Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 12 gevonden boeken.

8
De tuinen van Buitenzorg (Roman)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 25-2-2021

Een prachtig boek, waarin Brokken zijn herinneringen aan muziek combineert met herinneringen aan zijn moeder. Het speelt zich af in Indonesië (Indië), waar je veel over te lezen krijgt. Met name de periode vlak voor WO2, zo gelukkig als ze waren. Totdat de Japanse overheersing begon en e.e.a. behoorlijk veranderde. Vooral de muziek speelt een belangrijke rol, ik beluisterde Godowsky's Java Suite, zo prachtig! Brokken gebruikte ook Hella Haasse's herinneringen, maar vooral gaat het over zijn moeder in de periode dat ze er gelukkig was. Daarna niet meer, althans nooit meer echt gelukkig ....

7
Mata Hari (Biografie)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 15-11-2017

Het verhaal van de Friese Margaretha Zelle, die uiteindelijk in Parijs ter dood werd veroordeeld. Ze verrichtte spionageactiviteiten en begon als eenvoudige danseres waarna ze uiteindelijk een Oosterse danseres werd en in Parijs heel beroemd werd. Jan Brokken baseert zich op interviews, artikelen, archiefstukken en memoires van tijdgenoten van Mata Hari en schrijf zo haar biografie, zeer leesbaar, zoals alles wat hij schrijft. De behoefte aan roem en geld werd haar teveel, ze leek te spioneren voor zowel de Frans als de Duitse inlichtingendienst ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en werd daarom ter dood veroordeeld. Of dat noodzakelijk was, dat blijft de vraag. 

8
De Kozakkentuin (Roman)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 12-4-2016

Het is de op waarheid berustende roman (want een roman is het toch echt) van Jan Brokken over de vriendschap tussen Dostojewski en Von Wrangel. Brokken verplaatst zich in Von Wrangel en beschrijft hun relatie, plus de verschillende relaties van beiden met (vaak onbereikbare) vrouwen. Maar bovenal krijg je te lezen hoe het eraan toeging in Rusland in die tijd. Intriges, geldproblemen aan alle kanten, gevangenschap in Siberië, familiebanden, de drang van het oude Rusland van de tsaren, het is een ongelooflijke geschiedenis al met al, waarbij Brokken erin slaagt een prachtig beeld (hoe dan ook) te schetsen. Hij heeft zich gebaseerd op de correspondentie tussen Dostojewski en Von Wrangel, maar ook op veel materiaal dat beschikbaar was. Een historisch waar verhaal, met verve en passie geschreven. Zeer de moeite waard.

8
Blok (Roman)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 1-11-2013
Een mooi klein boekje, Blok, van Jan Brokken. Het gaat over de boekhandelaar van zijn vader (ondertitel) en beschrijft deels het leven van deze meneer Blok, die een verzetsstrijder was en in Dachau belandde en overleefde eigenlijk doordat hij zich daar met veel moeite bezighield met de boekhandel die hij na de oorlog zou verbouwen. Dat deed hij ook en - dat is het andere gedeelte - hij was de boekhandelaar van de vader van Jan Brokken. Voor boekenliefhebbers een must, dit werkje!
8
De provincie (Roman)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 19-10-2013
Eigenlijk is dit de eerste roman van Jan Brokken, uitgekomen in 1984 en nu heruitgegeven na zijn succes met De Vergelding. Je kunt al merken hoe goed hij later als auteur wordt. De roman vertelt hoe Frank De Roover naar zijn geboortedorp Portland wordt teruggeroepen omdat zijn jeugdvriend zijn vroegere geliefde heeft vermoord. Hij keert terug naar het dorp dat hij al lang heeft verlaten en ontdekt de waarheid achter de gebeurtenissen. Een waarheid die door de dorpelingen angstvallig binnenskamers wordt gehouden. Mooi debuut was dit!
9
De Vergelding (Roman)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 14-2-2013
Deze 'non-fictie roman', want zo leest dit boek van Jan Brokken, is een absolute aanrader. Uit talloze feiten heeft de schrijver een reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen in oktober 1944 te Rhoon, waar Brokken zelf ook heeft gewoond. Er wordt een Duitser vermoord en de vergelding is hartverscheurend. Alle intriges eromheen, de gevolgen, de ervaringen en gevoelens van betrokkenen en buitenstaanders worden met zorg beschreven. In principe ben ik geen non-fictie lezer, maar dit 'leest als een detective van de beste soort', zoals Geert Mak aangaf. Een echte detective is het trouwens niet, wel een gevoelvol beschreven verhaal van waar gebeurde feiten. Lezen dus, dit boek.
7
De blinde passagiers (Roman)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 17-9-2006
Op een vrachtschip, de Anna van Reygersberg, varen twee verstekelingen uit Rusland mee. Maar ook Maurice Schotel heeft geboekt: hij is restaurateur van oude Hollandse schilderijen maar in de war geraakt door een verbroken relatie. Op het schip ontmoet hij Adriana, die met haar man mee mag varen, de stuurman Wimpie. De verstekelingen, Adriana en Maurice beleven deze reis ieder op hun eigen manier en vooral Maurice ontdekt veel over zichzelf en zijn geschiedenis. Het is een mooi reisverslag, met zorg geschreven, in een rustige verteltrant. Geen meesterwerk, wel de moeite waard.
8
Mijn kleine waanzin (Autobiografie)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 30-1-2005
Mooie autobiografische roman, met veel herkenningsmomenten rond de 60-er jaren. De richtingenstrijd in het hervormde en gereformeerde gebied is mooi in beeld gebracht. Het einde is wat minder, wat geforceerd, maar het boek leest prima.
8
Voel maar (Roman)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 2-4-2002
Lucas Saverijn, rechter op Curaao, ontmoet Gabriela Obrizki op een passagiersschip. Zij is een balling uit Argentini en vertelt hem haar verhaal, de bestraffing door de junta. Hij is de enige die haar geheim mag weten en gedesillusioneerd keert hij uiteindelijk terug naar Nederland. Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2002. In rustige stijl geschreven, een prijs waard.
7
En de vrouw een vreemde (Reisverhalen)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 15-2-2002
Het Dominica van Jean Rhys. We kochten het in Zwolle, toevallig zagen we het en het leek aardig ivm het interview met Hemmerechts (zij maakte een studie van Jean Rhys). Eigenlijk een reisverhaal waarbij de schrijver de stappen van Rhys volgt en in dat kader met allerlei mensen van het eiland praat en voelt hoe zwart en wit elkaar nog steeds niet goed verdragen.