Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 3 van in totaal 3 gevonden boeken.

8
Nieuwjaar (Roman)
Geschreven door Juli Zeh, gelezen op 28-1-2020

Als Henning en Luna op Lanzarote op vakantie zijn, wil Henning een fietstocht maken. Dat doet hij ook - de uitputting nabij - en dan krijgt hij het gevoel dat hij er eerder is geweest. Het heeft grote gevolgen voor Henning, maar ook voor zijn omgeving. Prachtig boek, met gevoel voor dramatiek geschreven, spannend eigenlijk zelfs, maar met groot psychologisch inzicht. Zeer de moeite waard.

8
Ons soort mensen (Roman)
Geschreven door Juli Zeh, gelezen op 3-12-2016

In Unterleuten (mooie en toepasselijke naam!), een merkwaardig en afgelegen klein Oost-Duits dorpje, wonen allerlei mensen, die te maken krijgen met de plaatsing van windmolens. Dit leidt tot allerlei gevolgen en vragen: word ik er rijk van, wordt mijn huis meer of juist minder waard, ik ben ertegen, ik ben ervoor, welke mensen spelen hierbij onder een hoedje en worden er sowieso beter van, enz. Allerlei tegenstellingen komen naar voren: tussen West- en Oost-Duitsland uiteraard, maar ook tussen jong en oud, tussen mensen met geld en mensen zonder geld, idealisten en kapitalisten, mensen die graag rustig in een plattelandsgemeente willen wonen en mensen die vooruit willen. Het is een soort zedenschets, waarbij Zeh probeert geen stelling te nemen, maar uitsluitend waar te nemen wat er allemaal gebeurt in het dorp. En dat is veel. Het is een boeiende roman geworden, echt een geweldig tijdsbeeld. Dat het bovendien vanuit het perspectief van tien personen wordt verteld, maakt het verhaal extra levendig. Een prima roman! De samenvatting:

'Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelands-idylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschappij besluit er een windmolenpark te gaan bouwen.Twee dorpsgenoten, een belegger en een boer, zijn bereid grond te verkopen voor een paar miljoen euro, maar dat grondgebied is nét te klein. Als Linda ook verkoopt is er wel genoeg plek. In gedachten ziet ze haar droom in vervulling gaan: eigenaar van een manege worden. Ze probeert het onderste uit de kan te halen. Dan is er nog een doorgewinterde herrieschopper, die alles op alles zet om het windmolenpark tegen te houden. Oude geschillen steken de kop op in het dorp – hoeveel intriges kunnen de bewoners aan?'

8
Speeldrift (Roman)
Geschreven door Juli Zeh, gelezen op 22-6-2007
Dit boek - vorig jaar om deze tijd gekregen - gaat over normen en moraal, over jongeren van de negentiger en nulder jaren en hun dilemma's. Ada en Alev schijnen die nauwelijks te hebben en er ontwikkelt zich onder aanvoering van Alev een merkwaardig spel met gevoelens en relaties binnen het gymnasium waar beiden als leerling de lessen volgen. Ada is de briljantste en uiteindelijk ook de gevoeligste van de twee. Alev is - ook briljant - de bedenker van het duivelse spel, waar Ada in meegaat, maar waaruit ze uiteindelijk toch een soort moraal put als ze tot haar slotpleidooi komt. De docent Smutek is aanvankelijk slachtoffer, maar wordt gered - of liever: redt zichzelf; de meest geliefde docent Hofling kiest voor de dood als zijn vrouw sterft en hij het vertrouwen in de jeugd en in de wereld verliest. Het gedeelte over de ouders van Ada vind ik het minst overtuigend, maar de stijl en de beschrijvingen zijn onnavolgbaar mooi en ondanks de uitweidingen toch met een zekere snelheid geschreven en te lezen. En of en hoe deze 'nazaten van de nihilisten' zich uiteindelijk min of meer redden in het leven blijft vaag, maar dat kan niet anders. Een prachtige roman van deze nog jonge filosofe. Met dank aan Jolanda en Peer.