Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 5 van in totaal 5 gevonden boeken.

8
De mensengenezer (Roman)
Geschreven door Koen Peeters, gelezen op 29-11-2017

Zowel Remi als hijzelf doet mensenkennis op, die zelfkennis is, een vorm van genezing, zegt Arjan Peters in de Volkskrant (april 2017) over dit boek van Koen Peeters, dat de ECI-Literatuurprijs won. Niet ten onrechte lijkt me, al moet je wel wennen aan de manier van vertellen. De verschillend genummerde hoofdstukken geven je houvast en de student (Koen Peeters zelf?) volgt de reis en de gedachten van zijn hoogleraar Remi op de voet. De geschiedenis begint in de Westhoek, waar Remi in een boerderij woont. Zijn nonkel Marcel is zijn steun en toeverlaat, maar neemt hem ook mee naar de restanten en herinneringen van de Eerste Wereldoorlog en laat hem ervaren wat er toen is gebeurd. Als Remi tot verbazing van iedereen intreedt in de Jezuïetenorde en uiteindelijk naar de Congo vertrekt, zoekt hij ook daar naar de mensen, de genezingen, de gewoonten en gebruiken aldaar. De student volgt hem - als hij inmiddels hoogleraar is geworden - na vijftig jaar op de voet en lijkt dezelfde dingen te ontdekken. Ook hij vertrekt naar de Congo. Remi schijnt van zijn familie los te geraken, maar dat is niet het geval. Altijd blijft de Westhoek aan hem trekken en uiteindelijk keert hij daarnaar terug. 

7
Acacialaan (Roman)
Geschreven door Koen Peeters, gelezen op 10-6-2011
Een man - Koen zelf? - gaat verhuizen. Hij heeft het huis gekocht van Maurice Gilliams. Bovendien is hij een verzamelaar en liefhebber van Louis-Paul Boon, zoals zijn broer van Hugo Claus. Hij beschrijft ook de laatste dagen van zijn vader, die veel bijhield en voor wie hij alles opschrijft (typt). Al deze dingen vormen samen een geheel, met als motieven de literatuur, de dood, de oorlog, maar ook hoe het er in België aan toegaat. Mooie roman, ten onrechte nauwelijks bekend in Nederland.
6
Bezoek onze kelders (Verhalen)
Geschreven door Koen Peeters, gelezen op 16-5-2011
Omdat ik De bloemen en Grote Europese Roman van Peeters zo mooi vond, heb ik een paar oudere boeken van hem opgezocht. Deze bundel met samenhangende verhalen is uit 1991 en je herkent er al zijn stijl en thematiek in, maar ik moet zeggen dat het even doorbijten was. Uiteindelijk gaat het in deze vijf verhalen steeds om mensen die op zoek zijn naar hun identiteit en dat doen door zich in iemand anders te verplaatsen. Soms heel subtiel, soms heel overdreven, maar altijd met dezelfde relativerende bedoeling, waarbij duidelijk wordt dat ook de schrijver op zoek is naar zichzelf, naar zijn stijl, naar zijn toekomst.
8
Grote Europese Roman (Roman)
Geschreven door Koen Peeters, gelezen op 3-5-2011
Als je de opdracht in dit boek leest, liefst nadat je het hebt gelezen, dan vind je een prachtige samenvatting. Onderdeel daarvan: 'Ik zou graag die roman (een Great American Novel, vermomd als een Grote Europese Roman) schrijven als een periodiek systeem. Zoals de Italiaan Primo Levi dat ook deed: elk hoofdstuk een chemisch element. Ja, elk hoofdstuk van mijn roman moet gaan over een hoofdstad, alsof elke stad een chemisch element is in een vernuftig Brussels systeem. Met personages die op zoek zijn naar de allesverterende liefde, veelbelovend en ongeduldig. Of juist voortgestuwd door hun eigen verleden en daardoor wijs en triest.' Dit alles vind je terug in deze prachtige roman, waarin een - zo zou je hem bijna kunnen noemen - moderne accountmanager de wereld over reist, mensen ontmoet, steden bezichtigt, maar eigenlijk alles op afstand waarneemt. Zijn 'baas' Theo inspireert hem en ook zijn rol is die van een beschouwer, maar dan van een man die inderdaad door zijn eigen verleden wordt voortgeduwd, waardoor hij wijs en triest is. Gekocht in het boekenstadje Damme in België.
9
De bloemen (Roman)
Geschreven door Koen Peeters, gelezen op 3-1-2011
Dit is een soort moderne familieroman, die zich grotendeels afspeelt in de Kempen. Peeters beschrijft met behulp van brieven en dagboekfragmenten van zijn grootvader en zijn vader de familiegeschiedenisl. Grootvader Louis is geboren in 1890, vader René is gestorven in 1999, zodat het verhaal een eeuw omvat. Prachtige beschrijvingen, subtiele details, katholieke gewoontes, maar ook politieke overwegingen spelen een rol. Tussen al deze zaken door komen bloemen aan de orde, omdat Peeters daarvan houdt, maar ook omdat zijn grootmoeder Hortence heette. Ook God speelt een rol, maar dan wel een moderne. Echt een heel mooie roman. Terecht voorzien van de Bordewijkprijs en geplaatst op de AKO Toplijst.