Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 4 van in totaal 4 gevonden boeken.

6
Zonder liefde (Roman)
Geschreven door Stefan Brijs, gelezen op 5-12-2019

Paul en Avan komen elkaar tegen, terwijl het ze niet echt goed gaat. Paul is net gescheiden en Ava heeft haar vriend verlaten. Ze worden vrienden, zoekend naar de liefde, maar of dat lukt allemaal, dat is en blijft de vraag. Het is niet de beste roman van Brijs helaas ... 

7
Maan en Zon (Roman)
Geschreven door Stefan Brijs, gelezen op 30-11-2015

Dit verhaal speelt zich af, althans de raamvertelling, in 2001, als broeder Daniel wacht op een telefoontje van zijn protégé Max, die naar Nederland is vertrokken vanuit Curacao. We krijgen in flashbacks het verhaal van Max, zijn vader Roy, zijn zoon Sonny en zijn moeder Myrna te horen, gezien vanuit het perspectief van broeder Daniel. Het is een treurig verhaal, dat op een prachtige, ingetogen, bijna afstandelijke manier wordt verteld. Alle problemen die op het eiland spelen, maakt vooral Max mee. Je leest hoe groot het verschil is tussen mannen en vrouwen, je leest hoe de wereld er daar in elkaar zit en je leest vooral hoe moeilijk het is te ontsnappen aan het lot dat je wacht. De Dodge Matador, die door het hele verhaal heen een rol speelt, is een bezienswaardigheid voor iedereen en vader Roy is als taxichauffeur, tot hij het door lichamelijke ongemakken niet meer kan, de eigenaar. Max rijdt er later ook in, hoe goed hij ook kan leren en hoe graag hij ook onderwijzer was geworden. Het einde, nee, daar heb ik het niet over. Het is een mooie, afstandelijke en toch bezielde roman geworden, Stefan Brijs waardig. 

 

8
Post voor Mevrouw Bromley (Roman)
Geschreven door Stefan Brijs, gelezen op 19-10-2011
Dit is eigenlijk een qua vorm traditionele roman. Ogenschijnlijk ook een oorlogsroman, over de Eerste Wereldoorlog. Maar goed lezend, zie je dat er meer speelt. John Patterson en Martin Bromley, resp. 19 en 17 jaar oud, zijn zoogbroers. Johns moeder stierf bij zijn geboorte en Martins moeder verloor haar zoontje Matthew, dus zoogde zij John. Daardoor ziet John haar tot het einde toe als zijn 'surrogaatmoeder'. Martin is zijn beste vriend, hoe verschillend ze ook zijn. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt staan beide vrienden tegenover elkaar. Martin wil de oorlog in, al is hij te jong, John wil dat niet en wordt beschouwd als een lafaard. Wat volgt is een beschrijving van de ervaringen van de Engelsen in die periode. De bombardementen, dood en verderf, keuzes die gemaakt moeten worden, verdriet en eenzaamheid leiden tot grote verschillen van mening. Als John uiteindelijk toch in de oorlog belandt, is dat uitsluitend om te achterhalen hoe zijn boezemvriend om het leven is gekomen en hoe dat bericht zo subtiel mogelijk bij diens moeder over te brengen. Eigenlijk bestaat de roman uit twee delen, waarvan het tweede deel ingrijpender is dan het eerste, maar de manier waarop Brijs de dilemma's tussen moed of lafheid, vriendschap of vijandschap, liefde of tomeloos verlangen beschrijft, is van een subtiliteit die mij het boek in ieder geval zeer geboeid deed uitlezen.
7
De engelenmaker (Roman)
Geschreven door Stefan Brijs, gelezen op 6-11-2005
Victor Hoppe (huisarts en embryoloog) keert na twintig jaar terug naar Wolfheim, vlakbij het drielandenpunt bij Vaals. Hij wordt huisarts in de plaats waar vroeger zijn vader arts was. Het dorp beziet hem met argwaan, zeker als blijkt dat hij een drieling van enkele weken bij zich heeft, die alle drie een hazenlip hebben. Het verhaal dat zich vervolgens ontspint is dramatisch en symbolisch. Die symboliek ligt er wel dik bovenop, maar de beschrijving van de reacties van de dorpsgemeenschap, de jeugd van Victor, de zorg van de oude schooljuffrouw en het naderende noodlot vergoeden veel. Zeker de moeite van het lezen waard, al zal het voor sommigen hier en daar even slikken betekenen.