Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 2 van in totaal 2 gevonden boeken.

8
Emanuel Querido (Biografie)
Geschreven door Willem van Toorn, gelezen op 14-1-2016

Ondertitel: 1871-1943 Een leven met boeken.

Deze biografie las ik ongeveer tegelijkertijd met die van Geert van Oorschot en eerlijk gezegd: deze beviel me beter. Ik kan niet helemaal zeggen waarom, maar vermoedelijk omdat ik van deze Emanuel Querido minder wist dan van Geert van Oorschot, van wie je natuurlijk al heel veel te weten was gekomen. Bovendien is de biografie van Geert van Oorschot, maar nu loop ik vooruit op mijn beschrijving van dat boek, een dissertatie en dat is toch anders. Maar - eerlijk is eerlijk - Willem van Toorn kan toch iets beter schrijven dan Arjen Fortuyn denk ik. Niet te snel concluderen, dat boek heb ik nog niet uit!

Emanuel Querido was een Portugese Jood, althans van die afkomst en dat breekt hem op aan het einde van zijn leven. Maar de beschrijving van zijn leven, zijn streven vooral, zijn liefde voor boeken en zijn handelsgeest (die hij zeer zeker ook had) waren voor mij prachtig beschreven en ook heel invoelbaar. Daarnaast: zo'n aardige vader en toch zo'n problematische relatie met zijn beroemde broer Israël, het blijft boeiend en toont veel van het karakter van de man. De relatie met Alice van Nahuys, bijzonder van begin tot (logisch) eind, lijkt opmerkelijk en ik moet eerlijk zeggen dat ik de rol van Alice met voors en tegens blijf bezien. Ik weet niet veel van haar, maar kan me haar positie goed indenken.

Hoe dan ook, Emanuel was een bijzondere man, die - autodidactisch onderlegd - ongelooflijk veel heeft betekend voor de Nederlandse literatuur en die helaas verschrikkelijk aan zijn einde kwam.

-
Het verhaal van een middag (Roman)
Geschreven door Willem van Toorn, gelezen op --
Mooie roman over een middag in Itali.