Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 7 van in totaal 7 gevonden boeken.

8
De middelste dag van het jaar (Roman)
Geschreven door Maria Stahlie, gelezen op 30-6-2017

De middelste dag van het jaar in 2015, tegelijkertijd de warmste dag van het jaar, op die dag, 2 juli dus, speelt het verhaal zich af. Sylvia Ciecierzky (een zelfstandige vrouw, die alle touwtjes in handen lijkt te hebben) gaat op de vijfde sterfdag van haar tweede ex-echtgenoot Andrei naar zijn graf. Daar treft ze Lucien, een ietwat verlopen, dronken man aan, die Andrei goed gekend heeft en ooit bevriend was met een van haar tweelingdochters, Mirjam. Beiden brengen de dag samen door. Lucien heeft vreselijke kiespijn en voelt zich schuldig ten opzichte van een opmerkelijke moord. Sylvia voelt zich schuldig doordat iemand onschuldig in de gevangenis heeft gezeten, terwijl ze dat had kunnen voorkomen. Langzaam brokkelt haar zelfstandigheid af ('Waan heb je, storm zul je oogsten'). Lucien helpt ze door hem naar de tandarts te brengen en samen gaan ze naar een optreden van Sylvia's eerste echtgenoot, Tommy, een jazz-drummer. Uiteindelijk - als Sylvia zichzelf geheel heeft herkend en ze zichzelf echt is tegengekomen - lijkt het erop dat de gemoederen enigszins tot rust komen. Het is een ingrijpend boek, je gaat mee in de gedachtewereld van beide hoofdpersonen en probeert te begrijpen hoe alles in elkaar zit. Je vindt Sylvia bij tijden onredelijk, maar realiseert je meteen dat dat heel begrijpelijk is. Soms schrijft Maria Stahlie wat uitvoerig, maar je blijft lezen, tot de uiteenrafeling compleet is en je nadenkend achterblijft. 

8
Scheerjongen (Roman)
Geschreven door Maria Stahlie, gelezen op 20-5-2011
Een mooie, subtiel geschreven en goed invoelbare roman over een jongen die de grens van de jeugd verlaat en volwassen begint te worden. Dat gaat niet zonder slag of stoot, zoals verwacht mag worden. Zijn verliefdheden, zijn ervaringen in het algemeen, zijn gevoelens over vriendschap, schuld en verraad, razen door hem heen en verscheuren zijn gedachten en ideen. Herkenbaar lijkt me, voor een opgroeiende jongeman.
4
Sint Juttemis (Roman)
Geschreven door Maria Stahlie, gelezen op 4-5-2006
Opnieuw geen goede koop, helaas. Hoofdpersoon Margot vertrekt met haar ziek schoonmoeder en gehate stiefdochter naar Parijs om te zien of de in coma verkerende man inderdaad haar 'naaste naaste' Christophe Dralas is. Hij is het en er ontwikkelt zich een ingewikkelde intrige dit voorspelbaar afloopt. Niet veel soeps.
7
Unisono (Roman)
Geschreven door Maria Stahlie, gelezen op 4-10-2002
Het debuut van Stahlie uit 1987, gevonden bij De Tribune in Maastricht, over een vrouw uit Amsterdam en een vrouw uit Breda wier werelden elkaar even raken. Niet slecht.
6
Het beest met de twee ruggen (Roman)
Geschreven door Maria Stahlie, gelezen op 8-8-2002
Maud Labeur (38) heeft een passie opgevat voor de 18-jarige kleinzoon van haar geliefde. Dit leidt tot veel drama, zelfonderzoek en een niet onvoorspelbare, enigszins schokkende afloop. Gekocht bij de Slegte in Maastricht, het is uit 1994.
7
De lijfarts (Roman)
Geschreven door Maria Stahlie, gelezen op 4-5-2002
Een lijvige roman over een lijfarts die onbevoegd te werk gaat. De hoofdpersoon, Muril Wijnings, maakt wel heel erg veel mee in dit boek dat erg wisselend is. Het leest goed weg maar de lijfarts zelf overtuigt niet helamaal. Aanvankelijk scoorde dit boek een 5, maar toen ik het helemaal uit had, moest ik dat bijstellen. Er kwamen meer lijnen bij elkaar dan ik had gedacht en dat maakte de roman overtuigender en de beoordeling een stuk sterker. Zelfs zo dat ik het (tijdelijk) aan de aanraders toevoeg.
7
Honderd deuren (Roman)
Geschreven door Maria Stahlie, gelezen op 30-1-1998
Belevenissen van een tweelinghelft op een Grieks eiland. Mooie roman.