Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 3 van in totaal 3 gevonden boeken.

8
Duitse Les (Roman)
Geschreven door Siegfried Lenz, gelezen op 12-8-2012
Siggi Jepsen is de hoofdpersoon in deze roman. Hij is 21 en zit in een opvoedingsgesticht, waar hij een opstel moet schrijven over de vreugden van de plicht. Hij krijgt geen pen op papier en moet als 'strafwerk' aan dat opstel werken, in afzondering. Dat bevalt hem eigenlijk heel goed en hij blijft er maanden aan werken. Wat hij schrijft, lezen we: de geschiedenis van de strijd tussen zijn vader, een politiebeambte in Rugbll (in het noorden van Duitsland) en een schilder, oud jeugdvriend van de vader. De schilder, Nansen, redde ooit het leven van de vader van Siggi. Maar de politiebeambte neemt zijn plicht zo serieus dat hij zijn oude vriend een schilderverbod oplegt en dat ook controleert, omdat hem van hogerhand wordt opgelegd. Het dorp bemoeit zich ermee, maar niets helpt. De broer van Siggi, Klaas, heeft zichzelf verminkt om aan de oorlog te ontkomen, iets waar de ouders (die moeder, vreselijk wat een mens!) woedend om zijn en die hen ertoe brengt hun zoon te verstoten. Siggi wordt verscheurd doordat hij meent zijn vader te moeten volgen maar zijn broer wil beschermen en de schilder wil helpen. Dit alles speelt zich af in het noordelijkste plaatsje van Duitsland waar een politiepost is, voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog, zonder dat dit met zoveel woorden wordt gezegd. Het is een mooie roman, die misschien af en toe iets korter zou kunnen, maar je van begin tot eind meesleept.
7
Het begin van iets (Verhalen)
Geschreven door Siegfried Lenz, gelezen op 27-7-2011
Negen mooie verhalen, althans ik vind ze erg mooi, terwijl ik helemaal niet van verhalen houd. Elk verhaal gaat eigenlijk over iemand die iets moeilijks gaat doen, een keus moet maken, een beslissing moet nemen, een verdriet moet accepteren, allemaal dingen die in de meeste gevallen niet lukken. Echt de moeite waard, elke dag een verhaaltje lezen dus!
9
Een minuut stilte (Novelle)
Geschreven door Siegfried Lenz, gelezen op 27-8-2010
Siegfried Lenz is van 1926, dus niet zo heel erg jong meer. Dat hij deze novelle, want dat is het eigenlijk, zo mooi heeft kunnen schrijven, tekent zijn talent. Ik had nog nooit iets van hem gelezen, terwijl hij ooit een van de belangrijkste naoorlogse Duitse schrijvers was. Met dit boekje heeft hij een soort van comeback gemaakt en het is ook werkelijk prachtig. Christian houdt van zijn lerares Engels, Stella Petersen en de ontwikkeling van hun liefde wordt op een subtiele manier weergegeven. Uiteraard gaat het hier om een onmogelijke liefde, maar de manier waarop hij dit beschrijft! Heel erg mooi. Je weet direct vanaf het begin dat het helemaal is misgelopen, een dramatisch einde heeft gekregen, maar je blijft doorlezen tot je het uit hebt. Een klein maar prachtig verhaal, dat je goed moet koesteren. Ik kocht het bij Boekhandel Bastings in Oostburg, een kleine maar zeer goed voorziene boekwinkel met een prima smaak voor nieuw werk!