Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 6 van in totaal 6 gevonden boeken.

7
De terugkeer (Roman)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 1-11-2020

Niet het beste boek van Gerritsen, maar toch wel weer de moeite van het lezen waard. Max en Jennie, broer en zus, blijven ieder op hun manier achter met hun moeder als hun vader zelfmoord pleegt. Beiden reageren geheel verschillend en met name als ze al veel ouder zijn, wil Jennie uitzoeken of hij wel echt zelfmoord heeft gepleegd. Haar moeder is inmiddels licht dementerend, maar af en toe helder genoeg. De broer van vader Gerrit, oom Ben, probeert ervan te maken wat ervan te maken valt. maar loopt zich vast in goedbedoeldheid. Max is een wereldvreemde man, getrouwd met Nora, ze hebben een dochter Elsie. De vader, Gerrit, in de hemel of wat daarvoor doorgaat, speelt ook een rol in dit verhaal (dat vind ik wat minder). 

8
De trooster (Roman)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 7-4-2018

Een prachtig paasverhaal, ook voor niet-gelovigen, deze kleine roman over een conciërge van een klooster, Jacob, die zijns ondanks een gast opvangt. Dat is een vooraanstaande man die enkele akkefietjes op zijn naam heeft staan. De tegenstelling tussen de twee kon niet groter zijn, de manier waarop Jacob de man als een vriend gaat zien en daarbij bijna te ver gaat, is heel bijzonder. Voeg daarbij de stijl en de schrijfwijze van Esther Gerritsen, waarbij de bijbel en de paasgedachte een belangrijke rol spelen en je legt het boek niet weg voor je het uit hebt.

8
Broer (Novelle)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 15-3-2016

Dit boekenweekgeschenk mag er zijn. Als je in staat bent in 94 pagina's een dergelijk familieverhaal te schrijven, dan mag je blijven. En Esther Gerritsen was er al trouwens. Olivia - sinds kort financieel directeur van een serviezenbedrijf en op het punt staand de aandeelhoudersvergadering in te gaan - wordt gebeld door haar broer Marcus, die huilend vertelt dat zijn been wordt geamputeerd. Met Marcus heeft Olivia niet veel contact meer, maar gaande het verhaal blijkt dat de band tussen broer en zus toch wel heel sterk is. En dat dat ook een reden heeft. Olivia wordt steeds meer op afstand geplaatst, ook al doordat haar man en zonen tegen elke verwachting in, buitengewoon goed met Marcus kunnen opschieten. Olivia heeft Marcus in huis genomen en probeert zowel haar gezin (man Gerard en twee zonen), haar relatie met haar broer, haar relatie met de aandeelhouders én haar werk in goede banen te leiden. Dit leidt tot een hoopvol einde, zo lijkt het. Sommige kritieken geven wat af op de compactheid van de beschrijving, maar in het kader van het boekenweekgeschenk en de vaststaande omvang daarvan, vind ik juist dat ze die optimaal heeft benut. Haar dialogen blijven geweldig en de positie van Olivia wordt bijna terloops heel duidelijk geschetst. Een mooi boekenweekgeschenk 2016!

8
Roxy (Roman)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 6-3-2015

Roxy is de dertig jaar jongere vrouw van Arthur. Tien jaar is ze met hem samen geweest, tien jaar waarin ze langzaam maar zeker vervreemd is geraakt van de luxewereld waarin ze leeft sinds ze Arthur kent. Dan komt haar man om bij een auto-ongeluk. Niet alleen hij, ook zijn minnares, een stageaire van zijn bedrijf, komt daarbij om. De vervreemding slaat dan volledig toe en Roxy gaat met haar dochter Louise van drie jaar, de assistente van Arthur, Jane en de oppas Feike 'op vakantie'. Dat wordt een soort roadmovie, waarbij veel herinneringen aan haar vader (vrachtwagenchauffeur) en af en toe aan haar moeder (alcoholverslaafd) een rol spelen. De stijl is als altijd weergaloos. Esther Gerritsen is in staat je mee te slepen in het verhaal met korte, krachtige zinnen die de tragiek als het ware aanstippen maar niet omschrijven. Mooie roman, met een bittere inhoud, zoals bij alle romans van Gerritsen. 

 

7
Dorst (Roman)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 24-11-2012
Deze roman van Esther Gerritsen gaat - weer - over de familieverhoudingen, met name over die van de hoofdpersoon Coco en haar moeder Elisabeth. Elisabeth gaat dood en meldt dat en passant als ze haar dochter op straat tegenkomt. De twee hebben nauwelijks contact. Coco gaat bij haar moeder wonen totdat deze overlijdt en in die tijd krijg je als lezer meer inzicht in deze verhoudingen. Die zijn niet mis. Zoals ook in andere romans van Esther Gerritsen zie je ook nu weer hoe moeilijk het contact tussen moeder en dochter kan zijn. Met name als er vanaf het begin al van alles mis is. Een en al treurnis eigenlijk, al slaagt Gerritsen erin dit met een krachtige stijl en hier en daar enige humor, al is die te verwaarlozen, weer te geven. Met stijgende verbazing - verbijstering zelfs - lees je deze roman.
8
Superduif (Roman)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 21-7-2011
Bonnie Mol is een ogenschijnlijk 'gewoon lelijk' jong meisje van twaalf als ze merkt dat ze zich in een duif kan veranderen en daarmee levens redden. Ze krijgt een vriendin, Ine, die haar lijkt te begrijpen. Als Sjoerd, de broer van Ine, om het leven komt, zonder dat Bonnie dat heeft kunnen voorkomen, ontstaat een stroomversnelling in haar gedachtewereld waaraan ze zich niet of nauwelijks kan onttrekken. Ondanks haar schrijverssuccessen blijft de twijfel en de preoccupatie met de dood haar beheersen. De beschrijving van haar ouders (vertalers, rationalisten, vegetarirs, soberheid troef en onmachtig hun dochter te helpen) is erg goed getroffen. De leeftijdsfase, 12, 13 jaar, waarin Bonnie zich bevindt, herken je onmiddellijk, net als de verwarring waaraan ze ten prooi valt.