Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 4 van in totaal 4 gevonden boeken.

7
De stille getuige (Novelle)
Geschreven door Top Naeff, gelezen op 17-9-2010
Een prachtige verstilde novelle over een verloren liefde is dit. Ook gebaseerd op de werkelijke gevoelens die Top Naeff voor Willem Rooyaards gehad zou hebben. Een beetje erg dramatisch en somber, maar zeker de moeite waard. Al was het maar vanwege de mooie uitvoering van het boekje, met een tekening van Toorop voorin! En uiteraard vanwege de soms prachtige zinnen en sfeertekeningen.
7
Voor de Poort (Roman)
Geschreven door Top Naeff, gelezen op 7-8-2010
Deze roman beschrijft de hopeloze liefde van een vrouw voor een getrouwde man. Ze verbreekt haar verloving en raakt in de ban van deze min of meer gelukkig getrouwde man. Zodanig dat ze via omwegen bij het gezin intrekt en hulp biedt waar het nodig is. Als de echtgenote overlijdt, rekent ze op haar eigen geluk, maar helaas wordt dat geen realiteit. Volgens de biograaf kun je uit dit verhaal de relatie van Top Naeff met Willem Royaards reconstrueren, al was Naeff zelf wel degelijk getrouwd. Interessant dus, maar ook omdat ik haar roman (en haar verhalen, zie Klein Avontuur) ga vergelijken met die van Louise Stratenus, die weliswaar wat vroeger leefde, maar soms vergelijkbare verhalen had. Ook dit is een prachtige oude uitgave, op een braderie in Dwingeloo gevonden, uit 1929.
6
Klein Avontuur (Verhalen)
Geschreven door Top Naeff, gelezen op 6-8-2010
Door de biografie van Top Naeff en het herlezen van Schoolidyllen ben ik verder gaan zoeken naar werk van haar en die vond ik op een braderie in Dwingeloo (!). Dit is een bundel verhalen, niet spectaculair, wel aardig. Vooral misschien omdat er een verhaal bij zat dat over mijn naamgenoot ging, Nannie dus, al stierf zij heel jong. Hierna neem ik 'Voor de Poort' ter hand. Het is overigens een prachtige oude uitgave, uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
8
Schoolidyllen (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Top Naeff, gelezen op 30-6-2010
Prachtig, dit jeugdsentiment! Zo'n eenvoudige, maar ontroerende 'bakvischroman' is na vijftig jaar opnieuw genieten. Arme Jet van Marle, de tranen schieten je in de ogen als ze toch sterft, op haar zeventiende verjaardag. Gelezen omdat de biografie van G Vaarjtes over Top Naeff uit is en nu ook gelezen wordt natuurlijk. Ik kan me goed voorstellen dat dit boek verslonden is door vele jonge meisjes!