Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 4 van in totaal 4 gevonden boeken.

7
Het enige verhaal (Roman)
Geschreven door Julian Barnes, gelezen op 19-2-2018

In deze roman, die ik duidelijk minder vind dan zijn andere werk (met name 'Alsof het voorbij is'), gaat de jonge student Paul (19 jaar oud) terug naar zijn ouders voor de zomervakantie. Hij gaat op aandringen van zijn moeder tennissen en ontmoet daar Susan, een vrouw van 48 jaar, voor wie hij een ongelooflijke liefde opvat. Zij ook voor hem en de gevolgen zijn ernaar. Op zichzelf een gegeven dat je bekend voorkomt, maar de uitwerking ervan is prachtig, ik kan niet anders zeggen. De teloorgang van een relatie, die eigenlijk niet kan, maar toch bestaat of bestond. Paul beschrijft dit proces als hij al oud is en terugkijkt op zijn leven. Daarbij ontstaat bij de lezer enige twijfel aan dat verhaal, al blijft overeind dat een liefde zoals deze bestaan heeft. 

8
Het tumult van de tijd (Biografie)
Geschreven door Julian Barnes, gelezen op 6-2-2016

Dit is een eigenzinnig, geromantiseerd eigenlijk, verhaal over het leven van Shostakovich. De beroemde componist, die een gekweld leven leidde en altijd bang was, laf noemt hij zichzelf, maar hoe laf kun je zijn als je constant het risico denkt te lopen dat je vrouw, je kinderen, je familie gevaar lopen? Laat staan jezelf ... Zelfs al was het een fictief gevaar, dan nog gaat de componist ten onder in het tumult van de tijd. Het is een prachtige roman geworden, waarin Barnes, zoals hij zelf schrijft,  de situaties heeft 'behandeld zoals ik een privédagboek zou behandelen: als naar het lijkt de volle waarheid gevend, maar meestal geschreven op hetzelfde moment van de dag, in dezelfde gemoedstoestand, met dezelfde vooroordelen en weglatingen.' Het is een indrukwekkend verhaal, dat iets laat zien van de situatie in Rusland, de moeilijkheden en drama's die zich er afspeelden (en spelen) en de angst die een schijnbaar succes, maar ook een afkeuring van een compositie kan geven. Lees 'Een: Op de overloop' en je bent verloren en blijft doorlezen. 

7
Hoogteverschillen (Novelle)
Geschreven door Julian Barnes, gelezen op 30-5-2013
Dit boek van Julian Barnes is eigenlijk te lezen als een ode aan zijn overleden vrouw en dan op een hoog niveau. Ik moet zeggen dat ik 'Alsof het voorbij is'vele malen mooier vond, maar de herinneringen aan zijn vrouw, zijn manier van rouwverwerking, die zijn prachtig beschreven. De combinatie met ballonvaart vond ik niet overtuigend, ik denk dat alleen het gedeelte over verlies en rouw en wat dat veroorzaakt, voldoende was geweest voor een prachtig boek.
8
Alsof het voorbij is (Roman)
Geschreven door Julian Barnes, gelezen op 15-11-2011
Tony Webster is een ogenschijnlijk geslaagde, rustige, probleemloze zestiger, die terugkijkt op zijn leven. Hij heeft eigenlijk geen noemenswaardige problemen gekend, is getrouwd, maar onverhoopt gescheiden, in redelijke harmonie, is grootvader en leeft in alle rust. Tot hij vijfhonderd pond erft van de moeder van zijn eerste vriendinnetje. En de dagboeken van de man van zijn eerste vriendinnetje, zijn goede vriend Adrian. De inhoud van dat dagboek, het leven van zijn vriend, die zijn vriend niet meer was toen hij trouwde met de ex-vriendin van Tony, laat hem de wereld anders zien. Mooie thematiek, prachtig geschreven, Groei, verandering, ouderdom, herinnering, schuld, allemaal thema's die in dit prachtige boek zijn verwerkt.