Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 3 van in totaal 3 gevonden boeken.

8
Blauwe Ster (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 23-6-2016

Deel 5 is dit uit de serie 'De grote eeuw' van Jan Guillou en het is opnieuw de moeite waard. Zelfs spannend deze keer, omdat het meer in het bijzonder gaat over de twee dochters van de pater familias, Lauritzen, die beiden op hun eigen manier strijden tegen 'hun' Duitse vijand en tegelijkertijd achtergrond. Johanne is de hoofdpersoon, ze is spion voor de Engelsen, woont in het min of meer neutrale Zweden en probeert de Duitsers een hak te zetten. Ze is drietalig en spreekt o.a. vloeiend Duits, wat haar activiteiten af en toe vergemakkelijkt. Allerlei klussen worden haar deel (ook klussen waar ze niet echt naar uitkijkt) en de samenwerking met haar zus Rosa is belangrijk voor beiden. Rosa werkt bij de Zweedse geheime dienst en kan zo haar steentje bijdragen in de Tweede Wereldoorlog, waarover het in dit deel specifiek gaat. Op naar deel 6! 

8
De kop in het zand (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 18-4-2015

Dit is deel 4 uit de serie 'De grote eeuw' en het smaakt nog steeds naar meer. De familie Lauritzen verblijft in Zweden en dit deel gaat vooral over de oudste van de drie broers, Lauritz. Hij verliest zijn vrouw en twee zonen en is de enige in de familie die toch blijft geloven in een Duitse overwinning, maar vooral in de Duitse cultuur die uiteraard langzaam maar zeker verdwijnt in deze barre oorlogsjaren. Intussen werkt hij door, als een echte bruggenbouwer, terwijl het familiekapitaal vermindert, maar niet verloren gaat. De familiegeschiedenis wordt geschetst tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, maar deze keer gezien vanuit een geheel ander standpunt dan wij gewend zijn. Ondanks alles blijf je geloven in de broers, van wie Oskar (teruggekeerd uit Afrika met enorme hoeveelheden geld) en Sverre (de homoseksuele kunstenaar) het verlies van Duitsland met vertrouwen tegemoetzien, terwijl Lauritz verder en verder wegzakt in treurnis en verdriet. Een zoon van hem is SS'er geworden, tot weerzin van iedereen behalve zijn vader en zijn dochters behoren juist tot degenen die zich in het geheim verzetten tegen alles wat met de oorlog te maken heeft. Een mooie roman en opnieuw kijk ik met spanning uit naar deel 5 in deze serie. 

7
Bruggenbouwers (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 10-5-2012

Dit is een vreemd geval: literatuur is het niet echt, de moeite van het lezen waard zeker. Een met vaart geschreven roman over drie Noorse broers die - ondanks hun moeizame en financieel lastige start - een prachtige opleiding kunnen volgen en briljant afsluiten. Daarna gaan ze ieder een eigen kant op: eentje naar Afrika, eentje naar Noorwegen (ze studeerden in Duitsland) en eentje naar Engeland. De laatste trekt weg met een man van wie hij lijkt te houden. De avonturen van de eerste twee komen voornamelijk aan bod en die liegen er niet om. Of liegen er niet om, ze worden met zoveel soepelheid van stijl verteld, dat je in een keer wilt doorlezen. Kortom, deze Guillou kan erg goed vertellen, de roman is een uitstekend vakantieboek. En dan moet dit deel een zijn van een trilogie, dus wie weet. De tweede wereldoorlog staat op het punt van beginnen en een van de Noorse broers is getrouwd met een Duitse vrouw. Wordt vervolgd ongetwijfeld.