Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 5 van in totaal 5 gevonden boeken.

8
De meeuw (Roman)
Geschreven door Sándor Márai, gelezen op 14-2-2011
Een hoge ambtenaar in Boedapest krijgt op een dag bezoek van een vrouw, die een kopie lijkt te zijn van zijn door zelfmoord omgekomen geliefde. Ze gaan samen naar de opera en er volgt een nacht vol gesprekken, waarin ze elkaar herkennen, maar waarin vooral het lot een belangrijke rol speelt. Het lijkt de vooravond van een nieuwe oorlog te zijn, die vergeleken wordt met de vooravond van een oorlog in Frankrijk. Bovendien speelt hierdoorheen de vooravond van de teloorgang van de jeugd van de vrouw, toen zij in de kelder van hun huis in Helsinki ervoer hoe haar ouderlijk huis boven haar hoofd instortte. Prachtige roman.
8
De nacht voor de scheiding (Roman)
Geschreven door Sándor Márai, gelezen op 22-10-2007
Rechter Komives staat aan de vooravond van een echtscheidingszaak waarover hij moet oordelen. Gedurende die dag realiseert hij zich een ontmoeting met een vrouw, Anna, en wat die ontmoeting voor hem betekende. Ze is getrouwd met een oude klasgenoot van hem, Imre Greiner, en juist hun scheiding moet hij uitspreken. Nadenkend over zijn bestaan en de burgerlijke conventies waarin hij leeft, ontvangt hij 's avonds laat zijn oude klasgenoot Imre, die hem de geschiedenis van zijn mislukte huwelijk vertelt. Indrukwekkend verhaal, stilistisch onnavolgbaar. Hoe je je gevoelens verstopt achter burgerlijke en verstandelijke gewoontes en 'moraal'.
8
Kentering van een huwelijk (Roman)
Geschreven door Sándor Márai, gelezen op 29-7-2005
De roman bestaat uit drie delen, waarin de drie hoofdpersonen hetzelfde verhaal vertellen: een vrouw, een man, een dienstmeisje. De man (een heer zeg maar) trouwt met de vrouw (een dame zeg maar), maar blijft gehecht aan het dienstmeisje, met wie hij na zijn scheiding trouwt. Vanuit deze drie gezichtspunten krijgen we de geschiedenis te horen, waarbij de vierde, 'de schrijver' een extra rol krijgt toebedeeld, met name in de geschiedenis van het dienstmeisje. Er staan prachtige stukken in, over de persoonlijke beleving van dit drama, maar ook mooie filosofische en politieke delen. Een prachtige roman. Zeker als je in Drenthe verblijft.
7
De erfenis van Eszter (Novelle)
Geschreven door Sándor Márai, gelezen op 21-11-2000
Vrouw laat zich totaal door geliefde man figuurlijk uitkleden, het kan niet anders.
8
Gloed (Roman)
Geschreven door Sándor Márai, gelezen op 5-4-2000
Buitengewoon intrigerend boek over een avond van twee vroegere vrienden en inmiddels oude mannen. Passie, vriendschap, verraad. Van voor de tweede wereldoorlog, nooit bekend geworden, nu gerehabiliteerd en terecht.