Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 11 tot 13 van in totaal 13 gevonden boeken.

8
Verloren wijk (Roman)
Geschreven door Patrick Modiano, gelezen op 17-12-2014

Opnieuw een mooie roman van Modiano, waarin je enige houvast de plattegrond van Parijs is eigenlijk. Je krijgt ernstige behoefte alles na te lopen aldaar. Deze keer gaat het om Ambrose Guise, een geslaagd thrillerauteur, die in Engeland woont, getrouwd is en drie kinderen heeft en 'in goeden doen' is. Maar eigenlijk komt hij uit Parijs en heet hij Jean Dekker. Na twintig jaar keert hij terug naar de stad van zijn jeugd en de herinneringen slaan toe. Zoals elke keer beschrijft Modiano op onnavolgbare wijze hoe dat gaat, waar hij (Ambrose dus) naartoe gaat, daarbij wisselend van periode, zodanig dat het geheel een dromerige en heimweeachtige sfeer krijgt. Terwijl het eigenlijk gaat om het achterhalen van de waarheid achter een 'moord' op een van de mensen met wie hij in die periode omging. Prachtig en zelfs spannend, maar vooral de sfeer is en blijft heel erg boeiend. 

8
De straat van de donkere winkels (Roman)
Geschreven door Patrick Modiano, gelezen op 15-12-2014

De hoofdpersoon in deze tweede roman van Modiano die ik las, Guy Roland lijkt hij te heten, werkt als een hulpdetective. Maar als zijn ‘baas’ en degene die hem de hand boven het hoofd houdt, zich terugtrekt, gaat hij op zoek naar zijn eigen identiteit en verleden. Hij lijdt namelijk aan geheugenverlies. Daardoor komen de vragen naar zijn eigen verleden wel heel nadrukkelijk naar voren. Aan de hand van foto's, gesprekken met mensen die hij lijkt te kennen of die hem lijken te kennen, of die iemand kennen die hem misschien kent, probeert hij zijn eigen geschiedenis te reconstrueren. Hoe het precies in elkaar zat, lees je uiteindelijk niet, maar kun je (heel) misschien wel enigszins recapituleren. De mensen met wie hij verkeert of verkeerde, vormen een soort schimmen, volgens de achterflap 'een wereld van woekeraars, landverraders en gigolo's', maar in ieder geval onbetrouwbare mensen, misschien op een na, een vrouw, Denise. Zoals ook het verleden onbetrouwbaar en vaag is. De stijl is prachtig, ingehouden, ‘kaal’ zeggen sommigen, maar deze manier van schrijven houdt de aandacht goed vast. 

8
Aardige jongens (Roman)
Geschreven door Patrick Modiano, gelezen op 23-11-2014

Patrick Modiano heeft de Nobelprijs voor de Literatuur 2014 gekregen, maar ik had nog nooit iets van hem gelezen ... ! Nu wel en 'Aardige jongens' is me prima bevallen. Querido is zo aardig veel titels van Modiano voor een tientje per stuk uit te geven, dus ik ga er meer bestellen. Dit zijn 'herinneringen' aan lotgenoten van de ikfiguur, die allen in hun jeugd op het Valvert Lyceum in de buurt van Parijs zaten, een school voor jongens van gegoede huize, die door hun ouders min of meer verwaarloosd werden en daar hun tijd doorbrachten. Het waren aardige jongens inderdaad, maar een treurigheid en eenzaamheid is ze altijd blijven aankleven. In een subtiele stijl, met vage aanduidingen, vol melancholie, beschrijft Modiano de ontmoetingen met deze vriendengroep en af en toe hun ervaringen op het Valvert. Het smaakt naar meer, dit boek! 

vorige 1 2