Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 7 van in totaal 7 gevonden boeken.

8
De twee rivieren (Autobiografie)
Geschreven door Inez van Dullemen, gelezen op 2-11-2015

Een mooi laatste bericht van Inez van Dullemen, zo lijkt het als je op je (bijna) negentigste dit nog kunt publiceren. Prachtige herinneringen en sfeerbeelden van ouderdom en ervaringen. Alleen al het lezen van haar zinnen is een genot! Je ziet dat het schrijven onderdeel is van haar bestaan, ze zou niet zonder kunnen, maar ze geeft ook in haar herinneringen een mooi beeld. Zowel van zichzelf als van mensen als bijvoorbeeld Lodewijk de Boer, Victor van Vriesland en ook van de vrouw voor wie ik grote bewondering koester, Frida Kahlo. Daarnaast geeft ze hele mooie beschrijvingen, zeer subtiel, van wat ze om zich heen ziet, dichtbij, vogels vooral. Naarmate je ouder wordt, wordt je wereld kleiner, dat beangstigt haar maar maakt haar ook vrijer. Een citaat: 'Besef ik dat mijn leven nu bijna ten einde is? Dat gevoel is heftiger op deze plaats dan elders. Waar het water heen stroomt kan mij weinig schelen. Waar het vandaan komt evenmin, wat me ontroert is het voorbijstromen.' 

6
Een handvol vonken (Verhalen)
Geschreven door Inez van Dullemen, gelezen op 22-7-2007
Dit zijn vier verhalen, waarvan de laatste in deze Salamanderuitvoering is toegevoegd aan de eerste drie. Toch vind ik juist die laatste, Silhouet van mijn grootmoeder, wel erg mooi. Het geeft een melancholiek beeld van de vergankelijkheid, getekend in het beeld van de grootmoeder. De verrader, een oorlogsverhaal, is - vooral nu ik 'Heldendroom' heb gelezen - een herkenbaar verhaal. Een wonderdoener, over de gebedsgenezer 'Lennie Mos', is wat minder, De kreeft, over twee vissers, ook. Toch lezen ze, zo oud als ze zijn, nog prima weg. Ook uit de erfenis van oom Rinus Guldenberg (1998).
8
Het gevorkte beest (Roman)
Geschreven door Inez van Dullemen, gelezen op 21-7-2007
Raymond Majevski is regisseur en reist vanuit de VS naar het Rijnhuis in Dusseldorf om met een groep hem onbekende Duitse acteurs King Lear van Shakespeare in te studeren. Maar eigenlijk is hij op zoek naar zichzelf en zijn geschiedenis, althans de geschiedenis van zijn voorouders en ouders, die in een concentratiekamp zijn terechtgekomen. Hij ook, als klein jongetje, maar hij heeft het overleefd. Tijdens de repetities komen alle spelers met hun eigen geschiedenis tot leven, elk met zijn eigen problematiek, alles ingebed in het beroemde toneelstuk en iedereen in de ban van deze regisseur zonder vaste woon- of verblijfplaats. Door zijn bijzondere manier van regisseren vallen vrijwel alle acteurs en een figurant terug op hun eigen problematiek, wat de roman dieper en universeler maakt. De muur stond nog, de roman is uit 1986. Het boek komt uit de erfenis van oom Rinus Guldenberg (1998 dus).
6
Heldendroom (Roman)
Geschreven door Inez van Dullemen, gelezen op 19-7-2007
Op verzoek van Caroline, de dochter van haar broer, schreef Van Dullemen deze roman over de vader van Caroline, in de roman Onno, die zich later Lodewijk liet noemen. Hij deed dit omdat hij dat een belangrijker naam vond, die paste in zijn overtuiging dat het nationaal-socialisme de redding voor Nederland en Europa kon brengen. Hij liep op zijn achttiende weg van huis, met de mededeling dat hij zich aansloot bij de Duitsers en werd lid van de Jeugdstorm. Hij doet ook pogingen om naar Duitsland te kunnen gaan, maar omdat hij minderjarig is, kan dat niet, tot zijn grote teleurstelling. Van Dullemen probeert in beeld te brengen hoe zijn belangstelling ontstond, wat zijn overtuigingen en gedachten waren en hoe groot uiteindelijk de teleurstelling moet zijn geweest. Het gezin is erdoor uiteengevallen, zij heeft wel met hem gecorrespondeerd, maar hem tot zijn dood niet meer gezien. Een aangrijpend verhaal, al overtuigt het niet helemaal, maar misschien kan dat ook wel niet.
8
Het Wiel (Novelle)
Geschreven door Inez van Dullemen, gelezen op 16-7-2007
Een mooie kleine novelle over Denise en Marius, die samen de nacht doorbrengen in het appartement van Denise. Zij past op haar doodzieke broer Francis, die dezelfde nacht overlijdt, terwijl zij met Marius het bed deelt en verzuimt haar broer te verzorgen. De troosteloosheid die daarna ontstaat, zowel bij Denise als bij Marius is ingrijpend beschreven en overtreft het eenmalige van deze gebeurtenis. Uit 1950, gelezen omdat ik wacht op Heldendroom, een in mei 2007 uitgegeven roman van Van Dullemen. Uit de erfenis van oom Rinus Guldenberg.
7
Geromantiseerde biografische vertelling over de schilderes Maria Sibylla Merian, eind 17e eeuw. Ze heeft een passie voor vlinders en vertrekt met haar dochters naar Suriname, als vrijgevochten vrouw. Prachtige beelden, mooi verhaal.
7
Het land van rood en zwart (Roman)
Geschreven door Inez van Dullemen, gelezen op 4-5-1994
Vie romance van Gertrude Blom en reisverhaal ineen. Voor andere boeken van Van Dullemen, zie de collectie van Oom Rinus.