Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 5 van in totaal 5 gevonden boeken.

8
De verdrinking (Novelle)
Geschreven door Roger Martin du Gard, gelezen op 5-2-2017

De hoofdfiguur uit deze novelle, de ikverteller, komt als een van de onderofficieren terecht in een kleine plaats in Frankrijk, tijdens een militaire oefening. Ze worden ondergebracht op verschillende adressen, maar hij ontdekt een jongen die hem enorm aanspreekt en krijgt via hem een verblijfplaats bij de bakker waar de jongen werkt als bakkersknecht. Het laat zich raden wat er gebeurt, maar de beschrijving is zo nauwgezet, zo weloverwogen, de ikverteller probeert zich zodanig te beheersen, dat je wel mee moet gaan in de gebeurtenissen. Beklemmend, dit verhaal en zoals achterin staat, heeft Du Gard het verhaal zo 'waarheidsgetrouw, zo gedetailleerd' mogelijk geprobeerd weer te geven, dat 'straks niemand gelooft dat hij het verzonnen heeft'. Daarmee sleept de schrijver de lezer mee in deze (schijn)werkelijkheid. 

8
Afrikaans geheim (Novelle)
Geschreven door Roger Martin du Gard, gelezen op 20-7-2015

Een prachtige novelle van de schrijver van De Thibaults, geschreven gedurende een kleine pauze tijdens het schrijven van zijn meesterwerk. Het gaat over de liefde tussen een broer en een zus en het lijkt werkelijkheidsgetrouw, maar dat is het niet. Wel blijf je erover nadenken. Zelf schrijft hij aan zijn redacteur: 'Schuld? Verantwoordelijkheid? Ik kan alleen maar antwoorden dat ik bij het verzinnen (van a tot z) en het vertellen van dit verhaal absoluut niet de bedoeling heb gehad om incest te rechtvaardigen. [...] Ik moet toegeven dat ik het prettig zou vinden als ik dankzij dit voorbeeld de lezer tot meer begrip en clementie heb gebracht voor een daad die de gangbare moraal afkeurt ...' De novelle is voor het eerst uitgegeven in 1949. Ik wacht met spanning op Luitenant-kolonel de Maumort, dat is in herdruk en komt binnenkort uit. 

8
De Thibaults Deel 2 (Roman)
Geschreven door Roger Martin du Gard, gelezen op 12-7-2015

Het tweede deel van de grote roman fleuve over de twee broers is bijna net zo mooi als het eerste deel. Maar toch iets anders (minder is een groot woord), al ligt dat misschien vooral aan mij. Heel veel gaat op aan filosofieën over het leven en vooral over de nakende eerste wereldoorlog en dat gaat me soms een heel klein beetje te ver. Wel heel mooi vind ik de consequentheid van Jacques, die pacifist en socialist is en blijft, tegen alle verdrukking in. Hij betaalt ervoor, dat wel, maar met volledige overgave. Zijn broer Antoine is trouwens ook consequent, maar dan toch meer patriot dan pacifist. Toch verandert hij naarmate de oorlog vordert en zijn fysieke toestand slechter wordt, wat dan weer heel overtuigend wordt weergegeven. Heel knap beschreven is ook het gekonkel, de dubbele agenda's van de politici en de activisten, de strijd tussen de partijen als het gaat om het ontstaan van WO1: ongelooflijk maar ongetwijfeld waar. Het boek eindigt met dagboekaantekeningen van Antoine. Enerzijds een prachtig einde, anderzijds gaat dit enigszins ten koste van de stijl, want de zinnen worden korter, het is meer staccato, al is het wel een heel duidelijke weergave van de omstandigheden waarin Antoine uiteindelijk verkeert. Het blijft een prachtige roman, De Thibaults (1 en 2). 

8
Het oude Frankrijk (Roman)
Geschreven door Roger Martin du Gard, gelezen op 19-2-2015

Dit verhaal beschrijft het leven in een dag op het Franse platteland, in een klein, oud dorpje. De postbode, Joigneau, hoofdfiguur in deze korte roman, gaat van huis tot huis en de lezer krijgt een treffende typering van alle mensen die hij ontmoet. Dat hij alles weet, mag duidelijk zijn: hij stoomt de brieven open en weet alles wat zich afspeelt in het dorp. De treurigheid spat eraf, ook al zit er absoluut een tragikomisch element in de beschrijving. Prachtig! Ik ga snel zoeken naar De Thibaults deel 2, want deel 1 heb ik al gelezen en ook van die roman heb ik genoten. Net als van dit mooie kleinood. 

 

9
De Thibaults (Roman)
Geschreven door Roger Martin du Gard, gelezen op 25-4-2014

Een prachtige roman fleuve, een grote roman over het leven van twee broers in een mooi uitgewerkt historisch perspectief (de periode voor de Eerste Wereldoorlog). De roman (uit 1922-1929) bestaat uit (in het Frans) vele delen. Hoe dat gaat uitpakken in Nederland weet ik niet, dit was deel I en het was al een behoorlijke pil. Toch verveel je je geen seconde. De twee broers komen uit een zeer gegoede, zeer katholieke familie en hun vader is een merkwaardige, ogenschijnlijk zeer gelovige en katholieke man van statuur. Antoine, de oudste zoon, is arts, Jacques, de jongste zoon, zoekt naar vrijheid en de zin van het leven. Het klopt niet, want Couperus hield zich vooral bezig met de bourgeoisie en het verval (in Eline Vere), maar ik had weer even het gevoel dat ik veertien was en urenlang in zo'n roman kon wegduiken. Deze roman gaat verder, Martin du Gard gaat dieper in op allerlei kwesties en situaties (zin van het bestaan, persoonlijke keuzemogelijkheden, euthanasie, geloof, vrijheid, individuele ontwikkeling, het onoverkomelijke verschil tussen protestanten en katholieken enzovoort). De dialogen zijn buitengewoon, maar ook de overwegingen van met name Antoine in dit deel, vond ik echt prachtig. Het tweede deel komt pas in 2015 uit, helaas, dus dat wordt nog even wachten. De vertaling is van Anneke Alderlieste, ze schrijft ook een nawoord en Maarten 't Hart schreef het voorwoord. En dan heb ik het nog niet eens over de prachtige buitenkant van het boek.