Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 12 gevonden boeken.

7
Een coquette vrouw (Roman)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 30-1-2003
Ina is een eenzame vrouw, die manmoedig probeert zelfstandig te leven, ongelukkig trouwt en diverse relaties probeert om enigszins overeind te blijven. Wat niet lukt. Opvallend modern, in de zin van de beschrijvingen van een zoeken naar zelfstandigheid, onbenvloedbaarheid, vrijheid, emancipatie. Ik gebruikte de tweede druk, uit 1919! Gevonden bij een antiquariaat in Wageningen.
8
Een Indisch huwelijk (Novelle)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 3-7-2002
Administrateur Feenstra heeft heimwee en is eenzaam zonder vrouw in Indi. Hij wendt zich na loze avonturen tot zijn eerste vriendinnetje, inmiddels schoolhoofd in Nederland, schrijft met haar en haalt haar als bruid naar Indi. Mooi beschreven, modern aandoend zelfs, de onzekerheid van deze man, die daar natuurlijk eenzaam is maar die universeel aandoet. Uit 1921! In Groningen gekocht, Indische Letterenreeks nr. 2.
5
Van een kind (Verhalen)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 2-7-2002
Drie verhalen: Van een kind over de arme Lea die uiteindelijk verdrinkt, Onnozelheid vermoord over Hermine die in haar liefde voor Bart wel heel ver gaat en hem desondanks verliest en Boete over Leentje, joods meisje dat boete wil doen door 24 uur te vasten omdat ze Christelijke gezangen en gedachten in haar hoofd heeft. Het laatste verhaal is mooi, het tweede erg vlak en weinig overtuigend, het eerste heeft mooie natuurbeschrijvingen. Niet het beste van Van Bruggen, al met al.
5
Het Joodje (Roman)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 23-6-2002
Het leven van Ben Vischkooper, die naar het gymnasium gaat maar valt voor de verlokking van een zich even in hem interesserende jongedame. Als steeds de achtergesteldheid van de joden, maar ook aandacht voor de eigen 'domheden' hierin en het weinig zelfbewuste. Eerste druk, in Groningen gekocht.
6
Vier jaargetijden (Roman)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 22-6-2002
Vier samenhangende verhalen, spelend in lente, zomer, herfst en winter. Beschrijft het leven van een joods meisje, haar gevoelens van geborgenheid enerzijds en gevoelens van anders zijn en daardoor negatief onderscheiden zijn anderzijds. Ontwakend bewustzijn, het genieten van de mooie dingen en scherp waarnemen van discriminerende uitingen. Met name trof mij het deel waarin ze beschrijft hoe ze niet deelneemt aan de ontvangst van de nieuwe burgemeester: ze wenst niet opgesteld te worden. Gekocht in Groningen, mooie oude uitgave, zonder jaar.
6
In de schaduw (van kinderleven) (Verhalen)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 11-6-2002
Eerste publicatie van Carry van Bruggen, verhalenbundel met naturalistische trekken. Negen verhalen over joodse kinderen die 'slachtoffer' zijn van hun geloof, hun afwijken van de toenmalige norm. Hoe treurig ook en soms overdreven aandoend, ze zijn goed leesbaar en na even wennen meeslepend genoeg. Dit is de tweede druk, van het in 1907 uitgekomen boek, toen bij Van Holkema & Warendorf, nu 1983. In Bredevoort gekocht.
8
Het huisje aan de sloot (Roman)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 2-6-2002
De toch wel vreugdevolle herinneringen aan een rustig, zij het arm, idyllisch bestaan in een stadje aan het water. Prachtige beschrijvingen van de omgeving, van de gevoelens van een opgroeiend kind. Zeer de moeite waard. Ook qua tijdsbeeld en de indruk van het joodse leven in die dagen. Mooie oude uitgave, zonder jaar, van de Wereldbibliotheek. In Bredevoort gekocht.
7
Heleen (Roman)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 25-5-2002
'Een vroege winter' is de ondertitel. Met een inleiding van Frans Coenen en twee portretten van de schrijfster. Tweede druk, 1934, oorspronkelijk 1913. Toegevoegd is 'Enkele bladen uit Helene's Dagboek, de aanloop tot Heleen. In de tijd van verschijnen een opmerkelijk boek, omdat het een levensvisie was, een naar binnen gekeerd verhaal van het treurige leven van de hoofdpersoon, haar onmacht en haar verdriet. Je zou het als een romanvorm van Prometheus kunnen beschouwen. Boeiend. In Groningen bij een antiquariaat gekocht.
7
De verlatene (Roman)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 7-5-2002
Prachtige oude uitgave, uit 1937, van Piet gekregen. Gelezen in 1984, nu herlezen in het kader van het Van Bruggenonderzoek. Het blijft wel mooi, de beschrijving van het joodse leven in die tijd, de teloorgang van de gebruiken en joodse rituelen, de ondergang van de vader en het uiteenvallen van het gezin.
6
'n Badreisje in de tropen (Verhalen)
Geschreven door Carry van Bruggen, gelezen op 21-4-2002
Indische verhalen. De eerste twee en het zesde de moeite waard, het derde gaat wel. De andere drie lijken meer pobeersels. Maar plaats ze in die tijd en kijk naar haar leeftijd en je moet ze waarderen. Ad vond dit mooie exemplaar in Brussel.