Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 6 van in totaal 6 gevonden boeken.

8
De vrolijke verrijzenis van Arago (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 18-1-2019

Joys is een 15-jarig meisje dat het niet eens is met haar ouders (ze is een puberend meisje, maar heeft 'vreemde' ouders). Ze krijgen een zwaar ongeluk in de Dolomieten door een jonge vos die voor de wielen terechtkomt. Haar ouders komen om, Joys raakt in coma. Tegelijkertijd wordt ze wakker op de straat, ziet de vos weer levend worden en gaat met deze jonge vos mee. Ze komt terecht bij een 'pleegmoeder' die haar Lise noemt en gaat als haar dochter verder door het leven. Intussen ligt Joys in het ziekenhuis, in coma, waarbij de twee die haar daar brachten een ietwat kolderiek element aan het verhaal toevoegen, hoewel dat aan het eind wel meevalt (met het kolderieke dan). Het is heel overtuigend en vrolijk geschreven, met de belevenissen van Lise in het huis van Paul Ehrenfest in Leiden. Je moet openstaan voor dit boek, het is prachtig! Matthijs Sanders sprak erover tijdens de cursus Recente Nederlandse en Vlaamse Literatuur en vertelde dat hier geldt: soms kun je iets begrijpen maar kun je het niet verklaren ... 

7
Door de waterspiegel (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 27-1-2015

Geen makkelijke roman is dit, wel een mooie en eentje om lang over na te denken. Het is een raamvertelling, met een (onbetrouwbare) verteller in een weeshuis, die het verhaal van Sebastian en Eva vertelt en daar zijn eigen fantasie aan toevoegt. Eva en Sebastian ontmoeten elkaar in Wenen en zijn allebei beschadigd door hun verleden. Ze vinden elkaar en gaan samenwonen in Leiden. Tussendoor krijgen we een soort 'tegengeschiedenis' van een gezin Starkow in een Leidse volkswijk, een verhaal dat af en toe zelfs hilarisch overkomt, maar wel reëel is. Opeens gaat het mis met Sebastian en Eva, als Sebastian als ingenieur naar Spanje gaat en daar los van zichzelf raakt. Het wordt een soort roadmovie als Sebastian probeert Eva terug te vinden (en zichzelf). Is hij zijn identiteit kwijt? Klopt alles wat hij meemaakt wel? Wie is de vreemde (nazi)oom van Eva? En wie is Eva zelf eigenlijk? Allemaal vragen waarover je blijft nadenken als je het boek uit hebt. Het wordt besproken in de Cursus Literatuur binnenkort, dus ik ben heel benieuwd naar de meningen van anderen. 

7
Alles kantelt (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 27-12-2010
Een bijzondere roman over een jongeman van 35 die zichzelf letterlijk tegenkomt. Met deze kleine jongen, die hij zelf is, reist hij naar Duitsland, op zoek naar Rosemarie. Rosemarie werd vanuit Duitsland in 1949 bij hen in huis geplaatst. Anton leek verliefd op haar, maar heeft de herinneringen verdrongen of verloren nadat hij de liefde van zijn leven ontmoette, de twee jaar later door een ongeval om het leven gekomen Robin. De volwassen en de jonge Anton praten over de belevenissen met Rosemarie. Het verhaal is niet altijd even sterk, maar het idee is mooi: jezelf ontmoeten en weten wat er te gebeuren staat enerzijds, herinneringen ophalen en je realiseren wat er gebeurd en verdrongen is anderzijds. Van Marius gekregen, een mooi cadeau!
7
Dunya (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 17-11-2007
Simon en Otto, twee Nederlandse jongemannen, zijn in Turkijke terechtgekomen, na de Eerste Wereldoorlog. Simon heeft een dochter 'gestolen' en beide mannen voeden haar op, onder zeker aanvankelijk zware omstandigheden. Dunya is een Turkse vrouw, die na een rijk maar kort huwelijk, door de overheid wordt aangesteld om Simon (die een belangrijke taak heeft gekregen bij de bouw van het eerste Turkse luchtschip) te helpen maar ook te bespioneren. De wereld bestaat uit leugens in dit verhaal, maar daarachter ligt veel eenzaamheid en uiteindelijk houden Simon, Otto en Dunya de leugen in stand. Mooie roman, waar je nog wel even over blijft nadenken.
8
Gran Café Boulevard (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 19-10-2003
Taco Albronda / Alexander Rothweill steelt geld van de vrouw die zijn liefde voor het leven wordt, Pili Eguren. Beiden houden voor elkaar geheim wat ze voor geschiedenis hebben maar kunnen elkaar niet loslaten. Vanuit Spanje keren ze terug naar Nederland, waar de vervalsingspraktijken Taco niet meer kunnen redden, noch hun verhouding. Zijn broer Fedde speelt hierin een belangrijke rol. De roman houdt je wel bezig: hoog tempo, mooie beschrijvingen, alleen naar het einde toe wordt het wat minder overtuigend.
7
Franklin (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 16-4-2001
Bij Donner gekocht (Damesdag). Een van de zes nominaties voor de Libris Literatuurprijs 2001. Een af en toe magisch realistisch verhaal over een verwaarloosde jongen die vallend, opstaand en uiteindelijk definitief vallend het leven uitprobeert.