Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 4 van in totaal 4 gevonden boeken.

7
Komedie in mineur (Novelle)
Geschreven door Hans Keilson, gelezen op 15-5-2011
De derde roman van Keilson, die na jaren in de publiciteit is gekomen. Wim en Marie, een jong echtpaar, nemen als 'menselijke verplichting' in de tweede wereldoorlog een onderduiker in huis, Nico. Als Nico min of meer onverwacht overlijdt, ontstaat voor hen een geheel nieuwe situatie. De subtiele stijl van deze novelle is vergelijkbaar met die van de andere drie boeken van Keilson. Je verbaast je over het feit dat dit boek in de jaren veertig, het kwam in 1947 voor het eerst uit, niet herkend werd.In 1995 is het herzien en opnieuw uitgegeven, in het Duits, net als de herdruk in 2005. Pas in 2010 is het vertaald, nadat Keilson met 'In de ban van de tegenstander' plotseling beroemd werd. Keilson woont in Nederland (vluchtte voor de wereldoorlog vanuit Duitsland hierheen) en is 101 jaar oud.
8
Het leven gaat verder (Roman)
Geschreven door Hans Keilson, gelezen op 23-4-2011
In deze roman beschrijft Keilson het leven in de jaren twintig in Duitsland aan de hand van de belevenissen van Albrecht Seldersen. De ouders van Albrecht hebben een winkel die ten gevolge van de recessie in Duitsland langzaam naar zeker ten onder gaat. Zelf is hij een filosofische beschouwer, die registreert wat er gebeurt, weliswaar probeert te helpen maar daarin absoluut niet slaagt. Echt een prachtige sfeerbeschrijving van deze periode, een beschrijving die af en toe aan De Avonden doet denken.
7
Daar staat mijn huis (Autobiografie)
Geschreven door Hans Keilson, gelezen op 16-4-2011
Een mooi boekje met herinneringen van de schrijver. Het dateert al uit 2009 en werd pas in 2010 - toen de schrijver plotseling grote bekendheid kreeg - gepubliceerd. Het geeft op subtiele wijze weer hoe zijn leven eruit zag, wat hij deed en ervoer in de periode voor de tweede wereldoorlog en hoe hij omging met de omstandigheden, ook nadat hij naar Nederland was gevlucht. Erg mooi.
8
In de ban van de tegenstander (Roman)
Geschreven door Hans Keilson, gelezen op 30-12-2010
In deze roman raakt een jongeman, zoals de titel zegt, in de ban van zijn tegenstander. B. zo noemt hij hem, maar Hitler herken je er snel in. De hoofdpersoon merkt aan den lijve wat er gebeurt in Duitsland, maar blijft op een of andere manier heen en weer geslingerd worden tussen fascinatie en angst voor zijn vijand, die hij soms zijn vriend waant. Zo ontstaat een typerende analyse van de verhouding beul tot slachtoffer, die heel begrijpelijk aanvoelt. De roman begint o.a. met een verhaal over elanden en wolven: een koning krijgt een kudde elanden omdat hij dat zulke mooie dieren vindt. De dieren worden uitstekend behandeld, maar sterven uiteindelijk toch. De oorzaak? Er zijn geen wolven in het land, zodat de elanden hun vijand missen en daaraan sterven. Dit verhaal staat symbool voor wat zich in de roman afspeelt. Indrukwekkende roman, die al in 1959 in Duitsland uitkwam, maar pas in 2009 in het Nederlands werd vertaald en nu een bestseller is. Keilson is 101 jaar oud en woont sinds 1936 in Nederland, waarheen hij verhuisde in verband met de dreigende situatie in Duitsland. Met dank aan Marleen van Drunen, die mij het boek leende.