Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 13 gevonden boeken.

8
Van vogels en mensen (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 31-10-2016

Vreemd: iemand doet alsof ze een moord heeft gepleegd op een aardige oude man die ze altijd hielp. Haar dochter neemt wraak en terecht. Je voelt geen wroeging om iets dergelijks. Rond deze geschiedenis worden de levens van verschillende mensen beschreven, met zorg, liefde en aandacht. Je krijgt een hekel aan sommigen, maar aan de meeste mensen helemaal niet. Het lijkt een soort familiegeschiedenis, waarbij je je van alles kunt voorstellen. Zoals veel boeken van Margriet de Moor is ook deze roman prachtig geschreven, ingehouden en poëtisch bijna. De mensen in het verhaal lijken elkaar niet helemaal te begrijpen, maar nemen elkaar voor lief, de familieleden in ieder geval. De vogelverjager op Schiphol, Rinus is een uitzondering: hij begrijpt zijn vrouw Marie Lina heel goed. Mooie roman! 

7
Mélodie d'Amour (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 6-5-2013
Over de kracht en de vernietigingsmogelijkheid van de liefde gaat deze roman. Het gaat over de liefde tussen echtgenoten, maar ook die 'met een ander', over de liefde van een zoon voor zijn moeder, over de liefde tussen een broer en een zus. Het laatste deel vind ik het minst overtuigend: over de liefde voor een oude man die sterft en de vader is van een vriendin. Wel zijn de beschrijvingen van de bijbehorende wandeltocht in Friesland, waardoor de herinneringen worden opgehaald, zeer de moeite waard.
7
De schilder en het meisje (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 29-1-2011
Het is geen roman die je in n adem uitleest, maar hij boeit zeker. De schilder (wie herkent Rembrandt niet) hoort via zijn zoon hoe een jong meisje publiekelijk wordt gewurgd als straf voor een moord. De geschiedenis van het meisje, Elsje, die uit Jutland komt om haar stiefzus in Amsterdam - vergeefs - te zoeken, wordt tussendoor verteld. De beelden uit het verleden zijn mooi beschreven al valt mij soms het moderne taalgebruik daarin op, dat past eigenlijk niet. Zeker niet omdat de beschrijvingen van de stad, de mensen, het werk in die tijd juist weer zo passend zijn.
8
Als een hond zijn blinde baas (Essays)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 25-7-2007
Mooie stukken over schrijven, over de hartstocht voor het schrijven. Ze combineert die hartstocht zoals verwacht mag worden met die voor de muziek, wat bijzondere stukken oplevert. Ook het stuk over De man zonder eigenschappen (heb ik wel maar nog steeds niet helemaal gelezen), is me uit het hart gegrepen. Prima boek, om af en toe stukken uit te lezen en te herlezen.
6
De Kegelwerper (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 2-8-2006
Een groepje 'artiesten' (goochelaars, kegelwerpers, dwergen, danseresjes) logeert in een pension in Amsterdam. Goochelaar Charles Pluut probeert contact te maken met kegelwerper Pieter Newton, maar het lukt hem niet. Op allerlei manieren probeert Pluut Newton te benaderen, zonder succes. In dat proces wordt Daisy, een danseresje betrokken, maar wordt ook een aanval in scene gezet, die anders uitpakt dan Pluut bedoelde. De afstand blijft, maar De Moor heeft het aardig, hier en daar humoristisch verpakt.
8
De verdronkene (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 7-5-2005
Armanda vraagt haar zus Lidy in haar plaats naar Zeeland te gaan om haar petekind te feliciteren met haar verjaardag. Lidy neemt de auto van hun vader mee en rijdt erheen. Daar komt ze terecht in de februari-overstroming (1953) en keert nooit terug. Haar zus Armanda trouwt met haar man en zorgt voor haar dochtertje. Haar levensverhaal wordt afgewisseld met de ervaringen van Lidy tijdens de watersnoodramp. Met name dit laatste wordt heel indringend beschreven. Het laatste hoofdstuk had wat mij betreft achterwege mogen blijven, maar al met al haar beste roman tot nu toe.
6
Kreutzersonate (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 30-11-2001
Liefdesverhaal met veel tragiek over een na een zelfmoordpoging blind geworden muziekcriticus.
6
Zee-Binnen (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 23-10-1999
Vreemd liefdesavontuur in een dorp aan zee. Wel aardig als thema, maar te geconstrueerd.
6
Hertog van Egypte (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 26-12-1996
Liefde tussen een huiselijke vrouw en een zigeuner.
7
De virtuoos (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 17-10-1993
Roman over zingen. Weer iets minder.