Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 5 van in totaal 5 gevonden boeken.

7
Tropenbruid (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 2-3-2020

Een goed verhaal, mooie plot, maar niet echt doorvoeld, logischerwijs. Wees Anna droomt van een bijzonder leven en reageert op een advertentie van een ambtenaar in Nederlands-Indië die een echtgenote zoekt. Haar huwelijk met deze Willem wordt niet wat zij ervan verwacht had. Susan Smit gooit er een vleugje romantiek doorheen, wat makkelijker wegleest. Wel laat ze zien hoe ook de 'witte' vrouwen de dupe zijn van dit merkwaardige patriarchaat. Maar eigenlijk is het niet genoeg, al leest het heel handig weg.

7
De eerste vrouw (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 7-10-2016

Ook deze roman van Susan Smit is op feiten gebaseerd. Deze keer gaat het over de liefde tussen twee grote artiesten, Lou Tellegen en Geraldine Farrar. Het uitgangspunt is vooral de positie van Geraldine, haar teksten worden in de ikvorm geschreven en de teksten van Lou vanuit een vertellerspositie. Lou lijkt me (mede daardoor) een tamelijk egocentrische figuur te zijn geweest, iemand die niet altijd even eerlijk was, een gokker, een avonturier, die zijn vrouw op een uiteindelijk wrede manier behandelde. Maar Geraldine laat zich niet klein krijgen, hoewel ze erg lijkt te hebben geleden onder deze uiteindelijk verloren grote liefde. Het verhaal is nogal eenzijdig op deze manier en misschien vind ik daardoor deze roman minder geslaagd dan de vorige (Gisele). Toch is het een boeiende roman, die de moeite van het lezen absoluut waard is. 

 

8
Gisele (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 15-11-2013

Deze roman van Susan Smit is 'Een epische, op ware feiten gebaseerde roman over liefde, vriendschap, oorlog en zelfbeschikking', zo staat er op de voorkant. Het is een mooie roman, die je meeneemt in de periode voor en in de Tweede Wereldoorlog in het leven van Gisele d'Ailly - van Waterschoot van der Gracht, Adriaan Roland Holst en Mies Peters, die zich ieder en gezamenlijk een weg banen door leven, liefde en oorlog. Een mooie roman, gebaseerd inderdaad op veel feitenmateriaal, en met verve geschreven. Ik las hem met buitengewoon veel genoegen. Gisele komt naar voren als een oorsponkelijke, daadkrachtige, creatieve en optimistische persoonlijkheid, Mies Peters als een even daadkrachtige vrouw, actrice, overlevende ten koste van alles, maar wel gebruikmakend van wat zich voordoet in haar leven. Tussen deze twee vrouwen, waarbij Roland Holst (Jany) eigenlijk min of meer kiest voor Mies, blijft de dichter zich heen en weer bewegen. Mooi boek, zeker als je ook nog even in Bergen NH kunt rondlopen, al was het maar om de sfeer te proeven. [Gisele schrijf je eigenlijk met een accent op de eerste e maar die komt op de website niet over, vandaar dat ik dat accent heb verwijderd.]

7
Wat er niet meer is (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 8-3-2010
Thomas, een librettist, vertelt in een nacht aan een prostituee het verhaal van zijn liefde voor een (getrouwde) vrouw. De liefde wordt niet geconsumeerd, maar in zijn gedachten wel, zeker als ze door een ongeluk plotseling om het leven komt. De stijl is hier en daar wat onbeholpen, maar de thematiek is niet onaardig, al vind ik de komst van de overleden geliefde in de persoon van een dolende geest wat overdreven.
6
Vloed (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 26-2-2010
Dit is een roman, gebaseerd op familiehistorie, dus grotendeels berustend op waarheid. Dat maakt het al iets gemakkelijker. Een jonge vrouw van min of meer gegoede afkomst (dochter van een rijke reder in Noordwijk) wordt verliefd op een visser. Dat kan natuurlijk niet en dat vindt de visser, Jacob, afgezien van de moeder van de vrouw, zelf ook. Als Adriana vervolgens - zij het jaren later - valt voor een kelner en Noordwijk verlaat, blijft Jacob, hoewel hij zelf getrouwd is en kinderen heeft, altijd aan haar denken. En zij aan hem. Het gaat niet goed, de eerste wereldoorlog speelt, armoede en ongemak heersen, maar uiteindelijk keert Adriana terug naar Noordwijk en .. Ja hoor, ze vindt min of meer haar Jacob terug. Dat is het verhaaltje. De sfeertekening is goed, de historische en sociale gegevens zijn ook goed, maar het boek is het net niet. Kwestie van stijl? Van al te weinig diepgang? Een leesbare roman, dat is het absoluut wel.