Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 6 van in totaal 6 gevonden boeken.

7
Olga (Roman)
Geschreven door Bernhard Schlink, gelezen op 20-5-2018

Als je de korte inhoud leest, denk je, o ja zoiets dus. Maar het is anders: Olga is een arm meisje, Herbert is een rijkeluiszoon. Toch houden ze van elkaar, hoewel van een huwelijk geen sprake kan zijn. Tot zover niets nieuws. Toch doet de structuur van het boek je een andere opvatting over dit verhaal krijgen. In drie delen wordt het verteld: het eerste deel gaat over Olga en Herbert en hun liefdevolle, maar moeilijke verhouding, het tweede deel gaat over Ferdinand, de jongste zoon van het domineesgezin waar hij opgroeit en deze Ferdinand wordt opgevangen door Olga, als ze eenmaal doof en naaister is geworden. Deel drie tenslotte geeft de brieven die Olga aan Herbert geschreven heeft, opgespoord door Ferdinand, die al veel verhalen heeft gehoord en bijzonder gehecht is aan Olga. Een mooie en prachtig vertelde roman. 

9
De vrouw op de trap (Roman)
Geschreven door Bernhard Schlink, gelezen op 13-10-2014

In 1998 las ik De Voorlezer, van Bernhard Schlink en hoewel ik er toen niet veel over schreef, was het een boek dat je bijbleef. Dat is nog veel meer het geval met deze roman. Een geslaagde advocaat is in Australië voor zaken en ziet daar plotseling een schilderij van een naakte vrouw die van de trap afdaalt. Hij herinnert zich dan hoe hij bij dit schilderij, de eigenaar, de schilder en de geportretteerde betrokken raakte. Hij was voor het eerst verliefd en meende de vrouw te helpen door het schilderij voor haar te stelen. De vrouw, Irene, kwam echter niet meer opdagen, nadat het schilderij gestolen was, iets wat hij nooit heeft begrepen. Ogenschijnlijk slaagde de advocaat in het leven, trouwde, kreeg kinderen, maakte carrière, maar doordat hij het schilderij terugziet, gaat hij op zoek naar Irene. Als hij haar vindt, leert zij hem hoe het leven in elkaar kan zitten maar vooral laat zij hem ervaren wat hij 'verkeerd' heeft gedaan. Hij heeft altijd gedacht dat hij alles deed zoals het hoorde en niet begrepen dat hij de mensen die hem na stonden, absoluut niet begreep, sterker nog, dat hij zichzelf ook niet begreep en leefde vanuit clichés. Irene leert hem uiteindelijk leven. Het is een prachtige roman, rijk aan taal en aan beelden, werkelijk een boek om je aan te laven en zeker nogmaals te lezen.

 

8
De liefdesval (Verhalen)
Geschreven door Bernhard Schlink, gelezen op 30-7-2008
Een mooie verhalenbundel. Ik ben meer een romanlezer dan dat ik van verhalen houd, maar deze zijn prachtig, bijna allemaal. De eerste verhalen spelen zich in Duitsland af en hebben vaak iets met de Wende te maken, al gaan alle verhalen uiteindelijk over het in mindere of meerdere mate najagen van een passie, wat leidt tot een val, in de meeste situaties inderdaad een liefdesval. Het mooiste verhaal is 'Suikererwten', over een man die uit verveling drie relaties aanknoopt en onderhoudt en tenslotte door de drie vrouwen wordt 'klem' gezet. Niet tot zijn ongenoegen zelfs. En in het laatste verhaal, 'De vrouw van het bezinestation' zitten veel details uit films (The postman allways rings twice, Caf Bagdad bijvoorbeeld). Prima kost voor een vakantiedag.
7
De thuiskomst (Roman)
Geschreven door Bernhard Schlink, gelezen op 7-3-2006
Peter Debauer gaat, o.a. tengevolge van de dromerige vakanties bij zijn grootouders in Zwitserland, op onderzoek naar de achtergronden van een door hen geredigeerd verhaal. Het leidt hem op weg naar zijn eigen familieachtergronden en langs vele historische momenten. Mooi en rustig beschreven, al vind ik het eerste deel mooier dan het laatste deel. Te oppervlakkig, uiteindelijk.
6
Een web van leugens (Roman)
Geschreven door Bernhard Schlink, gelezen op 21-9-1999
Man trekt naar Frankrijk om nieuw bestaan op te bouwen maar slaagt daar niet echt in. Matig, niet te vergelijken met De Voorlezer.
8
De voorlezer (Novelle)
Geschreven door Bernhard Schlink, gelezen op 20-8-1998
Jongen leest voor aan vrouw van 30 die later in de oorlog foute rol gespeeld blijkt te hebben. Subtiele roman, waarje lang over nadenkt als je hem uit hebt. Wat een stijl!