Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 19 gevonden boeken.

8
Onbewaakt ogenblik (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 15-12-2012
De laatste roman van Bernlef, die kort daarna overleed. Ik vind hem wel mooi. Kalm geschreven, rustige stijl, als zo vaak over wat je onthoudt en wat je vergeet. Een schrijver - lijkt nogal op Bernlef - wordt gevraagd zijn memoires te boek te stellen. Dat probeert hij, maar met tegenzin. De beschouwingen tussendoor zijn prachtig, subtiel en het is zoals zo vaak een genot dit te lezen.
7
De een zijn dood (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 9-1-2011
Wim Terlinde is oud- rechercheur en na zijn pensionering is hij met een vriend samen een bedrijfje begonnen dat nagaat of er erfgenamen zijn als iemand is overleden in eenzaamheid. Dit keer doet hij dat ook en hij vindt de erfgenaam van ene Roderick Vos. Deze vrouw verkeert in een psychose en hij besluit 'de buit' te verdelen tussen een andere vrouw, die Vos kende en hemzelf. Deze vrouw echter zoekt de echte erfgename op en dan gebeuren er dramatische dingen. Het is een verhaal dat nogal thrillerachtig aandoet, maar dat naar het einde toe nogal wordt afgeraffeld. Alsof Bernlef er plotseling een einde aan wilde maken, letterlijk en figuurlijk. Blijft over de van hem bekende mooie beschrijvingen van de omgeving, de natuur, in Zweden, in Schotland, in Nederland. Dat kan hij als geen ander, maar ze maken er helaas toch geen toproman van.
8
Geleende levens (Verhalen)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 28-4-2010
Drie langere verhalen: De rol van zijn leven, Geleend leven, Eeuwige roem, die alle drie gaan over identiteit en hoe daarmee om te gaan. Soms doet het denken an Kafka, maar de eigen toon van Bernlef is continu aanwezig. Het eerste verhaal vond ik het moiste. Daarin speelt een soapster de hoofdrol, letterlijk en figuurlijk. Als hij in de serie wordt doodgeschreven, blijft er weinig van hem over. Maar ook de andere verhalen gaan over de eigen werkelijkheid, waarbij het voor alle personen heel moeilijk is om door het leven te geraken. Zeer de moeite waard.
6
De rode droom (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 12-2-2009
Krap en Kowalski zijn twee mannen van middelbare leeftijd, die hun baan zijn kwijtgeraakt. Dat gebeurt op het moment dat het land waarin zij wonen, wordt 'opgeheven', overgenomen door een ander land. Zij kunnen dit niet verkroppen en Krap als filosoof en Kowalski als zijn secretaris proberen hieraan te ontsnappen en medestanders te vinden. Tevergeefs uiteraard. Soms hilarisch, af en toe treurig grappig, maar uiteindelijk valt het verhaal toch tegen, jammer genoeg. Het leest gemakkelijk, dat wel, maar geef mij dan toch maar de iets moeilijker geschreven romans en novellen van Bernlef.
8
De pianoman (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 17-3-2008
Boekenweekgeschenk 2008 en een mooi verhaal. Thomas Boender groeit op bij twee zwijgende ouders, zodat hij pas laat leert spreken. Zijn onderwijzeres Jenny leert hem pianospelen en zorgt ervoor dat hij zich enigszins kan redden. Maar de zwijgzaamheid van zijn ouders, met name van zijn vader, zorgt ervoor dat hij wegloopt en via Amsterdam en Parijs in Engeland belandt. Daar laat zijn reisgenote hem in de steek en zwijgt hij helemaal. In een psychiatrische inrichting wordt hij tenslotte teruggevonden. Subtiel verteld, in de sobere Bernlefstijl, opnieuw over de eenzaamheid die ook door woorden nauwelijks wordt doorbroken.
8
Op slot (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 5-2-2007
De thematiek is als altijd, de stijl onnavolgbaar. Bernlef schrijft in korte zinnen, op het oog simpel maar zeer subtiel over kunstschilder IJsbrand en zijn muze Nadia. Nadia wordt letterlijk en figuurlijk weggeschilderd, tot er niets van haar overblijft en ze in een inrichting wordt opgenomen. Waar ze uiteindelijk eenmaal uit terugkeert naar hun huis om te laten zien hoe hun relatie is ontspoord. Haar dochter Karien en de oude Dick Noordeloos, fotograaf en enige vriend van de kunstschilder, zijn de 'vertellers' in deze korte roman. Het is niet zijn beste, wel een hele mooie. Het leert je ook veel over hoe je kunt kijken naar de dingen, naar het leven en wat het verschil is tussen kijken en zien.
7
De onzichtbare jongen (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 10-9-2005
Mooie roman over twee vriendjes van dertien, Max Veldman en Wouter van Bakel. Prachtige en herkenbare beschrijving van de vijftiger jaren. Max wil onzichtbaar worden, Wouter wil de tijd voorbij. Uiteindelijk wordt Max definitief onzichtbaar. Het einde is jammer genoeg wat rommelig en verandert mijn mening over het boek ten nadele, al blijft het zeer lezenswaardig.
7
Een jongensoorlog (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 3-7-2005
De twaalfjarige Michiel uit Amsterdam gaat vlak voor de bevrijding naar een pleeggezin op het platteland. Vervreemding, onzekerheid over wat goed is en wat kwaad, zoeken naar een waarheid, waarbij veel niet is wat het lijkt. En ondertussen een beetje volwassen worden. Mooi boek.
7
Buiten is het maandag (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 10-11-2003
Stijn heeft zijn vrouw Geesje verloren door een auto-ongeluk. In dezelfde periode verdwijnt zijn zoon Harry, die zijn vrouw en kind achterlaat en naar Canada vertrekt. Stijn zoekt hem op en blijft zelf in Canada. Over verloren raken en vergeten, de werking van het geheugen, bekende thema's van Bernlef. Mooi.
7
Boy (Roman)
Geschreven door J. Bernlef, gelezen op 22-1-2001
Geweldig boek, waarin alle motieven van Bernlef voorkomen: film, muziek, zintuiglijkheid, sneeuw zelfs. Doofstomme jongen vals beschuldigd, William Stevens doorziet het verhaal ook als verhaalmotief.