Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 3 van in totaal 3 gevonden boeken.

7
Echte Amerikaanse jeans (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 7-4-2017

Het zesde deel van de serie 'De grote eeuw' (Drie broers, twee oorlogen, één eeuw) is deze roman. Dit deel gaat over Eric, een jong familielid van de grote familie Lauritzen. Het speelt zich af op twee niveaus, eentje in de jaren vijftig en het andere op een iets beschouwender manier in 1968, als hij in Parijs woont. In de jaren vijftig beschrijft de ikverteller (Eric dus) zijn omstandigheden, zijn leven met een (stief)vader Harry, zijn moeder en zijn (wat vaag beschreven) broertje Axel. Hij is een goede zwemmer en dat blijkt hij uiteindelijk van zijn 'echte' vader te hebben, een Fransman. Allerlei ervaringen, met de familie, met financiële omstandigheden, met school, met kostschool beschrijft hij en tussentijds lees je het commentaar dat een van zijn tantes geeft op zijn schrijfsels, als hij in 1968 in Parijs alles opschrijft. Het is in die zin wel bijzonder, maar de veranderingen die in het noorden plaatsvinden onder invloed van de culturele en politieke omstandigheden in de wereld staan voorop. En dat de invloed van Amerika daarbij van grote invloed is, mag duidelijk zijn. Nog één deel te gaan. 

8
Tussen rood en zwart (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 6-6-2014

Dit is deel drie uit de serie De grote eeuw, maar het boek kan gemakkelijk als op zichzelf staande roman gelezen worden. De hele serie beschrijft de geschiedenis van de twintigste eeuw aan de hand van de belevenissen van de drie broers Lauritzen, namelijk Lauritz, Oscar en Sverre. Inmiddels zijn ze getrouwd (een van hen niet, want homoseksueel) en hebben ze kinderen. Van die kinderen is er eentje SS-officier geworden, tot van sommigen schrik en van een enkeling met gemengde gevoelens en na een periode van bloei en vrolijkheid in Duitsland zijn ze gedwongen zich terug te trekken in Zweden. De achtergronden zijn prachtig en invoelbaar beschreven en de verhoudingen worden steeds duidelijker. De oorlog komt eraan en de effecten die dat heeft, worden belicht vanuit hun positie. Dat geeft weer een bijzondere kijk op de geschiedenis. Ook dit derde deel was weer zeer de moeite waard. Ik kijk met spanning uit naar de rest van de serie. In Scandinavië waren de boeken een groot succes, nu worden ze stuk voor stuk in Nederland uitgebracht. Zeer de moeite waard. 

7
Dandy uit het noorden (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 2-3-2013

Drie broers, twee oorlogen, ��n eeuw. Leven van de homoseksuele broer, die in het begin van de twintigste eeuw in Engeland verblijft. Samen met zijn geliefde, Lord Manningham, vertoeft hij in de Bloomsbury-groep. Londen is in de greep van het proces tegen Oscar Wilde, met wie zij zich verwant voelen. Mooi tijdsbeeld, vervolg op Bruggenbouwers, maar ook los te lezen. Ik wacht met spanning op deel 3.