Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 2 van in totaal 2 gevonden boeken.

7

Eigenlijk zegt de achterflap genoeg over de inhoud van deze biografie: "...Ze was een intrigerende vrouw, die 'uit fatsoen' (zoals ze zelf zei) in de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat en daar belangrijk en moedig werk verrichtte. Vier mannen hebben haar leven bepaald. Haar dierbare vader, directeur van een handelshuis in Amsterdam, ging door malversaties failliet, waarna hij uit Nederland en uit Jets leven verdween. Haar broer Bert werd hoogleraar scheikunde, was travestiet en eindigde tragisch. Jean de Nève werd haar eerste man, een avonturier, schrijver en onverschrokken verzetsheld, die volkomen gebroken uit een Duits concentratiekamp terugkwam. Ter slotte was er haar grote liefde, Simon Vestdijk, de schrijver die hopeloos verliefd op haar raakte, maar haar uiteindelijk in de steek liet. Haar leven was tragisch - maar Henriette van Eyk wenste op geen enkel moment de moed te laten zakken." 

Er valt slechts aan toe te voegen dat dit een goed leesbare, vlot geschreven biografie is van een vrouw die weliswaar beroemd was in de jaren 1930-1970, maar niet als een topschrijfster zal 'overblijven'. Een vrouw, die bescheiden en verlegen was en veel geheimen niet prijs gaf, al werd ze er nog zo door achtervolgd. Auke Holtrop heeft er een boeiend verhaal van gemaakt. 

8
Nynke van Hichtum (Biografie)
Geschreven door Aukje Holtrop, gelezen op 27-7-2008
Leven en wereld van Sjoukje Troelstra - Bokma de Boer, 1860-1939. Het proefschrift van Aukje Holtrop over de beroemde kinderboekenschrijfster en (ooit) echtgenote van Pieter Jelles Troelstra is een uitermate leesbaar boek! In Friesland gelezen, voor het grootste deel, dat helpt ook mee natuurlijk. Maar buiten dat: het leven van Van Hichtum wordt oprecht beschreven, zonder totaal verlies in de 'heldin' en Holtrop slaagt er bovendien in om je als lezer mee te nemen in een bijna meeslepend verhaal. Een aantal details zijn natuurlijk bekend, maar dit geeft een extra dimensie, met zijwegen over de politiek, over jeugdliteratuur, over 'gezond leven', over relaties, maar vooral over hoe de schrijfster in elkaar zat. Op het eerste oog vol overgave voor haar beroemde echtgenoot, maar eigenlijk - zoals bleek na de scheiding - toch vooral heel zeker van wat ze zelf wilde en kon, met alle tekortkomingen vandien (ziekte, zwakte van gesteld, onvermogen om haar kinderen zelf de opvoeding te geven die ze nodig achtte, enz.). Een prachtige biografie dus.