Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 6 van in totaal 6 gevonden boeken.

8
De wonderen van de heilbot (Dagboeken)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 28-11-2019

Dagboek 1997 - 2002. Kortom de tijd waarin hij Hokwerda's Kind schreef. Boeiend om die zoektoch mee te lezen, de strijd die het kost om zoiets te schrijven te zien. En hoe de gedachten en thema's en motieven zich aan hem opdringen. Je gaat mee door diepe dalen, maar je merkt ook hoe hoog de toppen zijn als het schrijven lukt.

Ter gelegenheid van Zwarte Schuur weer herlezen en opnieuw boeiend genoeg!

8
Zwarte schuur (Roman)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 7-11-2019

Opnieuw een prachtige roman van Oek de Jong. Het duurt even maar dan krijg je best een goed boek, zacht gezegd. De hoofdpersoon is de schilder Maris, 59 jaar oud, die een grote tentoonstelling van zijn werk heeft, Op dat moment heeft een blad een onthullend artikel over een jeugdzonde van hem gepubliceerd. Het brengt hem - en anderen - terug naar de geschiedenis van de dood van een meisje, in een schuur, toen hij jong was. Hij voelt zich daar nog steeds schuldig over. Hij was 14 en de vraag is of hij zich schuldig moet voelen of niet. Maar belangrijker is natuurlijk de vraag eromheen: moet er een artikel over gepubliceerd worden? Welke effecten heeft dit op de schilder? Hoe reageert de omgeving ter plaatse (Zeeland!)? Waarin uit zich deze angst bij Maris uiteindelijk? Allerlei vragen die beantwoord worden in deze mooie roman van De Jong. Lezen dus!  

9
Pier en Oceaan (Roman)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 17-11-2012
Deel 1 en deel 2 vatten het leven samen van een jongen, Abel, vanaf zijn conceptie totdat hij het ouderlijk huis verlaat om te gaan studeren in Amsterdam. De geschiedenis van zijn ouders en af en toe grootouders komt aan de orde, maar alles staat in het teken van deze in zichzelf gekeerde, maar zeker niet echt verlegen jongen. Ik vind het een prachtige roman van Oek de Jong, mooier nog dan Cirkel in het Gras, Opwaaiende Zomerjurken en Hokwerda's Kind. Kalm geschreven, een prachtige stijl, je leest er het karakter van de hoofdpersoon (de schrijver zo lijkt het) haast in. Het geeft een mooi en herkenbaar beeld van hoe het jongeren (jongens?) verging in de jaren zestig en zeventig, al gaat het verder dan dat. Toch zal menig zestigplusser er veel herkenbaars in zien. Opvallend - misschien soms te opvallend - is het ruiken van allerlei geuren die herinneringen oproepen. Een bekend element, maar toch, hier kan het nog net. Maakt niet uit, ik heb ervan genoten.
8
Hokwerda's kind (Roman)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 30-11-2002
Hokwerda's kind, Lin, krijgt een zinderende relatie met de lasser Henri. Tijdelijk wordt deze onderbroken door haar relatie met Jelmer, tegenpool van Henri. De haat-liefdeverhouding met Henri stopt ook niet echt, ze kunnen zich niet van elkaar losmaken. Het moet wel noodlottig eindigen. De proloog is indrukwekkend en te zien als een samenvatting van wat volgt. De liefdesscnes zijn onnederlands mooi. Naturalisme is niet vreemd aan deze roman. Het boek gaat uiteindelijk over de liefde en het leven zoals het is. Hans Goedkoop in NRC: (..) "Een behoedzaam opkruipend en aanhoudend gevoel van ontdekking. Ja, zo is het - ja verdomd, dit is precies hoe het leven is!"
7
Cirkel in het gras (Roman)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 20-3-1988
Tweede exemplaar, want het eerste is spoorloos verdwenen. Ook deze roman van De Jong is bijzonder en goed te combineren met Opwaaiende Zomerjurken. Hanna Piccard is correspondent in Rome en wordt verliefd op de dichter Andrea Simonetti, daarnaast het meisje Leda, de Vietnam-veteraan Joe Kurhajec en de oude cynicus Zucarelli. Veel Rome, Aldo Moro's ontvoering, veel verschillende vormen van literatuur.
8
Opwaaiende zomerjurken (Roman)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 31-12-1979
Mooie roman, met mooie titel. Zelfs de leerlingen vonden hem de moeite waard, al snapten ze niet altijd alles. In drie fasen lees je de groei naar volwassenheid van Edo Mesch. Zeeland, Rome, Amsterdam, Friese meren. Die stijl van schrijven, geweldig.