Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 10 gevonden boeken.

7
Kop in kas (Novelle)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 20-7-2004
Derde deel van het drieluik 'Waar was ik weer?', waarin de herziene uitgave van De razernij der winderige dagen, De weg naar Kralingen en Kop in kas. In dit derde deel staat de moeder centraal maar gaat het zoals steeds over de schrijver zelf, die zich in zijn geboortestreek kennelijk nog het beste thuisvoelt en daar ook het beste kan schrijven. Nogmaals, zijn latere romans zijn weloverwogener en (nog) mooier van stijl, maar ook deze novelle bevat weer prachtige stukken.
6
De razernij der winderige dagen (Roman)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 21-6-2004
Eerste van de drie romans in Waar was ik weer? Waarin je dit deel vindt, maar ook De weg naar Kralingen en Kop in Kas. Alles bij elkaar gaat het om het afstand doen van milieu en geboortegrond en tegelijkertijd die beide accepteren en ernaar terugkeren. Het blijft mooi, al vind ik zijn jongere werk meer doordacht en in zijn simpelheid van taal en structuur beter. Wel is het aardig de groei in zijn werk te zien, als je alles aan het lezen bent.
6
De weg naar Kralingen (Roman)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 13-6-2004
Dit boek, uit 1981, vertelt - aan de hand van de beschrijving van een foto van een boerenechtpaar in Turnhout in 1860 en een foto van een jongetje met rattenklemmen uit dezelfde tijd - hoe de hoofdpersoon zich losmaakt van zijn jeugd, van zijn familie. En hoe hij met die jeugd om kan gaan. Er staan weer prachtige stukken in, kennelijk schreef hij toen ook al erg mooi, al is het minder gelijkmatig dan de latere romans. Er is nog een eerder boek, De razernij der winderige dagen, dat ga ik nu zoeken natuurlijk. Dit vond ik bij Antiquariaat Laarmans vorige week.
7
De dieven zijn al gaan slapen (Autobiografie)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 4-6-2004
Autobiografische stukjes: De ogen, de oren, de haren, de vingers, de tanden de tenen; Jong en oud; Huis en tuin; Mensen en stemmen; Schrijven en lezen; Spreken en zwijgen; Het onuitsprekelijke. Aangenaam leesvoer.
8
Zwart van het volk (Roman)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 29-5-2004
Uit 1996. Beschrijft de vlucht van Brussel naar Lagos, waarbij de hoofdpersoon herinneringen aan zijn jeugd in Belgi mengt met zijn ervaringen in Nigeria. Hij is naar Belgi geweest omdat zijn moeder is overleden. Het bericht van haar dood bereikte hem te laat en hij gaat pas later naar Belgi om haar graf te bezoeken en zijn broer te spreken. Subtiel als altijd, ook de beschrijvingen van Afrika, maar vooral de Belgische herinneringen blijven prachtige staaltjes van schrijverskunst. Met dank aan antiquariaat En Passant: www.antiqubook.nl/enpassant.
8
De kast (Roman)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 28-5-2004
Verslag van een telefoongesprek, zus belt broer. Ze vertelt hem - zoals een telefoongesprek kan gaan - uitvoerig hoe ze bezig is een kast uit te ruimen. De kast is symbool voor vele herinneringen, want het erfstuk dat bij de familiebespreking na de dood van de moeder aan haar is toebedeeld. Subtiel, ontroerend, grappig bij tijden, maar vooral heel herkenbaar. Pleysier lijkt mij een onderschatte schrijver.
8
De trousse (Novelle)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 17-4-2004
Opnieuw over tante Roza, de non die voor de missie werkt en verhaalt over de dood van de arts Anna, wier dokterstas zij erft. Je leest het in n adem uit.
7
Volgend jaar in Berchem (Novelle)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 2-3-2000
Familiebijeenkomst oudjaar, babbelende tantes. Niet zo mooi als De Gele rivier is bevrozen, maar zoals altijd de moeite van het lezen waard.
8
Wit is altijd schoon (Roman)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 24-4-1995
Over de dood van een moeder en wat dat betekent voor haar zoon. Ook over rouw, afkomst en taal. Heel mooi.
8
De Gele Rivier is bevrozen (Roman)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 11-5-1994
Over een jongetje dat gefascineerd is door zijn tante non die voor de missie in China werkt. Prachtige roman.