Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 5 van in totaal 5 gevonden boeken.

9
Het gewicht van de woorden (Roman)
Geschreven door Pascal Mercier, gelezen op 5-12-2019

Simon Leyland hoort dat hij een ernstige en terminale ziekte heeft, met nog maar weinig tijd te leven. Hij verkoopt zijn uitgeverij en vertrekt naar Londen. Daar is hij volwassen geworden, vertaler geworden, getrouwd en twee kinderen gekregen. Bovendien heeft hij er een huis geërfd van een oom. Hij schreef de afgelopen tien jaar brieven aan zijn overleden vrouw, die hij herleest. Prachtige zaken over woorden, over taal in het algemeen, zo mooi beschreven dat je erin blijft lezen. Achteraf blijkt hij minder ziek dan hij dacht ... en maakt hij een loutering door, die zijn weerga niet kent. Echt een mooi boek, net als zijn 'Nachttrein naar Lissabon' was. 

8
Lea (Roman)
Geschreven door Pascal Mercier, gelezen op 15-3-2009
Martijn van Vliet vertelt aan Adrian Herzog - die hij ontmoet in een caf en met wie hij terugreist - het verhaal over zijn dochter Lea. Als haar moeder overlijdt en Martijn doodongelukkig met zin dochter achterblijft, lijkt niets haar te troosten. Totdat ze samen een vrouw viool horen spelen en Lea in de ban van dat instrument raakt. Martijn doet alles om haar te helpen en ze komt weer min of meer tot leven. Ze krijgt twee verschillende docenten, eerst een vrouw, Marie, daarna een oudere man, een beroemd violist, die haar geheel van haar vader vervreemden. Haar vader zelf doet letterlijk alles om haar te helpen, vergeefs. Zijn nieuwe vriend geeft in het boek voorzichtig commentaar en vertelt globaal zijn eigen geschiedenis (niet aan Martijn maar aan de lezer). Alles bij elkaar een prachtige roman over onze onderlinge onbereikbaarheid en de vraag in hoeverre je invloed kunt uitoefenen op je bestaan. Een mooie roman, die je langzaam moet lezen, stukje voor stukje, want soms zou je willen ingrijpen, maar deze roman toont nu juist aan dat dat onmogelijk is.
9
De pianostemmer (Roman)
Geschreven door Pascal Mercier, gelezen op 29-4-2008
Opnieuw een prachtige roman, die zeker kan tippen aan Nachttrein naar Lissabon. In een interview met Mercier zegt hij over deze roman: Er zijn twee hoofdthemas. Het eerste: Wat is intimiteit in menselijke relaties? Wat zijn haar gevaren en haar grenzen? Hoe kunnen woorden haar vorm geven? Wat is haar bijdrage aan geluk en lijden? En het tweede thema: Welke impact heeft het verlangen naar erkenning en succes op het menselijk leven? Welke effecten heeft het vergif van het falen op ons? De twee themas komen samen in de volgende vraag: Welke rol spelen de aanwezigheid en het oordeel van anderen in ons leven? Het eerste thema vind je in het verhaal over de relatie tussen de tweeling Patricia en Patrice, die wel heel intiem met elkaar zijn en door een vlucht weg van hun vader en moeder, de een naar Parijs, de ander naar Chili, die intimiteit willen doorbreken. Dat lukt ze pas jaren later, via het woord inderdaad: ze schrijven beiden hun beleving van de (dramatische) familiegeschiedenis op, met als hoofdpersoon de man die ze als hun vader beschouwen, de pianostemmer Frederic Delacroix. Door te schrijven, door het gebruik van de woorden, bevrijden ze zich voorzover mogelijk. En als lezer ontdek je intussen hoe sterk het verlangen naar succes een leven kan bepalen. In dezelfde prachtige stijl als in Nachttrein is ook deze roman een absolute aanrader.
7
Perlmann's zwijgen (Roman)
Geschreven door Pascal Mercier, gelezen op 28-2-2008
Dit boek leek mij een waardig opvolger van 'Nachttrein naar Lissabon' maar dat bleek een tegenvaller. Het is zeker niet slecht, maar leest minder vlot. Wel een roman om na een jaar opnieuw te lezen. Taalwetenschapper Philipp Perlmann gaat zonder veel enthousiasme naar een groot internationaal congres, waar iedereen veel van hem verwacht als voorzitter en zeer geacht deskundige. Hij heeft echter niets voorbereid, wil dat ook niet en denkt te kunnen teren op zijn kennis. Als dat niet lukt begint de grote twijfel te knagen en probeert hij de bijdrage van een Russische wetenschapper, Leskov, te gebruiken als de zijne. Als Leskov later toch blijkt te komen, is het drama compleet, terwijl Perlmann inmiddels al geheel vervreemd is van de anderen en steeds verder is weggezakt in een desastreuze en dodelijk eenzame positie. Zijn twijfel aan en afschuw van zijn kennis en wetenschap vreet hem op.
9
Nachttrein naar Lissabon (Roman)
Geschreven door Pascal Mercier, gelezen op 8-8-2006
Raimund Gregorius is een hele goede en zeer geliefde leraar oude talen in Bern. Door een toevallige ontmoeting laat hij zijn klas midden op de dag in de steek, zwerft door de stad en raakt via een boek dat hij bij een antiquariaat vindt, in de ban van de schrijver Amadeu Prado. Hij vertrekt dezelfde nacht nog naar Lissabon waar hij alles over deze Prado te weten komt en kennis maakt met vele mensen die hem gekend hebben. Intussen leest en studeert hij in de talen die hij nodig heeft en leert hij veel over Prado, en ook over zichzelf. En over het leven natuurlijk: kun je zelf beslissen over hoe je leven verloopt? Wat zou je doen als je opnieuw kon kiezen? Ken je een ander eigenlijk wel, ken je jezelf wel? Deze vragen zitten in een prachtige stijl en een boeiend verhaal verpakt. Absolute aanrader, wat mij betreft de roman van het jaar.