Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 17 gevonden boeken.

8
Zweedse Laarzen (Roman)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 4-11-2015

Dit is de laatste roman van Henning Mankell, die dit jaar in oktober (2015) overleed op 67-jarige leeftijd. Opnieuw gaat het over Fredrik Welin, die ook de hoofdpersoon is in Italiaanse Schoenen en net als dat boek is deze roman een terugkeer naar zijn eigen geschiedenis, gecombineerd met traumatische ervaringen in het heden. Je kunt het als een vervolg zien, maar het is prima zelfstandig te lezen. De stijl is als vanouds (kort en bondig), al vond ik die naar het einde toe beter dan in het begin. Het huis van Fredrik (die op een Zweeds eiland teruggetrokken leeft) brandt af en hij kan maar net het vege lijf redden, met twee linker Zweedse laarzen aan. Deze laarzen blijven een rode draad vormen in het verhaal, hij probeert nieuwe te bestellen en dat lukt pas aan het eind van het boek. Dan is er al - tussen de herinneringen door - veel gebeurd: er zijn nog twee huizen afgebrand bijvoorbeeld, zodat hij uiteindelijk niet de schuld krijgt van brandstichting van zijn eigen huis. Zijn dochter Louise treedt op en vertelt hem over haar leven, hij krijgt een vriendschap met een jongere journaliste, waardoor hij lang vervlogen gevoelens koestert. En dan is er de merkwaardige postbode Janson, met wie hij een haat-vriendschapverhouding heeft. Op allerlei manieren word je herinnerd aan het feit dat dit het laatste boek van Henning Mankell is, maar dat kan ook komen doordat je dat weet natuurlijk. Eenzaamheid, teruggetrokkenheid, moeite contacten te leggen en te behouden, maar uiteindelijk een soort vrede en berusting. Een mooi einde van een leven, daarover gaat dit boek eigenlijk. 

8
De gekwelde man (Misdaadroman)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 14-2-2010
De laatste (tiende) Wallander misdaadroman, die deze keer gaat over een spionagekwestie. Maar de kracht zit meer in de gedachten van Wallander zelf, die inmiddels de zestig is gepasseerd en bestormd wordt door allerlei gevoelens die met de leeftijd en het einde van het leven te maken hebben. De plot zelf is uiteraard ook niet onaardig, maar vooral het spoor dat Wallander volgt is de moeite van het lezen waard. Het is duidelijk dat dit de laatste Wallanderroman is in ieder geval.
8
Italiaanse schoenen (Roman)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 14-11-2009
Eindelijk weer een echt boek gelezen. Voor het eerst in jaren lukte het me niet de concentratie op te brengen om een boek te lezen, al een paar maanden trouwens. Maar ik ben weer terug, geloof ik. Deze roman van Mankell, op geen enkele wijze te vergelijken met zijn Wallanderverhalen (ook de moeite waard, daar niet van), gaat over verlorenheid, over eenzaamheid en verval en vooral over schuldgevoel. Fredrik Welin heeft zich, na allerlei mislukkingen in zijn leven als chirurg, teruggetrokken op een eiland ergens in het noorden van Zweden. Daar leeft hij al twaalf jaar, als plotseling de vrouw die hij veertig jaar geleden zonder reden verliet, hem opzoekt en hem dingen openbaart over zijn leven waar hij het bestaan niet van wist. Ze sterft op zijn eiland, maar hij houdt er op een of andere manier een waarde aan over, al is die waarde, die werkelijkheid, niet veel meer dan het bevestigen van de zinloosheid van het bestaan. De (Zweedse) stijl is mooi compact: kort en krachtig, maar deze manier van schrijven (korte en krachtige zinnen) beantwoorden op prachtige wijze aan de thematiek van de roman. Niet slecht!
7
De Jonge Wallander (Thriller)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 19-8-2009
Door Mankell na zijn andere Wallander romans geschreven, als Wallander net inspecteur/rechercheur is geworden. Het zijn eigenlijk vijf verhalen, die zich afspelen in verschillende perioden van zijn leven, als hij met Mona trouwt en als hij gaat scheiden. Aardig om te lezen en Mankell is telkens weer in staat een aardige plot in elkaar te draaien. Prima om in de zon te lezen in ieder geval.
8
De Chinees (Roman)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 8-8-2008
Op advies van mijn zus Marianne gelezen, hoewel ik dacht dat ik uitgekeken was op Mankell. Toch is dit weer een ouderwets goed boek. Behalve een thriller is het ook een boek met veel verwijzingen naar de geschiedenis en - zeker in deze Olympische periode slimme - naar het China van deze tijd. Veel historie dus, maar goed verpakt en met spanning geschreven. Naast de persoonlijke elementen, het huwelijk, vriendschap, trouw, enzovoort. Kortom, prima boek!
6
Diepte (Roman)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 4-1-2007
Lars Tobiasson-Svartman is een man die leeft met afstanden, hij is zeemeter. De afstanden zijn ook psychisch, hij is niet in staat zich aan wie dan ook te binden en verliest zichzelf en twee vrouwen in leugens. Uiteindelijk verdwijnt hijzelf in de diepte van de zee die hij in verband met de situatie in de eerste wereldoorlog altijd mat. Helemaal overtuigend vind ik deze eerste niet-thriller van Mankell niet, al boeit het verhaal ontegenzeggelijk.
6
Voor de vorst (Thriller)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 18-6-2006
Een thriller waarin Kurt Wallander samenwerkt met zijn dochter, gecombineerd met hun familieverhouding. Niet onaardig, maar het verhaal is erg uitgesponnen en al vroeg is duidelijk hoe het zit. Jammer.
6
De piramide (Thriller)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 2-5-2006
Een klein thrillertje ter gelegenheid van de week van de pocketbooks en niet onaardig. Maar wel een 'vluggertje', ondanks de toch weer aardige plot. Lekker snel te lezen als je aan zee bent, dat weer wel.
8
De terugkeer van de dansleraar (Thriller)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 1-5-2006
Inspecteur Stefan Lindman heeft kanker. In de periode voor zijn bestraling en operatie helpt hij de moord oplossen op zijn gepensioneerde ex-collega Herbert Molin. Een nazi-organisatie wordt blootgelegd, een moordenaar vindt uiteindelijk zijn weg terug naar huis. Mooi uitgesponnen verhaal, zonder langdradig te worden deze keer.
8
De blinde muur (Thriller)
Geschreven door Henning Mankell, gelezen op 6-7-2004
Dit is weer een hele spannende, veel beter dan de vorige (De vijfde vrouw). Een merkwaardig sterfgeval is de aanloop naar een computeraanval die verijdeld wordt met behulp van een jonge hacker. Als je je zinnen wilt verzetten in drukke tijden is dit een prima afleider.