Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 3 van in totaal 3 gevonden boeken.

8
Dirksland tussen de doerians (Biografie)
Geschreven door Frank Okker, gelezen op 12-8-2015

En nog een prachtige biografie van Frank Okker, dit keer over Willem Walraven (1887-1943). Willem Walraven werd vooral bekend door de uitgave van zijn brieven, maar als je leest over het leven dat hij leidde, dan had hij veel meer in zijn mars. Thuis in Dirksland lijdt hij onder het standenverschil, het geloofsverschil, zijn eigen ouders daarbij en hij vertrekt uiteindelijk naar Canada en Amerika. Daar mislukt alles en hij keert terug naar Nederland. Ook daar gaat het niet goed, dus vertrekt hij uiteindelijk naar Indië. Hij werkt als boekhouder, klimt op en valt terug, maar altijd weer blijkt zijn visie op de maatschappij, zijn afwijzing van het koloniale stelse. Hij trouwt met een inlandse vrouw, wat ook al niet 'hoorde' in de Nederlandse kringen in Indië. Hij schrijft talloze artikelen uiteindelijk voor allerlei kranten en leerde ook schrijvers kennen (Du Perron, Jan Greshoff, Rob Nieuwenhuys). De oorlog van de Japanners en het kamp werden hem fataal. Uit deze biografie, echt prima geschreven, blijkt vooral de tegenstrijdigheid in zijn karakter, waardoor hij telkens weer zijn neus stoot, maar ook ervaart dat hij uiteindelijk soms hetzelfde doet als wat zijn ouders deden ... En altijd bleef verlangen naar Nederland, hoe bekrompen hij het in Dirksland ook vond. Heel boeiend, deze biografie, die als ik het goed zie ook de dissertatie van Frank Okker was, in 2000. Zeer de moeite waard. 

8
Rouffaer (Biografie)
Geschreven door Frank Okker, gelezen op 9-8-2015

De ondertitel van deze biografie luidt: 'De laatste Indische ontdekkingsreiziger'. Het is de levensgeschiedenis van Gerret Pieter Rouffaer (1860-1928), ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar, geograaf, antropoloog, avonturier. Vooral het laatste, vond ik, hij is onvermoeibaar, ook als hij zich niet goed voelt. Altijd op reis, afwijkend van reisplannen, veel langer en veel verder op reis dan gepland omdat hij telkens weer iets anders heel bijzonders ontdekt. Eigenlijk is Rouffaer een eenzame man, homoseksueel in een tijd dat daarover niet werd gesproken, maar werkelijk een absolute avonturier. Een boeiend verhaal en Frank Okker schrijft in een zeer toegankelijke stijl, die het lezen tot een plezier maakt. Okker schreef ook de biografie over Madelon Székely-Lulofs en over de schrijver Willem Walraven. Prachtig boek, met dank aan Margriet en Han Hos voor de tip! 

 

 

7
Tumult (Biografie)
Geschreven door Frank Okker, gelezen op 10-3-2012
Het levensverhaal van Madelon Szkely - Lulofs. Ze leefde van 1899 tot 1958 en was een bijzondere vrouw. Beroemd van haar is 'Rubber', haar eerste roman, als meer, over het leven van de planters in nederlands-Indi. Samen met haar man vertaalde ze o.a. werk van de destijds onbekende Sndor Mrai. Het is een heel lezenswaardige biografie over deze gecompliceerde vrouw en haar opmerkelijke leven. Eigenlijk kreeg ze pas na haar dood de erkenning die ze verdiende. Ik kocht het omdat Willem Nijholt erover schreef in zijn brieven aan Hella Haasse.