlezen ivm interview Hemmerechts (24-02-02). Autobiografisch werk, geen roman, over de dood van haar man de dichter Herman de Coninck. Een In Memoriam. Aangrijpender dan het boek van Connie Palmen over Ischa Meijer, voornamelijk omdat het meer gaat over De Coninck via herlezing van zijn gedichten en teksten, dan dat het over haarzelf gaat. Heel integer.
7
Zonder grenzen (Roman)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 23-2-2002
Herlezen ivm interview Hemmerechts. Petra en Victor redden het in hun huwelijk noch in het leven. De tweeling Emilia en Simon worden door de scheiding ook gescheiden. Victor heeft een ongelukkige liefde voor Hanna Prat, waarna of waarnaast hij talloze vrouwen troost biedt. Ook Petra heeft haar geschiedenis, samen met haar zus Sandra. Niemand in dit boek lukt het iets van geluk te vinden. Ondanks al deze treurigheid is het boek moeilijk weg te leggen.
6
Wit zand (Roman)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 16-2-2002
Herlezen ivm interview Hemmerechts. Relatieroman, zei ik er bij eerste lezing in 1994 van. Maar dan over relaties in de breedste zin: kinderen/ouders, geliefden, broer en zus. En over de onmacht om van die relaties iets terecht te brengen. Het speelt zich grotendeels af in Wissant, in een tot ondergang gedoemd lijkend hotel. Opwekkend is het niet. Twee kinderen gaan dood, een door verwaarlozing, een door een aanrijding, veroorzaakt door eenzelfde soort verwaarloosdheid.